• Big Story

    Κυβέρνηση – Σόιμπλε: Πόλεμος χωρίς τέλος

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αγαπητός στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και όταν η πολιτική δεοντολογία (ή η πολιτική της «δημιουργικής ασάφειας» του Γ. Βαρουφάκη) επέβαλαν η κριτική να συνοδεύεται σχεδόν πάντα από τις απαραίτητες δηλώσεις πολιτικής αβρότητας.

    Αυτά έως σήμερα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έφερε στα όριά του τόσο τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με τις δηλώσεις του για τις συντάξεις στην Ελλάδα.

    «Μερικοί ξεχνούν πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια» είπε ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του στη Zeit, προσθέτοντας πως δεν νιώθει καμία κατανόηση για τον Αλέξη Τσίπρα.

    Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να λάβει την οργισμένη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχήθηκε «καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά» σε αυτούς «που κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα», προχώρησε σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση: «Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου.»

    Το Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβανόμενο τις αντιδράσεις, έσπευσε να καλύψει τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως η αναφορά δεν ήταν προσωπική επίθεση προς τον κ. Σόιμπλε. Αλλά δεν μπόρεσε να καλύψει και τις ακόμα πιο σκληρές τοποθετήσεις του κ. Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής, σε ένα ξέσπασμα, χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου βλακείες» τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Σόιμπλε, δίνοντας έναυσμα και στα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος να συνεχίσουν στο ίδιο πλαίσιο τις επόμενες ημέρες.

    Το 2016 κλείνει με τις σχέσεις των δύο πλευρών να βρίσκονται ξαφνικά στο χειρότερο σημείο τους, την ώρα που η συζήτηση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος της.

    Τα δύσκολα μέτρα που είναι προγραμματισμένο να φέρει το 2017 σε συνδυασμό με τη δημοκοπική πίεση που νιώθει η κυβέρνηση δείχνουν πως η επιστροφή στην εποχή του «go back κυρία Μέρκελ» ίσως να είναι από σήμερα λίγα βήματα πιο κοντά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Βούτσης: «Bλακείες» οι απόψεις των δανειστών για τις συντάξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας vs Σόιμπλε: «Τα μάζεψε» ο πρωθυπουργός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Μαστίγιο» Σόιμπλε σε Τσίπρα: «Καμία ανοχή σε αυτόν που κατηγορεί την Γερμανία»



    ΣΧΟΛΙΑ