ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης είναι ο νικητής του πρώτου γύρου συγκέντρωσης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μετά την επικράτηση της εταιρείας στο διαγωνισμό απόκτησης της Cyta Hellas. Ο ανταγωνιστής και ταυτόχρονα συνεργάτης του Χ. Μπρουμίδη, ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής θα έχει μια ευκαιρία να απαντήσει: Τη διαδικασία εξαγοράς της Forthnet, ενός μεγαλύτερου στόχου από την Cyta Hellas, στην οποία φαίνεται πως συμμετέχουν πάλι οι δύο εταιρείες. Και τα δύο στελέχη της αγοράς των telecoms αναζητούν μεγαλύτερα μεγέθη και πελατολόγιο ώστε να αντιμετωπίσουν τη δύναμη πυρός του Μιχάλη Τσαμάζ, του επικεφαλής του ΟΤΕ ο οποίος τα τελευταία χρόνια μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία για τη θυγατρική της Deutsche Telekom. Αν προχωρήσει και η υπόθεση της Forthnet, τότε σε λίγους μήνες η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών θα κυριαρχείται από τρεις παίκτες, σε σχέση με τους πέντε που υπάρχουν σήμερα. Βέβαια, οι τρεις (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) έχουν εδώ και χρόνια ξεχωρίσει αφού Cyta Hellas και Forthnet είχαν υποχωρήσει σε δεύτερους ρόλους.
Το ησυχαστήριο στην Τζια
Η διοίκηση της Vodafone είχε αποφασίσει εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι που ο Χάρης Μπρουμίδης βρίσκονταν στο ησυχαστήριό του στη Τζιά, πως θα διεκδικήσει την Cyta Hellas.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην αγορά τηλεπικοινωνιών θεωρούσαν πως ο βρετανικός όμιλος δεν θα αφήσει την ευκαιρία.
Η Vodafone είναι στρατηγικός συνεργάτης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) η οποία και προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Cyta Hellas.
Συνεπώς οι Βρετανοί, έχουν κάθε λόγο «να βάλουν πλάτη» ώστε να κλείσει η μεγάλη πληγή της ΑΤΗΚ στην Ελλάδα καθώς ο κυπριακός οργανισμός είχε φορτωθεί με μεγάλες ζημιές.
Είχαν ήδη συνεργασία στη χώρα μας αφού η Cyta Hellas πωλούσε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με βάση το δίκτυο της Vodafone ως «εικονικός πάροχος» (Virtual Mobile Network Operator – VMNO).
Η διοίκηση της ΑΤΗΚ αποφάσισε να πωλήσει την Cyta Hellas καθώς, με βάση τα αποτελέσματα του 2016, οι συσσωρευμένες ζημίες έχουν φθάσει τα 165 εκατ. ευρώ.
To 2016 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υποχώρησε στα 91 εκατ. ευρώ από 107,8 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ οι ζημιές εκτοξεύθηκαν στα 18,9 εκατ. από 2,9 εκατ. ευρώ το 2015.
Μάλιστα το 2015 η εικόνα είχε εξωραϊστεί, όπως επισημαίνεται και στην περυσινή ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η καθαρή θέση της εταιρείας στο τέλος του 2016 ήταν αρνητική και το κεφάλαιο κίνησης ήταν, επίσης, αρνητικό κατά 64 εκατ. ευρώ.
Η Cyta Hellas είχε στα τέλη του 2016 περί τους 306.800 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας από 325.993 πελάτες τον Δεκέμβριο του 2015. Είχε, όμως, αυξήσει τους πελάτες κινητής τηλεφωνίας σε 38.257 από 29.023 και τους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης (Cytavision) από 5.950 σε 10.999.
Βλέπει μακριά
Ο Χάρης Μπρουμίδης και η διοίκηση του μητρικού βρετανικού ομίλου φαίνεται πως βλέπουν λίγο πιο μακριά από τη Cyta Hellas.
Στο προωθούμενο σχέδιο, εν μέσω σοβαρότατων αντιδράσεων είναι αλήθεια, για πώληση ποσοστού της ΑΤΗΚ, ενός οργανισμού που αποτελεί «απόρθητο κάστρο» για τους Κυπρίους.
Στη Vodafone θα ήθελαν να αξιοποιήσουν την πολυετή συνεργασία ώστε να αποκτήσουν μερίδιο όταν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση / μετοχοποίηση.
Ο “μετρημένος” Νάσος Ζαρκαλής
Από την άλλη πλευρά, όσοι θεωρούσαν πως η Wind Hellas θα ήταν ο σίγουρος νικητής της μάχης για την Cyta Hellas είχαν ξεχάσει δύο σημαντικές παραμέτρους:
Το αφεντικό της Wind Νάσος Ζαρκαλής δηλώνει, με κάθε ευκαιρία, εδώ και δύο χρόνια πως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών βλέπει τις κινήσεις εξαγορών, αλλά μόνο όταν συνοδεύονται από ένα «εύλογο τίμημα».
Επιπλέον, η Wind Hellas παρουσιάζει την τελευταία διετία αξιόλογη οργανική ανάπτυξη η οποία προβλέπεται πως θα συνεχιστεί και το 2018. Έτσι, περιορίζεται η πίεση για εξαγορές με κάθε τίμημα.
Οι Vodafone Ελλάδος και Wind συνεργάζονται, πάντως, σε διάφορα μέτωπα με κυριότερο την Victus, την εταιρεία διαχείρισης δικτύου που έχουν ιδρύσει.
Είχαν, μάλιστα, συμφωνήσει να συνεργαστούν περισσότερο στην Forthnet με την πώληση ενός μεριδίου από το ποσοστό που κατείχε η Wind Hellas στην Vodafone. Η συμφωνία δεν προχώρησε, αλλά οι δύο εταιρείες παραμένουν στο μετοχολόγιο της Forthnet.
Φέρονται, μάλιστα, να συμμετέχουν στη διαδικασία πώλησης της τελευταίας που προχωρούν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες με σύμβουλο την ιαπωνική Nomura.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρνουν, επίσης, το μεγαλύτερο μέτοχο της Wind Hellas, την αμερικανική Golden Tree Asset Management, να συμμετέχει στη διαδικασία διεκδίκησης της Forthnet. Και στην περίπτωση της τελευταίας ισχύουν, όμως, οι γνωστές δηλώσεις του Νάσου Ζαρκαλή περί «ευλόγου τιμήματος».
Κούρεμα χρεών
Οι δύο διοικήσεις της Vodafone Ελλάδας και της Wind Hellas υποστηρίζουν εδώ και χρόνια πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η υπόθεση πώλησης της Forthnet αν οι τράπεζες δεν δεχθούν γενναίο «κούρεμα» χρεών.
Ακόμα και τώρα, που στο παιχνίδι διεκδίκησης της Forthnet φέρονται να συμμετέχουν και άλλα διεθνή funds, όπως η αμερικανική Apollo και η γνωστή μας Pillarstone, στην αγορά τηλεπικοινωνιών δεν τρέφουν αυταπάτες: «Χωρίς κούρεμα, η διαδικασία θα μείνει στον αέρα» λένε με νόημα.
Το ξεκαθάρισμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών, μέσω απορρόφησης των Cyta Hellas και Forthnet, θα επιτρέψει στους τρεις μεγάλους ομίλους να επικεντρωθούν στην άλλη μεγάλη μάχη:
Στις ευρυζωνικές υπηρεσίες νέας γενιάς, υψηλών ταχυτήτων, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια αγορά που μόλις ανοίγει, με τους τρεις ομίλους να παίρνουν θέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου θεωρούν πως θα αναπτυχθούν πρώτα οι νέες υπηρεσίες.
Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών, το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν