• Big Story

    Αποκλειστικό: O Μανώλης Σφακιανάκης περιγράφει στο mononews.gr το νέο CSI

    Μανώλης Σφακιανάκης.

    Μανώλης Σφακιανάκης. Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Διαδικτυακής Ασφάλειας – Cyber Security International Institute (CSIi), τέως Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας


    Ποιον λέτε ότι συναντήσαμε τυχαία το βράδυ της Τρίτης; Ένα από τα πρόσωπα των ημερών: τον θρυλικό πια Μανώλη Σφακιανάκη, επί 22 χρόνια επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες στην καταπολέμηση φαινομένων εγκληματικότητας στο Διαδίκτυο, ξεσκεπάζοντας κυκλώματα παιδόφιλων και διαδικτυακές απάτες, αλλά και αποτρέποντας αυτοκτονίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί στα κοινωνικά δίκτυα.

    Όμως σήμερα ο Μανώλης Σφακιανάκης δε βρίσκεται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (η απομάκρυνσή του από την υπηρεσία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα) και ετοιμάζει τα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία αποκάλυψε τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας την ίδρυση ενός ινστιτούτου διαδικτυακής ασφάλειας, με την ονομασία CSI (CSI International) Institute.

    Ο κ. Σφακιανάκης μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς θα είναι αυτό το ινστιτούτο και τι θέλει να πετύχει, και εμείς με τη σειρά μας τις μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας.

    To CSI Institute, λοιπόν, το οποίο αναμένεται να είναι σε λειτουργία σε περίπου δύο μήνες, θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τους πολίτες όλης της Ελλάδας σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες και επιχειρηματικές θεματολογίες, με απώτερο σκοπό την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας και της γνώσης στις νέες τεχνολογίες. Για τον φιλόδοξο αυτό σκοπό, το ινστιτούτο θα διαθέτει διοικήσεις και στους 52 νομούς της χώρας, στις οποίες θα υπηρετούν μέλη του ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, και οι οποίες θα υπάγονται στην κεντρική διοίκηση της Αθήνας.

    Σε ποιους απευθύνεται το CSII; Χωρίς υπερβολή, σε όλους! Από άνεργους και νοικοκυρές που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στις νέες τεχνολογίες, μέχρι μαθητές ή αγρότες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που μπορεί να τους δώσει το Διαδίκτυο. Όλοι θα μπορούν να μάθουν στο ινστιτούτο τα πάντα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την κατασκευή εφαρμογών, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, και όλα όσα θα τους κάνουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μη χρησιμοποιούν το Internet μόνο για να… ξημεροβραδιάζονται στο Facebook. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν τα σχετικά σεμινάρια στο “σπίτι” τους, καθώς τα σεμινάρια αυτά θα γίνονται ανά την Ελλάδα από μέλη του ινστιτούτου.

    Παράλληλα, μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας, το CSII θα διοργανώνει διαγωνισμούς μέσα από τους οποίους θα αναδεικνύονται νέα επιχειρηματικά ταλέντα, ενώ θα υπάρχουν και διαδικτυακά σεμινάρια από τα οποία θα μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες.

    Πέρα από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το ινστιτούτο θα παρέχει συμβουλές για σοβαρά επιστημονικά ζητήματα, μέσω δυναμικών επιστημονικών ομάδων που θα συστήσει, ενώ θα επιδιώξει συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες (μεταξύ αυτών και το FBI, αλλά και η Europol) για τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και συνεδρίων.

    Σημειωτέον ότι το CSII θα είναι μη κερδοσκοπικό, απορροφώντας πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και από χορηγίες ιδιωτών, ενώ θα ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές.

    Από τη ΔΗΕ στο CSII

    Η γνωστοποίηση της είδησης για την καρατόμηση του Μανώλη Σφακιανάκη από τους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους πολίτες. Όσο κι αν είχε προαναγγελθεί, εντούτοις παραμένει απίστευτο ότι ένας αξιωματικός που κατά τεκμήριο προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με τον όρκο που είχε δώσει όταν είχε μπει στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι πια αναγκαίος στην ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων.

    Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που ανάρτησαν στο χώρους κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα συμπαράστασης στον στρατηγό αλλά και αντίδρασης προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση πάντως εδώ και ένα χρόνο είχε βάλει στο στόχαστρο τον Μανώλη Σφακιανάκη. «Χωρίς λόγο» όπως λένε συνάδελφοι του, αποφάσισε ότι πλέον δεν τον χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μια υπηρεσία που ο ίδιος έστησε από το μηδέν και υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό για πάνω από δύο δεκαετίες. Τον Φεβρουάριο του 2016, στις ετήσιες κρίσεις της Αστυνομίας, αρχικά τον πήραν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον τοποθέτησαν σε μια ουσιαστικά ανενεργή υπηρεσία. Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των τεράστιων αντιδράσεων η κυβέρνηση προσπάθησε «να τα μαζέψει» και ακύρωσε τη μετακίνηση εκθέτοντας ουσιαστικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

    Ακολούθησε νέα «κωλοτούμπα» και για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά τον αλλάζουν υπηρεσία και τον ορίζουν βοηθό επιτελάρχη, αρμόδιο για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Όμως όλοι γνώριζαν ότι ουσιαστικά ο Μανώλης Σφακιανάκης είχε μπει στον «πάγο» και στις επόμενες κρίσεις θα ετίθετο εκτός Σώματος. Όπως και έγινε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί σήμερα 32 κατοικίες, οικόπεδα και καταστήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! Δείτε που σας “κλέβουν” την βενζίνη οι βενζινοπώλες!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Ντάισελμπλουμ: Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το μεγάλο πρόβλημα με την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ