• Big Story

    Εισαγγελέας: “Να μην εκδοθούν οι 2 Τούρκοι. Κινδυνεύει και η ζωή τους. Απαράδεκτο το αίτημα των τουρκικών αρχών”

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Με ειδική μνεία στους χιλιάδες των Τούρκων που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εκδιώχθηκαν από τη δουλειά τους μετά την 15η Ιουλίου του 2016, η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου εισηγήθηκε στο 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στη Τουρκία τους πρώτους 2 από τους 8 αξιωματικούς που εκζητούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος.

    «Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από τα βασανιστήρια. Κι αυτά είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται και δεν αναστέλλονται», είπε στον επίλογο της αγόρευσής της στους δικαστές οι οποίοι θα εκδώσουν την απόφασή τους στις 23 Ιανουαρίου.

    «Αβάσιμο το τουρκικό αίτημα»

    Στην αρχή της αγόρευσής της η κα Θεοδώρου ζήτησε να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών για τους πρώτους δυο Τούρκους αξιωματικούς, η τύχη των οποίων κρίνεται από αυτό το τμήμα, ενώ αύριο και την Παρασκευή των υπολοίπων 6.

    Η εισαγγελέας τόνισε:

    «Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ στο δικαστήριο προκύπτει ότι δεν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ. Δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο. Οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών. Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ. Να αποφανθείτε κατά της έκδοσης ως απαράδεκτο το αίτημα».

    Τούρκοι

    «Κινδυνεύει και η ζωή τους»

    Η εισαγγελέας έκρινε πως ακόμα κι αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο το αίτημα, στην ουσία του πλέον πρέπει να απορριφθεί καθώς «προκύπτει ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή τους καθώς και πρόσφατα ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής».

    Η εισαγγελέας επεσήμανε γεγονότα μετά την 15η Ιουλίου:

    • Έχουν συλληφθεί 10 μέλη της Ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

    «Θεωρώ – είπε η εισαγγελέας – μη επιτρεπτή την εκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση».

    «Αγωνιούμε…»

    Οι εκζητούμενοι είπαν ότι δεν συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους ,χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

    Μίλησε για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ και γκλοπς: «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

    Τούρκοι

    Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

    Στο δικαστήριο επιδείχθηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί τους Χρήστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».

    Ως μάρτυρες κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης, ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών Συλλόγων της ΕΕ και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα στις “σημειώσεις” της Ρούπα! – Ποιοι είναι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φλωρίδης για νέο κόμμα στην κεντροαριστερά: Χάος με ΣΥΡΙΖΑ, απόσταση με ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Mega: Όλα όσα ζητούν οι εργαζόμενοι για να ξανανοίξει το κανάλι



    ΣΧΟΛΙΑ