Οι επιχειρηματίες Κώστας Πηλαδάκης και Γιώργος Κούμπας, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης και ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας είναι οι δανειολήπτες της τράπεζας Marfin που αυτή την περίοδο ελέγχονται από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.
Είναι το επόμενο κεφάλαιο της πολύκροτης έρευνας για τα δάνεια πολλών εκατομμυρίων που αφενός, κατά τους Κυπρίους οδήγησαν στην κατάρρευση της Τράπεζας και συνέτειναν στην κατάρρευση και της κυπριακής οικονομίας και αφετέρου, κατά τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, αρχικά έπρεπε να μπουν στο αρχείο ελλείψει ενδείξεων διάπραξης παράνομων πράξεων αλλά εν συνεχεία, έπρεπε να ανασυρθούν για να ασκηθούν αμέσως και οι πρώτες ποινικές διώξεις.     
 
Μετά την κακουργηματική δίωξη σε βάρος 14 προσώπων για δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ  που φέρονται να δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις στην επενδυτική εταιρία IRF European Finance Investments Ltd (το πρώτο κομμάτι που διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία της Marfin), οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος επέλεξαν να βάλουν στην επόμενη λίστα της έρευνας τους 4 γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, επιχειρώντας να ξεδιαλύνουν το γκρίζο πέπλο των δανειοδοτήσεων τους.       
Γιώργος Κούμπας
Άννα και Γιώργος Κούμπας, Ασπασία Λεβέντη, Μάκης Μάτσας
 Τα «MIGοδάνεια»
 
Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έχει μπει η μέθοδος των δανειοδοτήσεων και οι παρεχόμενες εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή των δανείων. Με την πρώτη ανάγνωση του υλικού της δικογραφίας, η όλη διαδικασία παραπέμπει στη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
 
Η Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου, που πρόσφατα έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, φέρεται να προσέφερε υψηλά δάνεια σε πρόσωπα κοντά στον τότε ισχυρό άνδρα της Τράπεζας, για να στηρίξουν την επεκτατική πορεία του Ομίλου MIG.
Ποιες ήταν οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων;
Οι μετοχές που αγοράζονταν με το ίδιο το δάνειο. Όχι όμως μετοχές μιας οποιαδήποτε εταιρίας. Οι δανειολήπτες φέρονται να «έμπαιναν» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, «ρίχνοντας» όλο το ποσό του δανείου στην αγορά μετοχών του Ομίλου. Ενέχυρο για το δάνειο της Marfin ήταν πλέον οι μετοχές της MIG.
Μόνο που η μετοχή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει εξασφαλισμένη μία σταθερή αξία. Και κατ’επέκταση, όταν η τιμή υποχωρούσε σημαντικά στο Χρηματιστήριο, χωρίς τελικά ποτέ να ανακάμψει, τα «MIGοδάνεια» είχαν πλέον ελάχιστη ή καμία εξασφάλιση.
 
Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας οι εισαγγελείς αναζητούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη διάθεση των μερισμάτων των μετοχών.
Φέρονται τα ποσά να αποδίδονταν στους δανειολήπτες που πλέον ήταν και μέτοχοι του Ομίλου και όχι στην Τράπεζα που έδινε τα δάνεια με εγγυήσεις τις μετοχές. 
 
Μιχάλης Ζολώτας
Μιχάλης Ζολώτας, εφοπλιστής NewLead Holdings
Οι ελεγχόμενοι
 
Ο ρόλος προσώπων που μέχρι σήμερα είχαν παραμείνει εκτός «κάδρου», διερευνάται από τους κυρίους Δραγάτση – Ελευθεριάνο.
Ο Κώστας Πηλαδάκης, πρώην ιδρυτής αεροπορικής εταιρίας, πρώην ιδιοκτήτης καζίνο αλλά και ποδοσφαιρικής ομάδας (το γήπεδο της οποίας φέρεται να έφτιαξε με δάνεια της MIG) και ο πάλαι ποτέ «μάγος των ασφαλίσεων» Γιώργος  Κούμπας θα είναι οι τελευταίοι στη σειρά των «4» που θα περάσουν από το εισαγγελικό γραφείο.
Για τους δύο επιχειρηματίες και τους τρεις εφοπλιστές, οι εισαγγελείς αναμένεται να αποστείλουν ή έχουν ήδη αποστείλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας να συνταχθεί έκθεση ελέγχου όλων των δανειοδοτήσεων των Ομίλων τους από την  MARFIN, μέχρι την ημερομηνία που η Τράπεζα περιήλθε στην εποπτεία της Τραπέζας Κύπρου. 
 
Πριν από λίγες ημέρες οι εισαγγελείς απέστειλαν το σχετικό αίτημα στην ΤτΕ για τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη. Ζητούν αναλυτικούς πίνακες για τις δανειοδοτήσεις του Ομίλου Βενιάμη από το 2005 έως το 2011 και όλες τις κινήσεις των ποσών. 
Σε εκείνο το χρονικό διάστημα, το προ 7ετίας πόρισμα κοινού ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, κατέγραφε ότι ο Όμιλος Βενιάμη έλαβε, με ευνοϊκούς όρους, από την Marfin Egnatia Bank (ΜΕΒθυγατρική της Marfin Popular Bank στην Ελλάδα) 70,8 εκ ευρώ για αγορά μετοχών της Marfin Investments Group (MIG) και  άλλα 134 εκ δολάρια για αγορά μετοχών του fund IRF μέσω της offshore εταιρίας του Mentele Enterprises Ltd.  
Θεόδωρος Βενιάμης
Θεόδωρος Βενιάμης. Ετών 70 . Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστων
Στο στόχαστρο επίσης της Τράπεζας της Ελλάδος και των εισαγγελέων βρίσκονται άλλα δάνεια πάνω από 40 εκ ευρώ στις εταιρίες AlmiradeArmadora S.A και  Sunny View Trust INC που καταγράφονται να είναι συμφερόντων του εφοπλιστή αλλά και δάνειο 18 εκ ευρώ το οποίο ο κ.Βενιάμης φέρεται να έχει λάβει για την αγορά μετοχών της  MIG. 
 
Σύμφωνα με το πόρισμα, υπήρχαν περιπτώσεις που οι όροι και ο σκοπός της χορήγησης δεν ήταν σε συνάφεια με τη συνετή τραπεζική πρακτική, περιλαμβανομένων σημαντικών παρατυπιών στη συμπλήρωση των συμβατικών εγγράφων των δανείων και εξασφαλίσεων, κενών στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη χορήγηση των εν λόγω δανείων και μη τήρησης των όρων που τέθηκαν από τις εγκριτικές αρχές.
Για τις χορηγήσεις δανείων για αγορά μετοχών επισημαίνεται ότι είχαν δοθεί αρχικά έναντι σημαντικού καλύμματος μετοχών, αλλά λόγω της γενικότερης πτώσης των τιμών των μετοχών είχε δημιουργηθεί σημαντικό άνοιγμα εξασφαλίσεων το οποίο οι πελάτες δεν κλήθηκαν να καλύψουν όπως προνοούσε η έγκριση.
Επίσης ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων προέβλεπε την καταβολή μόνο τόκων για όλη την περίοδο της χορήγησης, αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού της χορήγησης στη λήξη της και ότι αρκετοί από τους πιστούχους ήταν εταιρείες για τις οποίες δεν υπήρχαν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και δεν είχαν ληφθεί οι προσωπικές εγγυήσεις των φορέων τους, παρ’ όλο που η θέση της τράπεζας ήταν ότι οι χορηγήσεις αυτές δόθηκαν κυρίως σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Μιχάλης Δημητρακόπουλος.Δικηγόρος
Μιχάλης Δημητρακόπουλος.Δικηγόρος
 
” Τα δάνεια είναι διασφαλισμένα”
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ.Βενιάμη Μιχάλης Δημητρακόπουλος (δικηγόρος του και στην υπόθεση της IRF, όπου δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή, που είχε εξεταστεί ως ύποπτος από τους εισαγγελείς) δήλωσε στο Mononews:
 
« Ο κ. Θόδωρος Βενιάμης, ατομικά και μέσω εταιριών συμφερόντων του, έχει λάβει δάνεια από την Marfin Egnatia Bank και ΝΥΝ τράπεζα Πειραιώς! Όλα τα δάνεια ανεξαιρέτως είναι απόλυτα διασφαλισμένα, εξυπηρετούνται και είναι ενήμερα. Εχουν πολλαπλές εγγυήσεις, μεταξύ των οποίων πρώτη υποθήκη σε πλοίο τρέχουσας αξίας 81 εκατομμυρίων δολαρίων!
Ο κ.Βενιάμης ζει με τη θάλασσα και από τη θάλασσα αλλά δεν ζει με θαλασσοδάνεια». 
 
Κώστας Πηλαδάκης.
Κώστας Πηλαδάκης. Επιχειρηματίας (τελευταίος δεξιά )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Ζολώτας: Δραματικές εξελίξεις. Συνεχίζονται τα οικονομικά προβλήματα της NewLead

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μάτι του κυκλώνα ο Μ. Ζολώτας. Τρίτη επίσχεση πλοίου για την εταιρεία του

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κούμπας: Πούλησε τις μετοχές του στο Metropolitan για να εξοφλήσει την Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κούμπας: Άφησε πολλά χρέη και κατέρρευσε. To 1999 είχε αξία 580 εκ ευρω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Βενιάμης: Ποιες είναι οι νέες του κινήσεις στην εφοπλιστική σκακιέρα

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Βενιάμης: Με 33 εκ. δολάρια επανέρχεται στην αγορά ξηρού φορτίου