Στη φυλακή θα οδηγηθούν τρεις από τους καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Energa-Hellas Power. Ο Αρης Φλώρος, η πρώην γραμματέας του που «έσπασε» το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης και ο καταζητούμενος τότε σύζυγός της, με τον οποίο επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό, είναι οι τρεις από τους 11 καταδικασθέντες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από μία συνεδρίαση περίπου 14 ωρών, αποφάσισε να στείλει τον Αρη Φλώρο, την Μαρία Σκλαβάκη και τον Πέτρο Νικολοθανάση στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους ενώ για τους υπόλοιπους εννέα καταδικασθέντες ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή τους, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους.

Εκτός από τις πολυετείς ποινές κάθειρξης το δικαστήριο επέβαλε υψηλές χρηματικές ποινές σε όλους τους καταδικασθέντες –πλην του Βασίλη Μηλιώνη οι οποίες αγγίζουν στο σύνολό τους τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Άρης Φλώρος απεύθυνε έκκληση στους δικαστές να μην τον φυλακίσουν: “Αν με φυλακίσετε θα συμβούν δυο πράγματα, η ψυχική και η επιχειρηματική μου εξόντωση. Η προφυλάκισή μου ήταν η πρώτη φορά. Πλέον δεν έχω τις δυνάμεις να συνεχίσω τον αγώνα μου. Δεν σκέφτηκα ποτέ να μην έρθω μπροστά στη δικαιοσύνη. Δεν έχω σκοπό να εκθέσω το δικαστήριο. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα το μετανιώσετε”.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:

1. Αριστείδης Φλώρος κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ποινή κάθειρξης 21 ετων και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωσή του απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής.

2. Αχιλλέας Φλώρος κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ ευρώ

3. Νικόλαος Δεκολης κατά συγχώνευση για τα τρία αδικήματα ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή της ποινής με τον ρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

4. Στέφανος Σιαφάκας κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

5. Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής με τον όρο της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ.

6. Χαράλαμπος Σμυρλιάδης ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ

7. Χρήστος Σιαφάκας κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ

8. Κ. Κωνστάντος ποινή τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.

9. Μαρία Σκλαβάκη ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα. Δεν δόθηκε αναστολή.

10. Βασίλης Δημήτρακας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλάκισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.

11. Πέτρος Νικολοθανάσης κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου οπότε και θα αποφανθεί επί παρεμπιπτόντων αποφάσεων.

Η απόφαση

Νωρίτερα, παρά τις βαριές καταδίκες που τους έφερναν αντιμέτωπους με ποινές μέχρι και δις ισοβίων, οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου Energa -Hellas Power κατάφεραν να κερδίσουν ελαφρυντικά και να “σπάσουν” την ισόβια κάθειρξη.

Το Τριμελές Εφετείο ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει (ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία) ένα ή δύο ελαφρυντικά στους 10 από τους 11 που κρίθηκαν ένοχοι.

Ο επικεφαλής της Energa Άρης Φλώρος κέρδισε 2 ελαφρυντικά ενώ της Hellas Power Βασίλης Μηλιώνης ένα.

Νωρίς το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις βαριές καταδίκες στους 11 από τους 19 κατηγορουμένους και αθώωσε τους υπόλοιπους 8.

Οι Αρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης φέρονται ως οι πρωταγωνιστές μιας μεγάλης υπόθεσης υπεξαίρεσης που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με 256.521.323,96 ευρώ.

Φέρονται ότι ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες, πλην όμως η Δικαιοσύνη τούς εγκαλεί επειδή «ενσωμάτωσαν τα χρήματα στην περιουσία τους», μέρος των οποίων… ασφάλισαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ό Άρης Φλώρος, εκπρόσωπος της Energa, ο πατέρας του Αχιλλέας Φλώρος, ο Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, καθώς και ο Στέφανος Σιαφάκας που διαδέχθηκε τον Αρη Φλώρο ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τιμόνι της εταιρείας του. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του Νίκου Δεκόλη, ο οποίος διαδέχθηκε τον Βασίλη Μηλιώνη στη διοίκηση της Hellas Power

Η πλευρά των κατηγορουμένων με έγγραφες δηλώσεις γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς. Οι κατηγορούμενοι, που εκπροσωπούνται στο δικαστήριο από καταξιωμένους ποινικολόγους των Αθηνών, στηρίζουν το αίτημά τους για την επιστροφή των χρημάτων στον νόμο 4312/2014, σύμφωνα με τον οποίο εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που κατηγορούνται ότι έχουν υπεξαιρέσει, διεκδικώντας έτσι πιο ήπια ποινική μεταχείριση.

Τα ποσά που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν από τους κατηγορούμενους και περιγράφονται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα προκαλούν ίλιγγο. «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Βασίλης Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλλαν κατά περίπτωση τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω του ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ για την Energa» Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι με δεκάδες εταιρείες που είχαν στήσει διακίνησαν τα έσοδά τους που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «για να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια». Στα στοιχεία που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορά την πώληση από τον κατηγορούμενο Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power σε ρωσοαραβικό fund, «ταυτοχρόνως και παραλλήλως προς την πώληση προς το αυτό επιχειρηματικό fund, υπό την επωνυμία Worldwide Energy Limited, του κλάδου λιανικής της απολύτως ελεγχόμενης από τους Αριστείδη Φλώρο και Αχιλλέα Φλώρο της Εnerga Power Trading».
Ωστόσο, συνεχίζει το βούλευμα, στην πραγματικότητα «άπαντες οι κατηγορούμενοι καλώς γνώριζαν ότι το ως άνω “ρωσοαραβικό fund” που εμφανιζόταν ως εταιρεία εδρεύουσα στο Ντουμπάι δεν ήταν υπαρκτό, και ως πραγματικός ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας είχε οριστεί ο κατηγορούμενος Στέφανος Σιαφάκας, ήδη πρόεδρος της Energa».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δίκη Energa Hellas Power: Κέρδισαν ελαφρυντικά, γλιτώνουν τα ισόβια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντεκα ένοχοι και 8 αθώοι στο σκάνδαλο Energa Hellas Power

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power): Το golden boy που «άλλαξε» τα φώτα στην ΔΕΗ