• Big Story

    Τραπεζίτης στο mononews που μετείχε στη συνάντηση με Τσακαλώτο: “Δεν είπε τίποτα για την αξιολόγηση” – ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Την περιπέτεια του 2015 υπενθύμισαν χθες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι τραπεζίτες και πολύ περισσότερο το ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δεν ήταν εθιμοτυπική και είναι ενδεικτικό ότι οι τραπεζίτες υπογράμμισαν τον υπαρκτό κίνδυνο, οι παλινωδίες της δεύτερης αξιολόγησης να αποδυναμώσουν περαιτέρω τον κλάδο με τον κίνδυνο οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες να πυροδοτήσουν ένα bail in.

    O,τι γίνεται, ή δεν γίνεται φέτος, θα «χτυπήσει» στα stress tests του 2018 και είναι καταστροφικό, είπαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, Γιώργος Χαντζηνικολάου, Βασίλης Ράπανος και Τάκης Θωμόπουλος, συνοδεύομενοι από τους Σπύρο Παπασπύρου, Αρτέμη Θεοδωρίδη και Χρήστο Γκόρτσο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, με δραματικό τρόπο παρουσίασαν στοιχεία για την αδυναμία του κλάδου να στηρίξει την οικονομία.

    Όπως αποκαλύπτει στο mononews τραπεζίτης που μετείχε στη συνάντηση, από πλευράς του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν δόθηκε καμία σαφής ένδειξη για το που πηγαίνει η αξιολόγηση, πέραν των τοποθετήσεων που πραγματοποιεί δημόσια για τους σκληρούς όρους που θέτουν οι δανειστές…

    Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος:

    • Τραπεζίτες: “Κύριε υπουργέ, υπάρχει μια ανησυχία για την αξιολόγηση…”

    • Τσακαλώτος: “Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή την στιγμή…”

    • Τραπεζίτες: “Γνωρίζετε όμως ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης, τόσο στην αξιολόγηση, όσο και στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, έχει πολλαπλάσιο κόστος για την οικονομία και τις τράπεζες…”

    • Τσακαλώτος: “Είμαστε σε διαπραγματεύσεις, αυτό μόνο μπορώ να σας πω. Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί…”

    Ο κίνδυνος που επισημαίνουν οι τραπεζίτες, μιας πιθανής νέας ανακεφαλαιοποίησης, θα προκύψει με βάση τα stress tests του 2018. Ο χρόνος, όμως, είναι αμείλικτος και ενώ το σύστημα με κόπο έχει επιτύχει να ανακτήσει την ευρωστία του, εάν συνεχίσει να καθυστερεί η θετική εξέλιξη, από ένα σημείο και μετά δεν θα είναι δυνατή η αναστροφή μιας αρνητικής πορείας.

    Οι αγορές που παραμένουν σε αναμονή της αξιολόγησης και του QE, θορυβούνται από το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η κυβέρνηση ενώ «πάει περίπατο» και η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, η χαλάρωση των capital controls γίνεται ακόμη πιο μακρινή υπόθεση ενώ ξεχειλώνει εκ νέου η τάση μαζέματος των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, η αβεβαιότητα ωθεί τους δανειολήπτες σε αναμονή με αποτέλεσμα και να μην εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και να αποφεύγουν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων.

    Το νομοθετικό κενό, στην νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στην δυνατότητα εκδίωξης μη συνεργαζόμενων μετόχων, ακόμη και στην θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μεταθέτει χρονικά τις κινήσεις αποτελεσματικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων, την ίδια στιγμή που «τρέχουν» οι στόχοι που έχουν επιβάλλει στις τράπεζες ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος.



    ΣΧΟΛΙΑ