Οι σορτάκηδες και η «παρέα του Λονδίνου» «γονατίζουν» τις τράπεζες αδικαιολόγητα επισημαίνουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος και χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για κερδοσκόπους που κάνουν «αρπαχτή». Βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν, λένε, στις τράπεζες, διότι δεν τους άρεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου. Και διευκρινίζουν πως δεν τίθεται θέμα κεφαλαίων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests.
Λόγο για «υπερβολική αντίδραση» των αγορών έκαναν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.
Αλλά και τραπεζίτες χαρακτήριζαν πλήρως αδικαιολόγητη την «επίθεση» που βούλιαξε τις τραπεζικές μετοχές. Σύμφωνα με τους ίδιους, κάποια funds «σπρώχνουν» σενάρια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Και πάλι οι επιχειρηματίες με τα κότερα…
Αφορμή για την επίθεση στάθηκε το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 500 εκατ. ευρώ. Όμως πηγές με γνώση του θέματος σημειώνουν στο mononews.gr ότι αυτό που προκαλεί και «πυροδοτεί» την ανησυχία των επενδυτών είναι η χρονοτριβή με την οποία οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Πρόκειται για «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία οι επιχειρηματίες οφειλέτες συνεχίζουν να μην τα εξυπηρετούν και, ταυτόχρονα, οι ίδιοι συνεχίζουν να ζουν πολυτελώς και να έχουν βίλες, εξοχικά, κότερα και καταθέσεις με πολλά μηδενικά σε τράπεζες του εξωτερικού. Και είναι αυτή η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων -από κοινού για τις τράπεζες αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν έκθεση και στις τέσσερις τράπεζες-, που έχει μπει και στο μικροσκόπιο του SSM.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα λένε πως ο Επόπτης παρακολουθεί άγρυπνα τη διαχείριση αυτών των δανείων, μετά και το σκάσιμο της Folli Follie.
Κερδοσκοπικά παιχνίδια και πολιτική πίεση
Ομως γιατί οι κερδοσκόποι έχουν ρίξει στο τραπέζι σχέδιο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ποντάρουν σ΄αυτό;
Μία απάντηση, σύμφωνα με στέλεχος συστημικής τράπεζας, είναι ότι τα κερδοσκοπικά funds θεωρούν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων, για να πιάσουν τους «επιθετικούς» στόχους μείωσης (που έχουν υποβάλει στον SSM). Ομως για να επιτευχθεί ο στόχος, οι τράπεζες θα πρέπει να «κάψουν» κεφάλαια, που δεν έχουν. Συνεπώς θα πάνε σε ανακεφαλαιοποίηση.
Αυτή είναι μία απάντηση, διότι ο ίδιος τραπεζίτης δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να «γίνεται πολιτικό παιχνίδι, για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση».
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως, σε ένα βαθμό, η ανησυχία των επενδυτών είναι δικαιολογημένη, αφού η μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων σε επίπεδα κάτω από 20% μέχρι το 2021 οδηγεί σε σχηματισμό νέων προβλέψεων.
Η πτώση στα έσοδα αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα 6μηνου και δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια. Και αυτό είναι δομικό πρόβλημα, αφού χωρίς να δίνουν δάνεια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν και κέρδη.
Ακόμα τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια από την πλευρά κάποιων funds, που επιδιώκουν τεχνητή υποτίμηση για να αγοράσουν πιο φθηνά τα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων.