Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms
Οριακές είναι οι καταστάσεις που διαδραματίζονται ανάμεσα στους… βαθύτατα διχασμένους αδελφούς Δομαζάκη, που ελέγχουν μετοχικά και διοικητικά την Creta Farms. Όπως όλα δείχνουν, η σοβούσα από καιρό «ασυμφωνία χαρακτήρων» έχει δώσει τη θέση της στον «ψυχρό πόλεμο». Με συνέπεια να καθίσταται απρόβλεπτο το πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» στις σχέσεις του 59χρονου Εμμανουήλ (Μάνου) Δομαζάκη, με τον κατά ένα χρόνο μικρότερο αδελφό του, Κωνσταντίνο, που όλοι στην αγορά τον αποκαλούν Τάκη…
Ορισμένοι από εκείνους που γνωρίζουν περισσότερα θεωρούν ότι το διαζύγιο ανάμεσα στα δύο αδέλφια δείχνει να είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Ειδικά αν δεν βρουν ανταπόκριση οι κινήσεις που γίνονται από τρίτους, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα. Τα αίτια και οι αφορμές του οποίου έχουν πολυσύνθετο «χαρακτήρα» και δεν αφορούν μόνο την επικυριαρχία στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία.
Έτσι τουλάχιστον λέγεται, καθώς τόσο ο Μάνος Δομαζάκης, που κατέχει τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου, όσο και αδελφός του, Τάκης, που είναι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος επίσης, αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν το παραμικρό, για τις τεταμένες σχέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόντρα των δύο αδελφών, οι οποίοι κατάγονται από το Ρέθυμνο της Κρήτης, έχει φτάσει στο σημείο να επικοινωνούν όχι δια ζώσης, αλλά μέσω… αντιπροσώπων τους.
Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι καταστάσεις «σκληρού ροκ» που ενίοτε διαδραματίζονται στα γραφεία της εταιρείας, τα οποία βρίσκονται στο Κρυονέρι της Αττικής. Όπου το απαιτούμενο «κρύο αίμα» μάλλον κατισχύει μπροστά στην «εκρηκτική» ιδιοσυγκρασία της κρητικής καταγωγής…
Φραστικές αντιπαραθέσεις, απειλές με… μπουκάλια που είναι έτοιμα να εκσφενδονιστούν, αλλά και ορισμένα άλλα «θερμά επεισόδια» έρχονται να παραπέμψουν σε σκηνές εφάμιλλες με εκείνες που έχουν βγει από τον κινηματογραφικό «πόλεμο των Ρόουζ»…
Αν και το στοιχείο της υπερβολής μπορεί να εμφιλοχωρεί στα όσα μεταφέρονται από αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες, εν τούτοις η παγιωμένη αίσθηση της «ολόπλευρης δυσαρμονίας» ανάμεσα στα δύο αδέλφια, συνιστά κοινό μυστικό.
Στην επιεικέστερη εκδοχή.
«Μονομερής ενέργεια» η προσφυγή σε Γενική Συνέλευση
Ο Εμμανουήλ Δομαζάκις (όπως ο ίδιος γράφει το όνομά του) αποφάσισε προ ημερών να βγει μπροστά, ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Creta Farms. Η οποία και ορίστηκε να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου.
Με αιτούμενα την ανάκληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης και αυτών της Επιτροπής Ελέγχου, προκειμένου να εκλεγούν νέα μέλη.
Για τους περισσότερους στην αγορά, η κίνηση αυτή λογίζεται ως «μονομερής ενέργεια» από την πλευρά του, καθώς εκ των πραγμάτων επιχειρεί να… αδειάσει τον αδελφό του. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι «η κίνηση που έκανε ο Μάνος είναι απάντηση στα όσα πράττει ο Τάκης…».
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά γίνονται σε μια «ευαίσθητη» περίοδο κατά την οποία τα δύο αδέλφια έβαλαν από κοινού πλάτη και… προσωπικά τους κεφάλαια (λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ συνολικά) για να στηρίξουν αποτελεσματικά την Αύξηση Κεφαλαίου της εταιρείας τους, ύψους 1,238 εκατ. ευρώ.
Η κεφαλαιακή αύξηση ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της κάλυψης, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου θα μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές.
Πριν από τις διαδικασίες της ΑΜΚ, ο Μάνος Δομαζάκης κατείχε το 40,7% της Creta Farms, αλλά με τις αγορές μετοχών που έκανε ενίσχυσε το ποσοστό του κατά περίπου 0,5%. Φτάνοντας στα επίπεδα του 41,2%.
Από την άλλη πλευρά, ο Τάκης Δομαζάκης κατείχε το 41%, αλλά οι τελευταίες αγοραστικές παρεμβάσεις του ήταν πολύ πιο έντονες. Αποκτώντας από την αγορά ένα επιπρόσθετο 2% (έναντι περίπου 500.000 ευρώ) με συνέπεια τώρα να έχει το 43% της εταιρείας.
Αν και σε κάθε περίπτωση τα τελικά ποσοστά των δύο αδελφών μένει να γνωστοποιηθούν από τα αποτελέσματα της Αύξησης Κεφαλαίου, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι ο Τάκης Δομαζάκης έχει την μετοχική πρωτοκαθεδρία.
Παράμετρος κρίσιμη για την επικείμενη γενική συνέλευση που μοιάζει να έχει πάρει χαρακτηριστικά «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ των δύο αδελφών. Σαφώς ιδιαίτερα σημαντική είναι και η στάση που θα τηρήσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, εκδηλώνοντας τις προτιμήσεις τους προς τη μία, ή την άλλη πλευρά.
Παρεμβάσεις για να μη φτάσουν στα άκρα
Αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να παρέμβουν έτσι ώστε τα δύο αδέλφια να μην φτάσουν στα άκρα, αλλά να βρουν μια «χρυσή τομή» για το κοινό καλό. Κάτι που βέβαια μένει να πιστοποιηθεί και στην πράξη, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Οι δυσκολίες στη σύγκλιση είναι επί του παρόντος πολύ μεγάλες, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το πολύπλοκο των εξελίξεων, ανάγεται και στις πληροφορίες που θέλουν να έχει ζητηθεί από ελεγκτικό οίκο να προχωρήσει σε αποτίμηση της εταιρείας.
Κάτι το οποίο, εφόσον ευσταθεί, μπορεί να σηματοδοτήσει και την… αλλαγή μετοχικής φρουράς, υπό όρους και προϋποθέσεις. Ανάλογα με το ποια πλευρά θα θελήσει να κρατήσει τα ηνία.
Μπορεί βεβαίως να οδηγηθούν οι εξελίξεις και σε άλλους, πολύ πιο δύσβατους δρόμους.
Οι τράπεζες, τα μεγάλα δάνεια και το οικονομικό status
Απέναντι σε όλα αυτά, ζωηρό ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα τηρήσουν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες πέρσι το Μάιο προχώρησαν σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση δανεισμού της Creta Farms, οι συνολικές οφειλές της οποίας ανέρχονται σε 109,4 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες μάλιστα κρατάνε ενέχυρο το 19% της εταιρείας, αν και τα δικαιώματα ψήφου εξακολουθούν να παραμένουν στους βασικούς μετόχους.
Με απασχολούμενο προσωπικό 871 ατόμων σε επίπεδο ομίλου, εκ των οποίων τα 842 είναι το εργασιακό δυναμικό της εταιρείας, η Creta Farms δείχνει τελευταία να κάνει μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή προσπάθεια. Οι πωλήσεις του 2018 εκτιμάται ότι θα κινηθούν στη περιοχή των 120 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική της κερδοφορία αναμένεται να είναι στα 15 με 18 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, ο μεγάλος όγκος των δανειακών υπολοίπων συνιστά ένα εξαιρετικά δύσκολο «στοίχημα», ανοικτό και σε απαιτούμενη νέα αναδιάρθρωση.
Κατά τα άλλα, αίσθηση δημιούργησε στην αγορά η μεγάλη διαγραφή απαιτήσεων (22 εκατ. ευρώ) από τη θυγατρική της Creta Farms στις ΗΠΑ. Όπως επίσης και το γεγονός ότι η Creta Farms εμφανίζεται να έχει απαιτήσεις 8,8 εκατ. ευρώ από συνδεδεμένη εταιρεία, στην οποία εκφράζονται συμφέροντα των βασικών της μετόχων…
Οι αδελφοί Δομαζάκη έχουν αναλάβει τις τύχες της εταιρείας στα χέρια τους από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας τους.
Η ρεθυμνιώτικη αλλαντοβιομηχανία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2000 και σήμερα έχει κεκτημένη την πρωτοκαθεδρία στην αγορά των αλλαντικών που αποτιμάται σε ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η εταιρεία ανοίγεται τώρα και στην αγορά φρέσκου χοιρινού κρέατος ειδικής διατροφής (με ετήσιο τζίρο περί το ένα δισ. ευρώ) ενώ μπαίνει επίσης και στο γύρο για τα ψητοπωλεία, που απορροφά ετήσιο τζίρο επίσης περί το ένα δισ. ευρώ.
Με σπουδές Μηχανολόγου Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο επικοινωνιακά απόμακρος Μάνος Δομαζάκης έχει τον έλεγχο του παραγωγικού τομέα της εταιρείας. Το ευρύτερο πλέγμα των πωλήσεων είναι στα χέρια του αδελφού του Τάκη, πτυχιούχου οικονομολόγου και με ιδιαίτερη εξωστρέφεια στο επικοινωνιακό πεδίο.
Διαδοχικές αλλαγές σε κρίσιμα πόστα και «ράλι» στη μετοχή
Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές σε νευραλγικά πόστα της εταιρείας είναι συνεχείς, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα μέλη του Δ.Σ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα οικονομική διευθύντρια (Ελένη Χαλιώτη) είναι η τέταρτη κατά σειράν αλλαγή που γίνεται στη συγκεκριμένη θέση… Έχοντας προηγηθεί οι αποχωρήσεις των Βασίλη Κουφόπουλου, Γιάννη Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χατζηγιαννίδη.
Ακόμη, περίπου ένα χρόνο έμεινε στη θέση του CEO ο Κωνσταντίνος Φρουζής (πρώην κορυφαίο στέλεχος της «επίμαχης» Novartis), ενώ η θητεία του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου ως μέλους του Δ.Σ, δεν συμπλήρωσε ούτε μήνα.
Επίσης, αποχωρήσεις και αντικαταστάσεις έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα, στις θέσεις του Διευθυντή λογιστηρίου, του εσωτερικού ελεγκτή, αλλά και του υπευθύνου για την εξυπηρέτηση των μετόχων.
Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι οι διαδοχικές αποχωρήσεις και αντικαταστάσεις δεν είναι ασύνδετες με τη σοβούσα κρίση στις σχέσεις των δύο αδελφών. Η μητέρα των οποίων, Ελένη Δομαζάκη, βρίσκεται στο 7μελές ΔΣ της εταιρείας, όπως επίσης και στην 3μελή επιτροπή ελέγχου.
Η Κρέτα Φάρμ αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα επίπεδα των 28,4 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής (στα 0,90 ευρώ) είναι 50% πάνω από εκείνη στην οποία έγινε η Αύξηση Κεφαλαίου.
To «χαρτί» έχει επίσης ενισχυθεί κατά 114,3% από τα τελευταία χαμηλά, που αντίκρισε στις 11 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου…