Πενήντα ερωτήματα σχετικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας περιλάμβανε το έγγραφο που κοινοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ από την Κομισιόν στις ελληνικές τράπεζες και τα συναρμόδια υπουργεία. Ερωτήματα που ζητούν άμεσα απάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του νόμου που θα ορίζει το νέο πλαίσιο που έρχεται να διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τα 50 ερωτήματα που θέτει η Κομισιόν αφορούν τόσο το παλιό καθεστώς όσο και το νέο πλαίσιο.
Μεταξύ άλλων, τράπεζες και συναρμόδια υπουργεία καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως:
- Πώς θα αποκλειστούν από το νέο πλαίσιο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
- Τι μέριμνα θα ληφθεί ώστε να μην «ξεσηκωθούν» οι δανειολήπτες που είναι εντάξει με τις πληρωμές τους.
- Πώς θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν «ουρές» στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία για την ένταξη των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο.
- Αν θα υπάρξει αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη που ίσχυε ως τώρα.
- Αν υπάρχει πρόβλεψη για πιθανή «συνύπαρξη» των δύο πλαισίων, δηλαδή του νόμου Κατσέλη και του νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και τα περισσότερα τουλάχιστον από τα ερωτήματα αυτά έχουν απαντηθεί, αφού το κείμενο της Κομισιόν που κοινοποιήθηκε είναι, ουσιαστικά, απάντηση στο 5σέλιδο ενημερωτικό κείμενο που είχε αποσταλεί στην Κομισιόν πριν από τη χθεσινή συμφωνία, δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών, της ελληνικής και των Θεσμών, για να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, δεδομένου ότι την Τετάρτη αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία, στις 28 Φεβρουαρίου υπάρχει προγραμματισμένο EuroWorking Group και τον Μάρτιο, φυσικά, συνεδρίαση του Eurogroup.
Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι το σχέδιο να έχει κατατεθεί μέχρι την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου, και εν συνεχεία να ψηφιστεί με το καθεστώς του κατεπείγοντος.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι δύο πλευρές είναι η διάρκεια ισχύος του νέου πλαισίου να είναι ένας χρόνος, αρχής γενομένης, πιθανότατα, από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τους νέους δικαιούχους. Μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια (πιθανόν 3 χρόνια) μόνο για τους δανειολήπτες που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ασθενείς και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, το χρονικό όριο ήταν απαραίτητο προκειμένου ο νόμος να προστατεύσει δανειολήπτες που επλήγησαν από την κρίση. Αν η διάρκεια του νόμου είναι απεριόριστη, θα δημιουργούνται διαρκώς νέα «κόκκινα» δάνεια.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε στα εισοδηματικά κριτήρια να προστεθούν και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, κάτι που αυξάνει το όριο εισοδήματος για πενταμελή οικογένεια, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πηγές, κοντά στα 40.800 ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα όρια για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και το υπόλοιπο δανεισμού παραμένουν τα ίδια με αυτά που συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση.
Τέλος για όσους έχουν καταθέσει αίτηση για εισαγωγή στο παλαιό πλαίσιο προστασίας (νόμο Κατσέλη), αλλά δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ακόμα δικάσιμο για το αν είναι επιλέξιμοι, συμφωνήθηκε τον τελικό λόγο για την τύχη τους να έχουν τα δικαστήρια, άσχετα από το αν κριθούν επιλέξιμοι από τον έλεγχο κατά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Όπως είναι γνωστό στην πλατφόρμα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που ήταν κόκκινα μέχρι τις 31/12/2018 και, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα επανεξετάζονται ανά τριετία.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι η τελική απόφαση γι’ αυτές τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό.