Σε δήλωση-σοκ προέβη το Σάββατο (18 Φεβρουαρίου) η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, καθώς υποστήριξε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ», από τη στιγμή που η ΕΚΤ αναπροσαρμόζει τις πολιτικές της ανάλογα με πιο αδύναμα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και όχι με τη Γερμανία.

Τι συμβαίνει με την αξία του ευρώ;

Η Μέρκελ συνέχιζε λέγοντας ότι «Έχουμε βεβαίως αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ», κάνοντας μια ασυνήθιστη για την ίδια αναφορά στη νομισματική πολιτική.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ’ ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως γερμανίδα καγκελάριος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέρκελ διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και αφού ένας εμπορικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι επωφελείται από ένα «καταφανώς υποτιμημένο» ευρώ.

Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Έκκληση για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ακόμη πως «εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία», αλλά τόνισε πως είναι «σημαντική η συνεργασία με τη Μόσχα στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

«Η κοινή μάχη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε τα ίδια συμφέροντα και μπορούμε να δουλέψουμε μαζί», υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ομιλία της, ενώ έχει επικρίνει ανοιχτά την αμερικανική απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Υπογράμμισε ότι η ίδια η θρησκεία του Ισλάμ δεν αποτελεί την πηγή της τρομοκρατίας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να συμμετάσχουν και μουσουλμανικές χώρες στη μάχη εναντίον του ISIS.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους Αμερικανούς ηγέτες για αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών. Η καγκελάριος δήλωσε πως θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να ανταποκριθεί στο νατοϊκό στόχο να χορηγεί ένα ποσοστό της τάξεως του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες μέχρι το έτος 2024.

Άνγκελα Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Άνοιγμα στη Ρωσία για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής τρομοκρατίας

Η Μέρκελ ακόμη ανέφερε ότι θα ήθελε να συζητήσει με τη Ρωσία το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και των πλαστών ειδήσεων, αλλά συμπλήρωσε πως «είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο το πρόβλημα των πλαστών ειδήσεων θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη».

Ερωτώμενη για το ζήτημα των πλαστών ειδήσεων, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι «Ξέρουμε πως η Ρωσία γνωστοποιεί πολύ ανοικτά ότι θεωρεί τις υβριδικές πολεμικές επιχειρήσεις μορφή άμυνας. Αν ήταν να εκφράσω κάποια επιθυμία, θα έλεγα πως είναι πολύ καλό να τεθεί αυτό το θέμα, για παράδειγμα, στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο των συνομιλιών ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurogroup ώρα μηδέν: Επιχειρείται «προσύμφωνο» με παρεμβάσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστική έκθεση-φωτιά του ΔΝΤ προβλέπει κρίση για την Ελλάδα ως το 2050

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έτινγκερ: Κακή συμβουλή προς την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη