Οι τράπεζες αποφάσισαν έστω και αργά να βάλουν ένα τέλος στην τακτική των πλούσιων επιχειρηματιών που ενώ έχουν προσωπικά λεφτά εν τούτοις δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.  Σκληραίνουν τη στάση τους, ειδικά τις τελευταίες ημέρες μετά την δραματική πτώση των μετοχών τους δρομολογώντας την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απευθείας σε funds. Οι πωλήσεις που προγραμματίζονται δεν θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο της μεταβίβασης μεγάλων χαρτοφυλακίων, αλλά θα αφορούν και μεμονωμένα δάνεια, δηλαδή δάνεια μίας μόνο επιχείρησης, ακόμη και αν αυτή είναι μικρομεσαία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα δουν τα δάνειά τους να αλλάζουν χέρια είναι ο όμιλος Σαρακάκη, η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση , οι μαρίνες Ρόδου και το Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πάτρας. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι θεσμοί (SSM κλπ)  έχουν  επισημάνει πολλές φορές εδώ και χρόνια στους τραπεζίτες ότι πρέπει να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους “φουσκώνοντας” ακόμα περισσότερο τα κόκκινα δάνεια.

Νίκος Μάνεσης 

Η Χαλυβουργία Ελλάδος χρωστάει στις τράπεζες ένα κοινοπρακτικό δάνειο λίγο πάνω από τα 300 εκατ ευρώ. Η κατηφόρα ελέω και των διεθνών εξελίξεων στο χάλυβα ξεκίνησε το 2011 όταν η εταιρεία ζήτησε από τις τράπεζες ομολογιακό δάνειο για να αναχρηματοδοτήσει μέρος του δανεισμού της – ο συνολικός δανεισμός ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ – το οποίο έληγε την ίδια χρονιά. Leader τράπεζα για το ομολογιακό των 265 εκατ. ευρώ ήταν τότε η Alpha Bank και συμμετείχαν όλες ως εξής: Alpha Bank 140 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 45 εκατ. ευρώ, Eurobank 40 εκατ., Αττικής 5 εκατ. και Proton 5 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση του δανείου έγινε στις 31 Μαίου 2011 και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να αυξήσει τις επενδύσεις της – παρά τα προβλήματα στην αγορά του χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο – αφού πήρε το δάνειο ο πατριάρχης της οικογένειας και ηγέτης της Νίκος Μάνεσης άρχισε τις περικοπές, τις απολύσεις και μετά από 8 μήνες απεργίας από την πλευρά των εργαζομένων έκλεισε, τον Ιούλιο του 2012, το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. 

Το 2013 οι τράπεζες με leader την Alpha Bank και αφού η εταιρεία έχει κλείσει το μεγάλο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και έχει μείνει με του Βόλου αλλά και μιας μονάδας στο Βελεστίνο, προχωρούν σε νέα αναχρηματοδότηση του ομολογιακού με κοινοπρακτικό (174 εκατ ευρώ η Alpha, 51 εκατ η Πειραιώς, 51 εκατ. η Eurobank, 34 εκατ. η ΕΤΕ και 5 εκατ. η Attica) το οποίο είχε επιτόκιο euribor +2%! 

Έτσι, φθάσαμε στο σήμερα όπου η Eurobank είναι έτοιμη να πουλήσει το κομμάτι του μη εξυπηρετούμενου δανείου που της αναλογεί.

Γιαννης Σαρακάκης. Επικεφαλής ομίλου Σαρακάκη

 

Όμιλος Σαρακάκη 

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Σαρακάκη (Γιάννης, Δημήτρης και Αλέξανδρος Σαρακάκης), ο δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στην Alpha Bank. Η απόφαση της Eurobank να μεταβιβάσει δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας σχετικές συζητήσεις με επενδυτικό fund, συνδέεται και με την αδυναμία εξεύρεσης κοινής λύσης με τις άλλες τράπεζες, καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν μέχρι σήμερα τελεσφορήσει.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές των δύο παραπάνω ομίλων –Σαρακάκης και Χαλυβουργία Ελλάδος–, που έχουν δάνεια σε πάνω από δύο τράπεζες, ήταν μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο του NPL Forum, της πλατφόρμας δηλαδή που είχαν δημιουργήσει οι τράπεζες για τη διαχείριση των κοινών πιστούχων.

Η σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά των τραπεζών συνδέεται με τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από τον SSM για τη δραστική μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 50,7 δισ. ευρώ και αποτελούν τον μεγάλο όγκο στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που συνολικά φθάνουν τα 88,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης των NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 48% και τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτή την κατηγορία έχει η Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 59%, ακολουθούν η Alpha Bank με δείκτη 51%, η Eurobank με 46% και η Εθνική Τράπεζα με 40% (στοιχεία α΄ 6μήνου 2018).

Δημήτρης Σαρακάκης και Αναστασία Τσουρεκά