Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου που έχει τον διοικητικό και μετοχικό έλεγχο των Folli Follie, καθώς επίσης και άλλα επτά φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν θέσεις ευθύνης, είτε στο ΔΣ είτε στις οικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, περιλαμβάνονται στο αρχικό, βαρύ κατηγορητήριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη σκανδαλώδη υπόθεση.
Οι συνολικά δέκα άμεσα εμπλεκόμενοι έχουν λάβει επιστολές για τα όσα τους καταμαρτυρεί η Εποπτική Αρχή και από την αξιολόγηση των απαντήσεων που θα δώσουν, θα κριθεί εάν όλοι, ή οι περισσότεροι από αυτούς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις. Στην περίπτωση αυτή τα διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να τους επιβληθούν είναι μέχρι τα 500.000 ευρώ, ενώ στο ποινικό σκέλος των κατηγοριών, οι κυρώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 10 χρόνια φυλάκισης…
Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι έχουν την ευθύνη σύνταξης του (πλασματικού όπως θεωρείται) ισολογισμού χρήσης του 2017, καθώς και όσοι παρέστησαν και υπέγραψαν το παραστατικό της ετήσιας οικονομικής κατάστασης. Κάτι που έγινε στα κεντρικά γραφεία των Folli, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, στις 25 του μηνός του περασμένου Απριλίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ότι την ημέρα εκείνη δεν ήταν παρών ο αντιπρόεδρος της Fosun και (τότε) μέλος του ΔΣ των Folli, Qian Jiannong, ο οποίος και αντικαταστάθηκε στη συνέχεια, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται τα σαθρά οικονομικά στοιχεία, του ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου. Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος της κινεζικής Fosun, η οποία είναι ο ισχυρότερος μέτοχος μειοψηφίας στα Folli Follie, βρίσκεται εκτός κάδρου των διώξεων που ασκούνται από την Εποπτική Αρχή της Κεφαλαιαγοράς…
Από το 11μελές ΔΣ της εταιρείας, τα «μπιλιετάκια» της Κεφαλαιαγοράς έχουν αποσταλεί: Στον 75χρονο πρόεδρο, ιδρυτή και βασικό μέτοχο της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Στη σύζυγό του Καίτη, που είναι Αντιπρόεδρος, και στον 48χρονο γιο τους Τζώρτζη, που την τελευταία επταετία είναι Διευθύνων Σύμβουλος.
Πέραν των τριών της οικογένειας, στο στόχαστρο είναι και τα άλλα δύο εκτελεστικά μέλη των Folli Follie. Ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου που έχει ρόλο αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, καθώς επίσης και η Ειρήνη Νιώτη, της διεύθυνσης διαχείρισης διαθεσίμων. Έχουσα επίσης ρόλο και στην κυπριακή εταιρεία Lamelia, συμφερόντων του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, στην οποία και έχει μεταφερθεί το 11,3% των μετοχών των Folli.
Ακόμη, στο κατηγορητήριο της Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνονται ο πολυσυζητημένος οικονομικός διευθυντής Φραγκίσκος Γρατσώνης, όπως επίσης και διευθυντής του λογιστηρίου Γιώργος Αλαβάνος.
Κατά την ημέρα της σύνταξης του τελευταίου ισολογισμού, μέλη του ΔΣ των Folli ήταν επίσης και οι Ζαχαρίας Ματζαβίνος (πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου), Ηλίας Κουλουκουντής, Περικλής Σταματιάδης και Ευάγγελος Κουμανάκος. Εξ αυτών, οι δύο δεν περιλαμβάνονται στο «πακέτο» των διωκομένων. Πιθανότατα οι δύο πρώτοι, που κατά τα φαινόμενα δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία έγκρισης του περσινού ισολογισμού, όπως λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Πέραν των φυσικών προσώπων, ευθύνες καταλογίζονται και στην εταιρεία των Folli Follie.
Σε ό,τι αφορά τον ορκωτό λογιστή Γιώργο Βαρθαλίτη, αυτός είναι υπόλογος απέναντι στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), η οποία αναμένεται να επιληφθεί στις αμέσως επόμενες μέρες. Αν και στην προκειμένη περίπτωση το νομικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά φτωχό για τους (αποδεδειγμένα φυσικά) παραβάτες. Επίσης, εκτός βεληνεκούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παραμένουν οι υπεύθυνοι για τα λογιστικά στοιχεία της Ασίας, καθώς πρόκειται για θυγατρική του ομίλου των Folli.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί από τους εμπλεκομένους έχουν ζητήσει, μέσω συνηγόρων τους, να υπάρχει χρονική παράταση για τις έγγραφες απολογίες τους. Εκτιμάται ότι, έστω και ατύπως, το περιθώριο για να καταθέσουν τις απόψεις τους, θα πάει μέχρι τις 16 Ιουλίου. Από και πέρα θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος, για να σταθμίσουν τα δεδομένα οι ειδικές υπηρεσίες της Κεφαλαιαγοράς και να κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις.
Στην περίπτωση της υπόθεσης Λαυρεντιάδη-Proton Bank, αρκετοί από τους εμπλεκομένους έστειλαν απαντητικά υπομνήματα… 200 σελίδων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ετυμηγορία των Εποπτικών Αρχών. Τώρα, κάτι τέτοιο θα φανεί εκ του αποτελέσματος.
Το κατηγορητήριο της Κεφαλαιαγοράς «πατάει» στο κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, μέσω των παραπλανητικών οικονομικών καταστάσεων. Και τούτο, γιατί δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα των Folli, με αποτέλεσμα οι λογιστικές καταστάσεις να θεωρούνται ψεύτικες.
Αν και στις περιπτώσεις χειραγώγησης τα πρόστιμα από την Κεφαλαιαγορά μπορεί να είναι πολύ μεγάλα, εν τούτοις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περίπτωσης, οριοθετούν τις ποινές μέχρι τα 500.000 ευρώ. Πρακτικά μάλιστα και ακόμη χαμηλότερα, όπως έχουν δείξει υποθέσεις του παρελθόντος.
Η νέα μηνυτήρια αναφορά για όσους κριθεί ότι ευθύνονται θα είναι το επόμενο βήμα. Μάλλον προς τα τέλη Ιουλίου, εκτός απροόπτου.