ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα σχέδιά τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα ξεδιπλώσουν οι διοικήσεις των Alpha, Εθνική και Πειραιώς στις παρουσιάσεις που θα κάνουν ενώπιον των επενδυτών αυτή την εβδομάδα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018.
Alpha και Εθνική ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους την Πέμπτη, ενώ ο κύκλος, που έχει ανοίξει ήδη από τις αρχές Μαρτίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank, η οποία παρουσίασε και την πορεία του πλάνου συγχώνευσης με την Grivalia, κλείνει την Παρασκευή με την Τράπεζα Πειραιώς.
Η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων συμπίπτει με την υποβολή στον SSM των νέων 3ετών πλάνων για τη μείωση των κόκκινων δανείων και οι διοικήσεις των τριών συστημικών τραπεζών θα εξειδικεύσουν στις παρουσιάσεις τους προς τους επενδυτές τους στόχους για την τριετία 2019 – 2021. Η εξειδίκευση των στόχων θα αποτελέσει και crash test για τους επενδυτές που έχουν προεξοφλήσει ότι οι νέοι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι πιο φιλόδοξοι και κυρίως πιο εμπροσθοβαρείς. Αυτό γιατί σε αντίθεση με την προηγούμενη στοχοθεσία που έδινε το βάρος στο τέλος της 3ετίας, η κύρια προσπάθεια θα δοθεί τώρα το 2019 και το 2020.
Ο στόχος για τη μείωση των NPEs που θα δεσμευθούν να πετύχουν έως και το 2021 οι Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι μεγαλύτερη των 50 δις ευρώ που είχε προβλεφθεί ήδη στα πλάνα που είχαν υποβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος σε σχέση και με τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 2% και 2,3%. Μοιραία το βάρος της μείωσης θα σηκώσουν μηχανισμοί όπως το Asset Protection Scheme (APS), δηλαδή η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με βάση την πρόταση που έχει διαμορφώσει το ΤΧΣ και η JPMorgan, ή η μεταφορά σε SPV κόκκινων δανείων με παράλληλη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου που έχει προτείνει η ΤτΕ.
Συγκεκριμένα:
• Η Alpha Bank έχει δεσμευθεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 8 δισ. ευρώ. Η αγορά προεξοφλεί ότι η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε πιο εμπροσθοβαρείς κινήσεις, αξιοποιώντας το κεφαλαιακό μαξιλάρι, το οποίο επιτρέπει τη χρήση εργαλείων όπως η τιτλοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία.
• Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 6 δισ. ευρώ. Το νέο πλάνο προεξοφλείται πιο εμπροσθοβαρές, αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο προβλέψεων που διαθέτει η τράπεζα.
• Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί για μείωση των NPEs στα 11 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η διοίκηση της τράπεζας είναι και η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου NPEs σε συνδυασμό με τη διαχείρισή τους.
Να σημειωθεί τέλος ότι η Eurobank, μέσω και της συγχώνευσης με την Grivalia και των δύο τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων 7,5 + 2 δισ. ευρώ, έχει ανακοινώσει ήδη επιθετική μείωση των NPEs στο επίπεδο των 6,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 από το σημερινό επίπεδο των 16 δισ. ευρώ (στοιχεία 2018), στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση των NPEs στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με ποιες αλλαγές έρχεται προς ψήφιση το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακραίνει η λίστα των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντώνης Λυμπέρης: Στο «σφυρί» το σπίτι (της Μυκόνου) του εκδότη που νόμιζε οτι έγινε Λάτσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης