• Big Story

    Η επιστολή Τσακαλώτου έφερε πόλεμο – Άγρια μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με βαρείς χαρακτηρισμούς

    Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστολή Τσακαλώτου

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Η επιστολή Τσακαλώτου δόθηκε επιτέλους στο φως της δημοσιότητας και οι αναταράξεις που προκάλεσε ήταν, όπως όλοι περίμεναν, έντονες και επικριτικές.

    Το περιεχόμενο της επιστολής ήταν σε όλους, λίγο πολύ γνωστό. Από την μια περιλαμβάνει τη δέσμευση της Ελλάδας για ενεργοποίηση του «κόφτη» στις συντάξεις, σε περίπτωση εκτροπής των συμφωνηθέντων στόχων για το προϋπολογισμό του 2016, όπως θα προκύψει από τα τελικά νούμερα την επόμενη Άνοιξη.

    Και από την άλλη, οι εξηγήσεις γύρω από τον έκτακτο χαρακτήρα των βοηθημάτων της κυβέρνησης: «Σας παρακαλώ σημειώστε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και εγώ το έχουμε κάνει σαφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ότι πρόκειται για άπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να είναι μόνιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά για το εφάπαξ επίδομα, το οποίο στο αρχικό διάγγελμα του πρωθυπουργού είχε παρουσιαστεί ως «13η σύνταξη».

    Για την αντιπολίτευση, αυτές οι δύο διαφορετικές τοποθετήσεις της Κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκαν ως «διγλωσσία». Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι πίσω από τις δύο διαφορετικές εκδοχές, μια για το εσωτερικό κοινό και μια για τους δανειστές, κρύβεται μια προσπάθεια να ανατραπούν οι δημοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση. Για την αντιπολίτευση, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι, που οδήγησε σε χειρότερη θέση τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

    Μετά τον καταιγισμό των πυρών εναντίον του, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση, κυρίως απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Έκανε λόγο για μια «συμμαχία των προθύμων», η οποία αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά και προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

    Ωστόσο, υπήρχε ένα σημείο της έντονης κριτικής – όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλου μέρους των πολιτών – που απέφυγε να σχολιάσει. Και αυτό αφορά το ύφος της επιστολής, που οδήγησε τα κόμματα και τον κόσμο να κάνουν λόγο για μια «ντροπιαστική επιστολή υποτέλειας και εξευτελισμού».

    Πιθανότατα αυτός ήταν και ο σοβαρότερος λόγος που οδήγησε στην καθυστέρηση της δημοσίευσής της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άγρια επίθεση από Ν.Δ.: «Η ταπεινωτική επιστολή Τσακαλώτου εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιπολίτευση: Μνημείο μετάνοιας και ντροπής η επιστολή Τσακαλώτου – Τι λένε τα κόμματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ