Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρός βιομήχανος Μιχάλης Στασινόπουλος με μία ομιλία χείμαρρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΒ. Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του ο επικεφαλής της Ελβάλ (Βιοχάλκο) προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση αν δεν πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για τη σωτηρία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιοχάλκο Α.Ε. είναι μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στους χώρους του χαλκού, του αλουμινίου, του χάλυβα και των καλωδίων. O όμιλος ιδρύθηκε το 1937 και αποτελείται από περίπου 80  θυγατρικές!

Ποια είναι όμως τα σημεία – κλειδιά για τον κ. Στασινόπουλο; Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, η διεύρυνση της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης, η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Η χώρα μας δεν θα βγει με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο από την κρίση χωρίς τη διεύρυνση της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης, χωρίς την αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, χωρίς εξωστρεφή ανταγωνιστική οικονομία που περισσότερο επενδύει, παράγει και εξάγει, και λιγότερο καταναλώνει και εισάγει», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της Ελβάλ κ. Μιχάλης Στασινόπουλος.

Ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ ο κ. Στασινόπουλος μίλησε για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας βρίσκεται σε αποκαρδιωτικά χαμηλές θέσεις, πολύ μακριά από τον κύκλο των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθιστώντας άνιση και εξαρχής υπονομευμένη τη μάχη που καλούνται να δώσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να αναταχθεί η οικονομία μας σε νέες πιο υγιείς βάσεις, θα έπρεπε ήδη προ πολλού να έχουμε ανάγει τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Στασινόπουλος
Μιχάλης Στασινόπουλος. Επιχειρηματίας (πρώτος από δεξιά)

Λίγο μετά, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε πως ιδιαίτερα για τη μεταποίηση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι για άλλους κλάδους, γιατί αφορούν σε δραστηριότητες εντάσεως επενδύσεων, όπου το ρίσκο είναι σημαντικό και απαιτείται μέγιστη προβλεψιμότητα και ταχύτητα εκτέλεσης.

Σύμφωνα με τον Συμπρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ το νέο πλαίσιο αδειοδότησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές αναχρονιστικές διατάξεις που επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης η χρονική ιεράρχηση της ένταξης των κλάδων στο νόμο, αφήνει τη μεταποίηση στην τελευταία φάση, παραγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της για την οικονομία και την κοινωνία.

Κλείνοντας, ο κ. Στασινόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον τεθεί πραγματικά και ειλικρινά σε προτεραιότητα η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η Ελληνική παραγωγή κάθε κλίμακας και κλάδου θα ανθίσει συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία εθνικού πλούτου και ποιοτικών θέσεων εργασίας και βέβαια στη ριζική βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Βασικό μήνυμα της εκδήλωσης του ΣΕΒ με θέμα “Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μια κομβική μεταρρύθμιση για την επιχειρηματικότητα” ήταν ότι ένα ενιαίο και ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, με απλουστευμένες διαδικασίες, προάγει τις επενδύσεις και ωφελεί σημαντικά την οικονομία και τη χώρα μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι τα θέματα της αδειοδότησης παραμένουν διαχρονικά σημαντική προτεραιότητα για τον Σύνδεσμο και εξέφρασε τη σταθερή βούληση του ΣΕΒ για συνεργασία με την Πολιτεία.

Παράλληλα σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο αδειοδότησης αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: Η μεγάλη δικαστική κόντρα Ελλάδας-Ρωσίας για τον ουρανοξύστη του Τσοχατζόπουλου στην Αγία Πετρούπολη. Όλο το παρασκήνιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θωμάς Λιακουνάκος: Η νέα ζωή με το βραχιολάκι-Πόσα μέτρα θα μπορεί να μετακινείται

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκλογές ή δημοψήφισμα; Η απόφαση του Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο που δείχνει το δρόμο…