• Big Story

    Άρειος Πάγος: Σε λίγες ώρες η απόφαση για έκδοση των “8” στη Τουρκία

    στρατιωτικοί


    Ρεγγίνα Σπυράτου
    Ρεγγίνα Σπυράτου, δημοσιογράφος

    Δύο κυβερνήσεις (ελληνική και τουρκική), δικαστικοί, νομικοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις στρέφουν το βλέμμα και 8 εκζητούμενοι Τούρκοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κρίση των ανώτατων δικαστών της Ελλάδας.    Στις 11 σήμερα το πρωί, ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει τρεις αποφάσεις, με τις οποίες θα κριθεί η τύχη των 8 στρατιωτικών. Η Τουρκία ζητά την έκδοσή τους για να τους δικάσει για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και την απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο. 

     
    Ο Άρειος Πάγος θα ικανοποιήσει το αίτημα, πετώντας το «μπαλάκι» της τελικής επικύρωσης της έκδοσης στον υπουργό Δικαιοσύνης; Ή θα το απορρίψει, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των 3 αντεισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι οποίες  χαρακτηρίστηκαν ύμνος για το νομικό μας πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα;    
     
    Παρόντων των εκζητούμενων αξιωματικών, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ένα-ένα τα τρία Ποινικά Τμήματα που θα κρίνουν τις εφετειακές αποφάσεις (σε πρώτο βαθμό, για 5 Τούρκους είχε αποφασιστεί να μην εκδοθούν και για 3 να εκδοθούν) θα εκφωνεί την απόφασή του. Εάν αποφανθούν κατά της έκδοσης, η απόφαση είναι οριστική και δεν χωρεί άλλης ένδικης προσφυγής από τις τουρκικές αρχές.
     
    Τρεις εισαγγελείς: «Κινδυνεύουν εάν εκδοθούν»
     
    Προηγήθηκαν της απόφασης οι προτάσεις των τριών αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. «Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι στρατιωτικοί», εισηγήθηκαν, αναπτύσσοντας, με πλήρη ταύτιση, τα επιχειρήματά τους. Ας θυμηθούμε τι είχαν πει στους αρεοπαγίτες των τριών Ποινικών Τμημάτων:
     
    ·        Νίκος Παντελής: «Οι Τούρκοι ζητούν άσυλο για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Η απόφασή σας είναι μονόδρομος. Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Φαίνεται και από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν, η οποία φέρεται να έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός στο ελικόπτερο, πού είναι; Γιατί δεν τον βρήκαμε;»
    ·        Χαράλαμπος Βουρλιώτης: «Εγώ, δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Δεν μπορούμε να πούμε «νίπτω τας χείρας μου» στέλνοντας τους αξιωματικούς στην Τουρκία, ακόμα και σε μια μικρή πιθανότητα να βασανιστούν. Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Εδώ ήρθαν ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό.  Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού.»
    ·        Βασιλική Θεοδώρου: «Να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα ως απαράδεκτο. Είναι αόριστη η περιγραφή των πράξεων για τις οποίες εκζητούνται. Εάν δεν το κρίνετε απαράδεκτο, να το απορρίψετε διότι προκύπτει ότι  υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για  τη ζωή τους, καθώς και πρόσφατα ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.» 
     
     
         Το παρασκήνιο
     
    Η, ούτως ή άλλως, ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης λαμβάνεται σε μία περίοδο όχι και τόσο γαλήνια για τα εσωτερικά των δικαστικών λειτουργών. Ο εμφύλιος που ξέσπασε με την ίδρυση της νέας δικαστικής Ενωσης Ανώτατων Δικαστών και Εισαγγελέων, συνεχίζεται με τη σύγκληση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου διοικητικής Ολομέλειας που θα γνωμοδοτήσει τις επόμενες ημέρες για την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών από το σώμα (μία πρωτοβουλία που ήδη έχει δεχθεί πυρά τόσο από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών). Σε θετική γνωμοδότηση, προφανώς θα υπάρξει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
     
    Νομικοί σχολίαζαν στο Mononews δύο πιθανά σενάρια για τις σημερινές αποφάσεις:
     
    ·        Οι αρεοπαγίτες, εάν καταλήξουν σε αποφάσεις με οριακή πλειοψηφία, δεν αποκλείεται να στείλουν την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οριστική κρίση.
    ·        Εάν καταλήξουν σε «καθαρή» απόφαση έκδοσης, θα έχουν το «άλλοθι» ότι «πετάνε το μπαλάκι» στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι εκείνος που θα βάλει την τελευταία υπογραφή για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίθανο βίντεο! Καπετάνιος «δαμάζει» τα κύματα και δένει στο λιμάνι της Σικίνου!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Κόρη Έλληνα ηθοποιού θάφτηκε ζωντανή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκουρλέτης: Υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση τα όποια πρέπει να τηρηθούν



    ΣΧΟΛΙΑ