Το «πλαστικό χρήμα» εμπιστεύονται για τις καθημερινές τους συναλλαγές οι Έλληνες καθώς τους βοηθά να κτίσουν και το αφορολόγητο όριο, ωστόσο αν και ο αριθμός των καρτών αυξήθηκε, όπως και των συναλλαγών είναι αυξημένος, η μέση αξία ανά συναλλαγή έχει μειωθεί κατά 20%, στα 84 ευρώ.
Σήμερα 15,6 εκατομμύρια κάρτες κυκλοφορούν στην χώρα μας, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το τέλος του 2016.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 εκδόθηκαν 650 χιλιάδες νέες χρεωστικές κάρτες (+5%) και 35.000 νέες πιστωτικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών διαμορφώνεται στα 12,948 εκατομμύρια και στα 2,652 εκατομμύρια των πιστωτικών (σημειώνουμε ότι προ κρίσης τα νούμερα ήταν αντίστροφα).
Όμως παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών και την αύξηση του συνολικού αριθμού συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, η συνολική αξία των συναλλαγών κινήθηκε πτωτικά.
Ειδικότερα πραγματοποιήσαμε 341 εκατ συναλλαγές με κάρτες (+22%) με την αναλογούσα αξία να διαμορφώνεται στα 28,6 δισεκ ευρώ και να εμφανίζει μείωση κατά 641 εκατ ευρώ (-2%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016.
Όπως σημειώνει η ΤτΕ «οι μεταβολές των στοιχείων συναλλαγών μπορούν να αποδοθούν στην υποχρέωση του «χτισίματος» του αφορολογήτου εισοδήματος αποκλειστικά μέσω συναλλαγών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και στην εξοικείωση των συναλλασσομένων με τη χρήση καρτών για τη διενέργεια πληρωμών».
Σημειώνουμε ότι από τα 341 εκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες, τα 293,26 εκατομμύρια (ήτοι το 87%) έγιναν με χρήση χρεωστικών καρτών.
Και παράλληλα από τα 28,6 δισ ευρώ αξίας συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 90% έχουν οι κάθε είδους συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, ήτοι 25,74 δισ ευρώ.
Παράλληλα ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε στις 22 συναλλαγές, και οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο ως υποκατάστατο των μετρητών με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να αυξάνεται στις 23 συναλλαγές, από 19 το προηγούμενο εξάμηνο και τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα να αυξάνεται στις 17 συναλλαγές από 16 το προηγούμενο εξάμηνο.
Την ίδια ώρα η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε σε 1.828 ευρώ (-7%). Η μείωση αυτή αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη δυσχερή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα η μέση αξία ανά συναλλαγή το α΄ εξάμηνο του 2017 για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε 84 ευρώ (-20%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016. Για δε τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μείωση στα 87 ευρώ (-21%).