ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρία funds θα είναι εκείνα που θα φτάσουν στον… τελικό και θα διεκδικήσουν να πάρουν το τρόπαιο, που έχει την κωδική ονομασία Amoeba και αφορά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Το όλο εγχείρημα πώλησης έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν «στο σφυρί» μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνοδεύονται από υποθηκευμένα ακίνητα και ορισμένες άλλες εξασφαλίσεις. Με συνέπεια οι δρομολογούμενες εξελίξεις να θεωρούνται «βαρόμετρο» για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη «νεόδμητη» δευτερογενή αγορά, των προς εκποίηση, αθετημένων δανείων.
Στον… ημιτελικό του project Amoeba (που σημαίνει Αμοιβάδα) έχουν ήδη βρεθεί από την περασμένη Παρασκευή, περίπου 10 «μνηστήρες» όπως αναφέρουν οι διαθέσιμες πληροφορίες. Πρόκειται για Funds που έχουν προχωρήσει σε ενδεικτικές και ως εκ τούτου μη δεσμευτικές προσφορές. Ύστερα από έναν κρίσιμο γύρο διαβουλεύσεων που πιστεύεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, η UBS που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης και εντολοδόχος της Πειραιώς, θα ξεχωρίσει τους τρείς επικρατέστερους «μονομάχους». Χωρίς φυσικά να μπορεί να προδικαστεί ποιοι μπορεί να είναι αυτοί. Άλλωστε η διαμόρφωση της Short list θα γίνει μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα κριτηρίων που θα ικανοποιούν την τράπεζα. Κυρίως σε ζητήματα φερεγγυότητας, καθότι κανένας δε θέλει να υπάρξουν εμπλοκές, όπως αυτές που στιγματίζουν προβληματικό deal της Εθνικής Ασφαλιστικής… Θα μετρήσουν βεβαίως καθοριστικά και τα ενδεικτικά τιμήματα, ειδικά αν επιδέχονται βελτιώσεων.
Από τα τρία funds που θα προκριθούν στην τελική φάση, θα ζητηθούν προσφορές, δεσμευτικού πλέον χαρακτήρα. Ο νικητής θα προκύψει με βάση το «κλειδωμένο» τίμημα που θα προσφέρει αλλά και σε συνάρτηση με τις ισχυρότερες αποδείξεις που θα προσκομίσει, ότι μπορεί να «τρέξει» απρόσκοπτα το project.
Στην εναρκτήρια φάση του Amoeba εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 35 funds που υπέγραψαν σύμφωνα εμπιστευτικότητας και άντλησαν τα πρώτα στοιχεία από το Data Room. Σε ενδεικτικές προσφορές έχουν προχωρήσει, όπως λένε οι πληροφορίες, οι ακόλουθοι «παίκτες»: Fortress, Apollo, Pimco, σε συνεργασία με την εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων Qualco (του Ορέστη Τσακαλώτου, ξαδέλφου του υπουργού Οικονομίας), Bain Capital, Lone star, Davidson Kempner και Center Βridge σε συνεργασία με fund της Deutsche Bank. Πέραν τούτων, φαίνεται να είναι κι άλλοι 2-3 «μνηστήρες», χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.
Όπως όλα δείχνουν, από τη στιγμή που θα επιλεγούν οι τρείς τελικοί διεκδικητές μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, θα χρειαστεί να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα. Της τάξεως των δύο μηνών περίπου. Και τούτο γιατί οι τρείς «μονομάχοι» θα χρειαστεί να πάρουν επιπρόσθετα στοιχεία από την τράπεζα Πειραιώς, έτσι ώστε να σχηματίσουν ξεκάθαρη εικόνα για το όλο project. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Amoeba βρίσκονται μακράς καθυστέρησης δάνεια 127 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα υποθηκευμένα ακίνητα ξεπερνούν τα 1300 και βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα, όπως επίσης στη Θεσσαλονίκη και ορισμένες άλλες, μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.
Τα Funds που θα φτάσουν στην τελική φάση, θα λάβουν αναλυτική ενημέρωση για τους «κόκκινους» επιχειρηματίες, ενώ θα απαιτηθεί και επιτόπου αξιολόγηση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στα ενέχυρα. Κάτι που δείχνει ότι το deal πώλησης του Amoeba, μπορεί εν τέλει να ολοκληρωθεί μετά από τα stress tests των συστημικών τραπεζών, που θα «τελεσιδικήσουν» την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου Μαΐου.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποτιμήσει την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων στα περίπου 630 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, σχεδόν το 75% αφορά τα ακίνητα και το υπόλοιπο 25% τα ενέχυρα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Το σύνολο των υποθηκών, καλύπτει το 40% περίπου, της ονομαστικής αξίας των προς πώληση «κόκκινων» δανείων. Μένει όμως να αποδειχθεί, πόσο… χαμηλότερα θα τα τιμολογήσουν, τα τρία από τα Funds που θα φτάσουν μέχρι τις τελικές προσφορές. Δίνοντας έτσι το στίγμα για τι μπορούν να προσδοκούν οι τράπεζες, από τις μελλοντικές πωλήσεις των ενυπόθηκων, μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πηγές της αγοράς λένε ότι αν το «κόκκινο πακέτο» του Amoeba πουληθεί στο 30% της ονομαστικής του αξίας (480 εκατ. ευρώ, για 1,6 δισ. χτυπημένα δάνεια) τότε θα είναι ένα πάρα πολύ καλό deal. Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν και μια τιμή πώλησης στο 20% μπορεί να θεωρηθεί επίσης ως καλή. Η κρίσιμη όμως «ζώνη» οριοθετείται στο 15% της ονομαστικής αξίας (240 εκατ.). Από εκεί κι έπειτα, όσο πιο κάτω τιμολογηθεί η πώληση, τόσο θα πυκνώσουν οι προβληματισμοί, αναφορικά με τις αντίστοιχες κινήσεις, που μέλλει να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρ. Μεγάλου: Crash test για τις επόμενες κινήσεις της Πειραιώς το AMOEBA-Οι υποψήφιοι αγοραστές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα Funds που χτυπάνε το project Amoeba με τα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»