ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο… Αυτή είναι επί της ουσίας η πραγματική αλήθεια για το επιχειρηματικό μέλλον που μπορεί να έχει η Folli Follie, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με ομάδα ομολογιούχων.
Όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και γεμάτος «αγκάθια» προκειμένου να επέλθει μια βιώσιμη λύση.
Κατ’ αρχάς, οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων δεν έχουν ακόμα την απαιτούμενη πλειοψηφία του 60% ώστε να επισφραγιστεί η συμφωνία με την Folli Follie. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον έξι με οκτώ εβδομάδες, προκειμένου να συγκληθούν εκ νέου οι συνελεύσεις των ομολογιούχων και να αποφασίσουν ότι όντως εγκρίνουν την επικαιροποιημένη προκαταρκτική συμφωνία (term sheet).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων, που όλη την ημέρα χθες είχαν πολύωρες συναντήσεις στα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, είναι σύμφωνοι να δώσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση των 41 εκατ. ευρώ προκειμένου η αμαρτωλή εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της με νέα εταιρική μορφή. Σπασμένη δηλαδή σε «νέα» και «παλαιά και κακή» εταιρεία.
Καθώς όμως στις αγορές δωρεάν γεύματα δεν υπάρχουν, οι ομολογιούχοι φέρεται να έχουν σημαντικές απαιτήσεις προκειμένου να ρίξουν το οικονομικό «σωσίβιο» στη «νέα» εταιρεία. Είτε βάζοντας τα κεφάλαια από μόνοι τους είτε με τη συνδρομή κάποιου άλλου δυνητικού επενδυτή που, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν έχει φανεί στον ορίζοντα.
Για αυτά τα 41 εκατ. ευρώ, οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων ζητούν να πάρουν πίσω, σε μία χρονική περίοδο 4-4,5 ετών, περί τα… 66,5 εκατ. ευρώ. Κάτι το οποίο ισοδυναμεί με μια συνολική απόδοση της τάξης του 62%.
Τα νούμερα αυτά, από τη στιγμή κατά την οποία θα αποτυπωθούν επακριβώς, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο για να μπορέσει να ανταποκριθεί η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί. Στηριζόμενη κυρίως στην ελληνική της δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, και από τη στιγμή κατά την οποία θα ανάψει το «πράσινο φως» από τις Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της «νέας» Folli Follie, το οποίο και θα υποβληθεί στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ενταχθεί στα προστατευτικά άρθρα του νόμου 106. Το αν η Δικαιοσύνη θα πει «ναι» ή «όχι» συνιστά ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα.
Το μεγαλύτερο, όμως, εμπόδιο για τις εν εξελίξει διεργασίες είναι η δικαστική πτυχή της υπόθεσης και κυρίως αυτή που αφορά τις δεσμεύσεις των ακινήτων της εταιρείας.
Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρουν ότι, αν δεν αποδεσμευθούν τα ακίνητα, τότε στην πράξη οι όποιες συμφωνίες με τους ομολογιούχους είναι στον αέρα.
Δεδομένου, όμως, ότι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης των Folli Follie είναι ακόμα στην αρχή και αναμένονται σύντομα και νέες «καμπάνες» από πλευράς της Δικαιοσύνης, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να απελευθερωθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Οι πληροφορίες λένε ότι, από τη στιγμή που οι ομολογιούχοι θα πουν το οριστικό «ναι», θα αλλάξει και ο μετοχικός χαρακτήρας της Folli Follie. Με τους ομολογιούχους να παίρνουν το 90% των μετοχών στη νέα εταιρεία και τους παλαιούς μετόχους να έχουν περί το 10%. Καθώς λέγεται μάλιστα στη συμφωνία προβλέπεται το ελληνικό Δημόσιο, στην προκειμένη περίπτωση το Υπερταμείο, να συνεχίσει να έχει μετοχική παρουσία της τάξης του 1%.
Με καθαρά οικονομικούς όρους, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα εταιρεία έναντι των ομολογιούχων είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκπληρωθούν από τη λειτουργική κερδοφορία και, ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι να υπάρξει «πωλητήριο ασημικών».
Τα ακίνητα, που μπορεί να προσφέρουν μια τέτοια λύση, από τη στιγμή κατά την οποία θα παραμείνουν δεσμευμένα, είναι προφανές ότι οδηγούν σε αδιέξοδο.
Ως εκ τούτου, και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το σχέδιο διάσωσης της Folli Follie, στηριζόμενο στις πλάτες των ομολογιούχων είναι «πολύ ωραίο για να είναι αληθινό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε οριστική συμφωνία με τους ομολογιούχους κατέληξε η Folli Follie
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»