• Big Story

    Η αποτυχημένη στρατηγική Τσίπρα, το μέρισμα στους συνταξιούχους και οι πρόωρες εκλογές


    Εντάξει, πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα και το πώς επιλέγει να διαπραγματευτεί ή να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, αλλά θα πρέπει να του αναγνωρίσει κανείς και ότι είναι και… γκαντέμης: όταν επιτέλους ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama εδέησε να επισκεφθεί την Ελλάδα, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό “μοχλό” πίεσης προς τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτός όχι μόνο ήταν στη δύση της προεδρικής του θητείας, αλλά επιπλέον ο διάδοχός του δεν είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός, όπως θα ήταν ενδεχομένως η Hillary Clinton, αλλά ο απρόβλεπτος Donald Trump, που κανείς πραγματικά δεν ξέρει τι θα κάνει από τη μια μέρα στην άλλη.

    Και κάπως έτσι, ο Obama ήρθε στην Αθήνα, είπε πολύ ωραία λόγια, υποστήριξε σθεναρά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως πέραν τούτου ουδέν. Τίποτα που να μπορεί να πείσει το Βερολίνο και τους άλλους σκληροπυρηνικούς της Ευρώπης να αλλάξουν στάση όσον αφορά στο χρέος. Τίποτα που να μπορεί να σώσει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.

    Προσπάθησε πολύ ο πρωθυπουργός να εξασφαλίσει μία καλή συμφωνία για το χρέος. Μία προσπάθεια βέβαια που είναι περισσότερο επικοινωνιακή παρά ουσιαστική, αφού ούτως ή άλλως και από την κυβέρνηση το παραδέχονται πια ότι (σε αντίθεση με όσα έλεγαν προεκλογικά) κανείς δε μιλά για “κούρεμα” χρέους, παρά μόνο για “ελάφρυνση” – δηλαδή κάποιες ευκολίες αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια.

    Αλλά το χρέος θα αποπληρωθεί, τελεία και παύλα. Οπότε, αυτό που ήθελε από την αρχή (ή για την ακρίβεια από τότε που συνειδητοποίησε ότι κανείς δεν θα του κάνει τη χάρη να “κουρέψει” το χρέος) ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να πλασάρει κάτι, οτιδήποτε, ως επιτυχία για τη διευθέτηση του χρέους.

    Η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετωπίστηκε ως μία τέτοια ευκαιρία από την κυβέρνηση, που έσπευσε να πανηγυρίσει για τα μέτρα αυτά, αν και αυτοί οι πανηγυρισμοί όχι μόνο δε συμπαρέσυραν και τους Έλληνες πολίτες, αλλά μάλλον έγιναν αντικείμενο χλεύης, με δεδομένο ότι η όποια ελάφρυνση φέρνουν αυτά τα μέτρα απλά δεν θα έχει καμία επίδραση στην καθημερινή τους ζωή.

    Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε οριακό σημείο, με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να διαφωνούν για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απειλώντας να βυθίσουν και πάλι το ελληνικό πρόγραμμα σε μία καταστροφική αβεβαιότητα και το success story της κυβέρνησης στο… ράφι με τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

    Ε, και αφού είδε και απόειδε, ο Αλέξης Τσίπρας είπε να βάλει τα μεγάλα μέσα: την ώρα που στη Βουλή συζητείται ένας προϋπολογισμός με βαριά μέτρα και η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν, με ένα ξαφνικό διάγγελμα ανακοίνωσε (μονομερώς, απ’ όσο γνωρίζουμε) ότι μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους ως “13η σύνταξη”, επιχειρώντας να… αλήθεια τι επιχειρεί να κάνει ο πρωθυπουργός;

    Να αποσπάσει τις ψήφους των συνταξιούχων που (και) η κυβέρνησή του έχει ρημάξει με απανωτές περικοπές, εν όψει ενδεχομένως πρόωρων εκλογών; Να στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ότι “εμείς θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε με το πρωτογενές πλεόνασμα και λογαριασμό δε δίνουμε σε κανέναν”; Να φανεί ως ο “καλός πρωθυπουργός” που κάνει αυτά που δεν θα κάνει ο “κακός” Κυριάκος Μητσοτάκης που περιμένει προ των πυλών;

    Το σίγουρο είναι ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Αλέξης Τσίπρας έχει τις εκλογές και το πώς θα εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδειχθεί στον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

    Ήδη κατά τους προηγούμενους μήνες ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές το “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, με προφανή σκοπό μία συνεργασία που θα απέτρεπε τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, χάριν μίας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του “μεταμορφωμένου” Αλέξη Τσίπρα. Όμως αυτή η προσέγγιση απέτυχε, και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά άλλους τρόπους για να εξασφαλίσει τη συνέχειά του στην εξουσία, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν πια με… νεκρολογίες για την Κουμουνδούρου.

    Ίσως μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ να νιώθουν πως ο χρόνος της σημερινής κυβέρνησης μετράει αντίστροφα, βλέποντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να καθυστερούν και τα προβλήματα να συσσωρεύονται, και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε και άλλα “πυροτεχνήματα” όπως αυτό του μερίσματος στους συνταξιούχους το επόμενο διάστημα – αν και είναι πολύ αμφίβολο αν η κυβέρνηση έχει άλλους… λαγούς να βγάλει από το καπέλο της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάνει τη μεγαλύτερή του απόλαυση ο Έλληνας – Καφές – φαρμάκι με αύξηση 25%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγνοεί τους δανειστές ο Φλαμπουράρης: Δεν ζητάμε την άδειά τους – Αν πάμε σε εκλογές, έρχεται το μνημόνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Απασφάλισε» ο Καμμένος: Διαλυμένες οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις – «Οι μισοί αποστρατεύονται και οι άλλοι μισοί είναι πιτσιρικάδες»



    ΣΧΟΛΙΑ