• Big Story

    Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτάκτως ο Μοσκοβισί στην Αθήνα – Τι επιδιώκει ο Επίτροπος

    Πιερ Μοσκοβισί

    Πιερ Μοσκοβισί


    Με σκοπό να διασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την άμεση υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα, που θα οδηγήσουν στο “κλείσιμο” της αξιολόγησης, καταφθάνει επειγόντως στην Αθήνα την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

    Ο κ. Μοσκοβισί προανήγγειλε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο πλαίσιο της έκτακτης συνάντησης των δύο ανδρών θα συζητηθεί κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο γα το 2016 διαμορφώθηκε στο 2% του ΑΕΠ, τη στιγμή που απαιτείται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση πριν τις 20 Φεβρουαρίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των Χειμερινών Εκτιμήσεων της Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, υπερβαίνοντας οριακά τον στόχο του 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, σημείο τριβής παραμένει το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο, μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά πως θα είναι μόλις στο 1,5%. Επιπλέον, το πλεόνασμα το οποίο θα μπορέσει να διατηρήσει η χώρα και μετά το 2018, αποτελεί ένα ακόμη βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ πιστωτών και Ελλάδας. Όσο υψηλότερο είναι το πλεόνασμα και όσο περισσότερο το διατηρήσει, τόσο μικρότερη θα είναι η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

    Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο η Κομισιόν εκτιμά στη σημερινή έκθεση ότι θα μειωθεί στο 177,2% του ΑΕΠ φέτος από το 179,7% του ΑΕΠ το 2016 και στη συνέχεια θα μειωθεί ξανά στο 170,6% το 2018, είναι μη βιώσιμα υψηλό, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους.

    Η Κομισιόν εκτιμά ακόμη ότι οι επενδύσεις θα τριπλασιαστούν στο 12% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθούν στο 14,2% το 2018, ενώ η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,7% φέτος και 3,1% τον επόμενο χρόνο, μετά από χρόνια ύφεσης. Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στο 22% φέτος από το 23,4% πέρυσι, ενώ το 2018 θα “πέσει” ακόμα περισσότερο στο 20,3%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποδεσμεύεται τραπεζικός λογαριασμός για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλο ένα μέτρο-σοκ : Το αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γιατί όλοι ζητάνε πλέον μαύρα λεφτά



    ΣΧΟΛΙΑ