ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Στο στόχαστρο του ιδρυτή της Japonica Partners, Πολ Καζάριαν, βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ο περίφημος “μποναμάς”. Το κείμενοτου Καζάριαν, που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, δημοσιεύθηκε στην “Αυγή της Κυριακής”, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη.
Στο άρθρο του, με τίτλο “Μια όχι έξυπνη χριστουγεννιάτικη πληρωμή 600 εκατ. ευρώ σε συντάξεις”, ο Πολ Καζάριαν τονίζει πως οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς “όταν καταλάβουν τα στοιχεία πίσω από μια προσπάθεια να αλλάξουν οι τίτλοι στα ΜΜΕ με συναισθηματικά φορτισμένα σλόγκαν”, θα δουν ότι “τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι έξυπνες και είναι τεράστια καταστροφικές οικονομικά”.
Σε άλλο σημείο του κειμένου, σημειώνει πως “κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η κίνηση δεν ήταν μια προσπάθεια “αγοράς” ψήφων για μια κυβέρνηση που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και καταρρέει”.
Την άποψή του πως η απόφαση Τσίπρα ήταν οικονομικά ασύμφορη εξηγεί με πέντε λόγους:
1. Έχει γίνει παράλειψη στοιχείων. Ξέχασαν να πουν ότι χρωστάνε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Η πληρωμή αυτή ισοδυναμεί με το 20% του μικρού “μαξιλαριού” που έχει η κυβέρνηση. Το χρέος της κυβέρνησης θα αυξηθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ. Η πληρωμή αυτή θα δημιουργήσει μια αίσθηση ετήσιας παράδοσης. Η υποχρέωση από αυτό το σχήμα αγοράς ψήφων είναι της τάξης του 6% του ΑΕΠ, κάτι που αδυνατίζει τη συζήτηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% ή 2%
2. Καμία συζήτηση για τις εναλλακτικές επιλογές: Δεν έγινε καμία συζήτηση για το πώς τα 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για δημιουργία θέσεων εργασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία των νέων που αγγίζει το 50%. Ήταν αυτή η κίνηση η καλύτερη χρήση που θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση για αυτά τα 600 εκατ. ευρώ;
3. Λάθος ισχυρισμοί: Ο Καζάριαν υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη ή με τον εσφαλμένο ισχυρισμό ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα (που σιωπηρά λέει στον κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ τόκων) ή με την αυτοκαταστροφική ρητορική της ελεημοσύνης ή προκειμένου να δικαιολογήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας από την ευρωζώνη στο όνομα της αλληλεγγύης.
4. Αγνοήθηκε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Η Ελλάδα λαμβάνει 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, γλιτώνει 8 δισ. ευρώ σε τόκους και έχει λάβει 25 δισ. ευρώ ελάφρυνση χρέους το 2015 και το 2016. Αυτές οι τρεις μορφές βοήθειας αθροίζονται σε 22 δισ. ευρώ το 2016. Κανείς Έλληνας πολιτικός δεν είχε το θάρρος να πει στους ψηφοφόρους ότι αυτοί οι αριθμοί ισοδυναμούν με το 12% του ΑΕΠ. Ναι, το 12% του ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το 2016 για την Ελλάδα και ούτε ένα απλό ευχαριστώ από την πολιτική ηγεσία.
5. Το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα: Για άλλη μια φορά βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες μιας κυβέρνησης που αρνείται να χρησιμοποιήσει έναν διεθνή ισορροπημένο προϋπολογισμό ή τη βοήθεια εξειδικευμένων οικονομικών συμβούλων. Ο Καζάριαν επαναφέρει τη θέση του οτι με κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους αυτό δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ. “Αυτή η υπερεκτίμηση που την έχω αποκαλέσει το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα, διαιωνίζει την ψυχολογία του θύματος για την Ελλάδα και απομακρύνει την προσοχή από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ο ιδρυτής της Japonica Partners ολοκληρώνει το άρθρο-καταχώρισή του αναφέροντας: “Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής απερισκεψίας εμποδίζουν την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φορολογουμένων και των παγκόσμιων αγορών”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΟΚ: Με νέο χαράτσι 800 ευρώ «τελειώνουν» τους Έλληνες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα σήμερα;
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παππάς: Ο Σόιμπλε δεν ήθελε να πετύχει το πρόγραμμα