Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Το μέλλον του Τσίπρα και της χώρας θα κριθεί στις 20 Φεβρουαρίου – Θα τα καταφέρει;

tsipras Τσίπρας Μαξίμου

Χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα, όπως άλλωστε είχε διαφανεί εδώ και εβδομάδες, ήταν το τελευταίο Eurogroup, το οποίο είχε αρνητική αποτίμηση για την Ελλάδα.

Πλέον, η μάχη θα κριθεί πραγματικά την τελευταία στιγμή, στο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο θα κρίνει οριστικά τόσο την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και την τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η μη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αποτελεί ήδη ένα μεγάλο βραχνά για την ελληνική πλευρά, που πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα, για να μπορέσει να κλείσει επιτέλους της αξιολόγηση πριν από την έναρξη των κρίσιμων εκλογών στην Ολλανδία, την Γαλλία και τη Γερμανία. Κάτι που θα της επιτρέψει να ελπίζει πως θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην άρση των capital controls.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η Ελλάδα βρέθηκε απέναντι στο ερώτημα αν η Αθήνα προτίθεται να νομοθετήσει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ τώρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Η απάντηση της Αθήνας ήταν αρνητική.

«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, απέναντί του βρήκε το σύνολο των δανειστών, ακόμα και την Κομισιόν που μέχρι σήμερα είχε σταθεί πιο φιλικά απέναντι στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε επιβεβαίωσε ότι η αγορά εργασίας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, μιλώντας μάλιστα με τα καλύτερα λόγια για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και χαρακτηρίζοντας την παραμονή του στο πρόγραμμα μη διαπραγματεύσιμη.

Η κυβέρνηση δεν εκλαμβάνει την κατάσταση ως οργανωμένο μπλοκ εναντίον της. Όπως σημειώνει, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μ. Σαπέν τάχθηκε κατά της νομοθέτησης νέων μέτρων από τώρα και πως όλοι ανεξαιρέτως αναγνώρισαν την εξαιρετική πορεία των εσόδων το 2016, γεγονός που κατά την κυβέρνηση δείχνει και ότι δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων από τώρα, εκτός της νομοθέτησης του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων.

Πάντως, ο χρόνο εξαντλείται και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η Ελλάδα περιμένει σιωπηλή τον Ερντογάν, μετά τις απειλές για την απόφαση του Αρείου Πάγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως! O Ντόναλντ Τραμπ κρατά πλέον την τύχη του Αλέξη Τσίπρα στα χέρια του

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντάισελμπλουμ: Μπορώ να δω στο μέλλον ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ