Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Πόλεμος δίχως τέλος. #αυγιανη Vs #save_kanalarxes: η μάχη δύο κόσμων στο twitter

Εξωσυζυγικές σχέσεις, αποκαλύψεις, κίτρινα πρωτοσέλιδα και… twitter όλα εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου. Στο κέντρο ο ίδιος ο θεσμός της δικαιοσύνης. Τα μέτωπα πολλά και φυσικά το twitter δε θα μπορούσε παρά να οργιάσει είτε για να …σώσει τους καναλάρχες (#save_kanalarxes) είτε για να “κατηγορήσει” την Αυγή (#αυγιανη) η οποία με το πρωτοσέλιδό της κατονόμασε, υπερβαίνοντας τη δημοσιογραφική ηθική κατά πολλούς, τον δικαστή του ΣτΕ με αφορμή τα δημοσιεύματα για την εμπλοκή του σε υπόθεση σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κατά το έτος 2014. Μία υπόθεση που πλέον βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και το ΣτΕ ως ανεξάρτητη αρχή, αναμένεται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον του ελληνικού τηλεοπτικού σκηνικού και κατ’ επέκταση, των επιχειρηματιών, που θα αναλάβουν να διαχειριστούν την ελευθεροτυπία και την ενημέρωση των πολιτών της χώρας.

Το ζήτημα έχει δημιουργήσει εδώ και μέρες πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσημη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει στη συζήτηση στη Βουλή “είχα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και δεν αντέχει και μια κρίση Δημοκρατίας. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η χώρα βιώνει πρωτοφανή δημοκρατικό εκφυλισμό. Τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν σκοπό την πίεση σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του ΣτΕ  για την Συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Μεθοδεύσεις που δεν παραπέμπουν σε κράτος Δικαίου».

Η αντίδραση από την κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ήρθε μέσω τηλεοπτικής ανακοίνωσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, o υπουργός άφησε αιχμές για επηρεασμό δικαστών από επιχειρηματικά συμφέροντα και για ακόμα μια φορά επιτέθηκε στους καναλάρχες, λέγοντας ότι τα δελτία ειδήσεων των σταθμών τους δεν έχουν αντικείμενο την ενημέρωση αλλά την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Τόνισε δε ότι “αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θα γυρίσουμε στο καθεστώς με μη αδειοδοτημένα κανάλια” επιστρέφοντας μάλιστα τα χρήματα στους τέσσερις υπερθεματιστές.

Οι προσπάθειες επηρεασμού ή όχι της Δικαιοσύνης μεταφράστηκαν στο twitter με δύο εκ διαμέτρου αντίθετα hashtag:  #αυγιανη Vs #save_kanalarxes, η πολιτική πόλωση στην υπηρεσία των social media, με τους μεν να υπονοούν την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, ώστε να λήξει έστω και άκομψα – με τη δημοσιοίηση κίτρινων αναφορών για δικαστή του ΣτΕ κ.λπ- η υπόθεση της απόφασης για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά από τη μία, τη στιγμή που η απέναντι πλευρά προσπαθεί για το αντίθετο, δηλαδή τη “διάσωση των παλαιών καναλαρχών” διατηρώντας την ισχύουσα τηλεοπτική- άρα και επιχειρηματική- πλατφόρμα.

Εάν το ΣτΕ αποφασίσει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, οι νέοι καναλάρχες συνεχίζουν ανενόχλητοι και επίσημα νομότυποι αλλάζοντας τα τηλεοπτικά δρώμενα. Εάν όμως, η απόφαση κριθεί αντισυνταγματική, τότε παραμένει η ισχύουσα επιχειρηματική κατάσταση, με τους ήδη υπάρχοντες καναλάρχες.

Και στο κέντρο το πολέμου που μαίνεται το ΣτΕ πρέπει ως οφείλει να δράσει ανεπιρρέαστο και να αποφανθεί μίας δικαιοσύνης, που βάλλεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Χοντραίνει» το παιχνίδι με τις εμετικές διαρροές για το δικαστή του ΣτΕ – Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πρωτοσέλιδο της Αυγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεύμα εργασίας Μαρινάκη – Παππά. Συζήτησαν για την τηλεόραση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ