Ένας υπόγειος “πόλεμος” μαίνεται γύρω από το μέλλον της Folli Follie, με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να επιχειρεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο τον έλεγχο της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ομολογιούχων της εταιρείας (μεταξύ των οποίων η AXIA Ventures του fund manager Γιώργου Λινάτσα) προβληματίζονται από τις πληροφορίες που φτάνουν στα γραφεία τους για ύποπτες μεθοδεύσεις της οικογένειας. Και δεν είναι μόνο η AXIA αλλά και οι Houlihan Lokey, Latham & Watkins, και UBS που έχουν αναλάβει το σκέλος της οργάνωσης των ομολογιούχων.

Μάλιστα, ήδη σύμφωνα με πηγές , έχει ζητηθεί γραπτώς από τη Folli Follie με επιτακτικό τρόπο η αποχώρηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ώστε να μπορέσουν να συναινέσουν σε ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με έναν “καθαρό” διευθύνοντα σύμβουλο που δε βαρύνεται με κατηγορίες για κακουργήματα.

Όμως η απαίτησή τους αυτή προσκρούει στην απροθυμία του ίδιου να αποχωρήσει, καθώς επιμένει να έχει λόγο για την επόμενη μέρα στην εταιρεία.

Είναι δε παράδοξο το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά μεταβαίνει στα γραφεία της εταιρείας ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων φέρεται να συμμετέχει και η Καίτη Κουτσολιούτσου, παρότι και οι δύο έχουν παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie. Παράλληλα θα απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα ανωμοτί στον  οικονομικό εισαγγελέα.  Την ερχόμενη Τρίτη 13 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που έδωσε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας στους δικηγόρους των δέκα υπόπτων, οι οποίοι προσήλθαν χθες στο γραφείο του με πρόθεση να πάρουν μία ακόμα μεγαλύτερη προθεσμία προκειμένου να επεξεργαστούν την ογκώδη δικογραφία.

Ο Δημήτρης, η Κατερίνα και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος, ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν όλα τους τα χαρτιά στα υπομνήματα των εξηγήσεων που θα στείλουν την ερχόμενη εβδομάδα. Γνωρίζουν πλέον και από επίσημα χείλη ότι τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που τώρα καλούνται να αντικρούσουν, δεν θα είναι οι μοναδικές κατηγορίες για τις οποίες θα δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις.

Επί της ουσίας κουμάντο στην εταιρία κάνει ακόμα η οικογένεια η οποία σύσσωμη θα περάσει την πόρτα του εισαγγελέα σε λίγα 24ωρα. 

Ενδεικτικό των τακτικισμών και των μεθοδεύσεων της οικογένειας Κουτσολιούτσου είναι το αδιέξοδο με το διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πωληθεί έναντι έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η πώλησή του δεν προχωρά με ευθύνη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Η δικαιολογία που ακούστηκε στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο είναι ότι η πώληση δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή εκεί διαμένει αυτήν την περίοδο η Καίτη Κουτσολιούτσου που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ για να ασχοληθεί με θέματα της εταιρείας – το ότι βέβαια επισήμως έχει παραιτηθεί από το ΔΣ της Folli Follie είναι μικρολεπτομέρεια…

Φυσικά, το διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ δεν είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να εκποιηθεί για να φέρει πολύτιμο ρευστό στην εταιρεία σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Είναι και το πολυτελές ταχύπλοο και το ελικόπτερο της εταιρείας, που χρησιμοποιούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, αλλά και η συμμετοχή της εταιρεία που διαχειρίζεται τη μαρίνα της Μυτιλήνης. Όμως φαίνεται πως υπάρχει μία απροθυμία από την πλευρά της οικογένειας να αποχωριστεί αυτά τα περιουσιακά της στοιχεία, η οποία εξοργίζει τους ομολογιούχους και τις εταιρείες που τους εκπροσωπούν.

Με αυτά τα δεδομένα, το να επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση του 60% τουλάχιστον των πιστωτών και του 40% εκείνων που έχουν ενέγγυες εξασφαλίσεις σε ένα σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie μοιάζει να είναι ένας δύσκολος (αλλά όχι ακατόρθωτος) στόχος.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μετοχοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο dilution που θα κατακρημνίσει το μερίδιο των σημερινών μετόχων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που κατέχει άμεσα το 35% της εταιρείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα υπάρχει ένα ποσοστό που τείνει να πλησιάσει το 30% των ομολογιούχων (και ένα ακόμη μεγαλύτερο που εμφανίζεται διατεθειμένο να συναινέσει), το οποίο είναι διατεθειμένο να υποστηρίζει ένα σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο συνίσταται στη μετοχοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών.

Επί της ουσίας, απαιτήσεις της τάξης των 430 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν σε μετοχές της Folli Follie που θα περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών, οι οποίοι θα κατέχουν άνω του 95% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι πληροφορίες όμως θέλουν την οικογένεια να βρίσκεται σε παράλληλες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση που θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον έλεγχο και της νέας, μικρότερης σε μέγεθος Folli Follie που θα προκύψει μετά την εξυγίανση της εταιρείας.

Και αυτό που αναρωτιούνται όλοι είναι πώς η νέα εποχή της Folli Follie μπορεί να είναι καλύτερη από την παλιά, αν σε αυτήν κυριαρχούν οι ίδιοι άνθρωποι που έφεραν την εταιρεία εδώ που βρίσκεται σήμερα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα για Folli Follie: Οριστικά την Τρίτη οι εξηγήσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου-Τι θα ισχυριστούν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Πώς «έσκασε» το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Folli Follie: Προσπάθεια Κουτσολιούτσου «να τα βρει» με τις τράπεζες για τα Attica Stores