Σε συνεννόηση με τον SSM προκειμένου να της παρασχεθεί παράταση πέραν του 2018 για την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ που θα ενισχύει κεφαλαιακά την τράπεζα είναι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς. Το αίτημα για παράταση έχει τεθεί στις εποπτικές αρχές με δεδομένο το υψηλό κόστος που διαμορφώνεται στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα μετά την και την ιταλική κρίση, που ανέδειξε εκ νέου το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία στις επιδράσεις της γειτονικής χώρας. Η άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων στο 4,201% συμπαρασύρει προς τα πάνω και το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, που διαμορφώνεται σε διψήφια ποσοστά, καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για την έξοδο στις αγορές.

Αν και έως τα τέλη του έτους υπάρχει ακόμη χρόνος για την εκτόνωση των πιέσεων, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όπως η παράταση της σχετικής υποχρέωσης, με την προοπτική της βελτίωσης των συνθηκών στις αγορές. Εναλλακτικά, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η μετατροπή των Cocos σε μετοχές, κάτι που ωστόσο θα σήμαινε ζημιές για το ΤΧΣ και το δημόσιο.

Στα εναλλακτικά σενάρια για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας που έχουν πέσει στο τραπέζι, εκτός από τη μετατροπή των Cocos, είναι το πάγωμα της καταβολής του κουπονιού για δύο χρόνια, σενάρια πάντως που πηγές της τράπεζας επιμένουν ότι «δεν εξετάζονται». Όπως εξηγούν η μετατροπή των Cocos δεν συνιστά όφελος για τα κεφάλαιά της, ενώ το πάγωμα της καταβολής του κουπονιού, θα έχει περιορισμένο όφελος.

Η έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, ύψους 500 εκατ. ευρώ έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές μετά την ολοκλήρωση των stress test. Στα πλάνα για την κεφαλαιακή ενίσχυση περιλαμβάνεται η υλοποίηση μιας σειράς οργανικών δράσεων, όπως οι πωλήσεις δανείων ή στοιχείων ενεργητικού με στόχο την απομόχλευση του ενεργητικού και το ξεκαθάρισμα του προβληματικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Μεταξύ των οργανικών δράσεων που υλοποιεί η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς και από τα οποία αναμένεται να έχει σημαντικό όφελος στα κεφάλαιά της, είναι οι πωλήσεις βασικών στοιχείων ενεργητικού στα οποία περιλαμβάνεται η πώληση της Avis και των θυγατρικών σε Σερβία και Ρουμανία και Αλβανία, καθώς και η πώληση των δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων Amoeba και Arctos.

Το σύνολο των δράσεων αυτών ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018 (με εξαίρεση την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία που θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018). Το κεφαλαιακό όφελος (CET 1 ratio) από τις κινήσεις αυτές υπολογίζεται σε 66 μονάδες βάση, ενώ εντός του 2018 προγραμματίζεται και η πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία. Το σύνολο των παραπάνω κινήσεων έχει υπολογιστεί ότι θα οδηγήσει σε «ανακούφιση» του ενεργητικού μέσω της μείωσης των σταθμισμένων στοιχείων κινδύνου κατά 3,7 δις ευρώ, θωρακίζοντας κεφαλαιακά την τράπεζα. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο 14% σε pro-forma βάση, ενώ χωρίς την pro-forma εφαρμογή διαμορφώθηκε στο 13,6%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διορία τριών μηνών στην Πειραιώς από SSM: Αυξήστε κατά 500 εκατ. ευρώ τα κεφάλαιά σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι καρχαρίες στο δωμάτιο: O μεγαλοξενοδόχος που κάνει αγωγές σε Πειραιώς και Eurobank επειδή του ζητάνε να πληρώσει δάνεια 130 εκατ.