ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού γράφηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι. Η Παναγία των Παρισίων, η Νοτρ Νταμ των Γάλλων, διάσημη «πρωταγωνίστρια» του ομώνυμου έργου του Βίκτωρα Ουγκώ, παραδόθηκε στις φλόγες σκορπίζοντας θλίψη σε όλο τον κόσμο.
Ο γοτθικός ναός που ξεκίνησε να χτίζεται τον 12ο αιώνα, έμεινε όρθιος από πολέμους και φυσικές καταστροφές για να καταστραφεί στις 15 Απριλίου του 2019, ανήμερα της Μεγάλης Δευτέρας των Καθολικών, από μία πυρκαγιά, η οποία εικάζεται πως ξεκίνησε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης.
Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα, στις 18.50, στο εσωτερικό του ναού και εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο τον ξύλινο σκελετό της εκκλησίας. Μέσα σε ελάχιστη ώρα, το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του ναού, με την αιχμηρή σαν βέλος κορυφή, κατέρρευσε, παρασύροντας μαζί του και την υπόλοιπη στέγη.
Οι εικόνες της καταστροφής έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστιο σοκ.
Το μέγεθος της φωτιάς είναι τεράστιο και, όπως δηλώνουν οι αρχές, η διάσωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων “δεν είναι δεδομένη” παρά την κινητοποίηση περίπου 400 πυροσβεστών.
“Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με 18 πυροσβεστικές μάνικες, από έξω αλλά και από μέσα, για να σώσουν το κτήριο, πράγμα που δεν είναι προς το παρόν δεδομένο”, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ.
“Καθώς μιλάμε, η πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί”, δήλωσε, σχεδόν τρεις ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.
“Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση στο βόρειο καμπαναριό. Αν αυτό καταρρεύσει, σας αφήνω να φανταστείτε την έκταση της ζημιάς”, δήλωσε ο στρατηγός Ζαν Κλοντ Γκολε, διοικητής πυροσβεστικής του Παρισιού.
https://www.youtube.com/watch?v=l5FygOX7Ry0
https://www.youtube.com/watch?v=oXrD3Ckhjig
Η ιστορία του ναού
Η κατασκευή της Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησε το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1375. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Παναγία των Παρισίων έπεσε «θύμα» του εξαθλιωμένου όχλου – δεκάδες αγάλματα αποκεφαλίστηκαν, ανεκτίμητης αξίας βιτρό έσπασαν, υποδομές καταστράφηκαν και κειμήλια λεηλατήθηκαν.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 1804, στέφθηκε εκεί αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1831, ο Βίκτωρ Ουγκώ έγραψε διάσημο και κλασσικό πλέον μυθιστόρημά του, «Η Παναγία των Παρισίων», στο οποίο υμνεί την παλαιά γοτθική αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία χανόταν σιγά σιγά από αυτή. Το μυθιστόρημα έγινε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του εμβληματικού καθεδρικού ναού, καθώς το ενδιαφέρουν του κοινού για τον ναό αναζωπυρώθηκε.
Μία τεράστια επιχείρηση αναστήλωσης και αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ ξεκίνησε το 1845 και διήρκεσε 25 χρόνια. Τότε προστέθηκε στην οροφή του ναού το εμβληματικό κωδωνοστάσιο από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ λε Ντικ, που – μέχρι σήμερα – έφτανε σε ύψος τα 90 μέτρα.
Το 1963, η πρόσοψη του καθεδρικού ναού καθαρίστηκε από αιώνες αιθάλης και βρωμιάς, επιστρέφοντας στο αρχικό της χρώμα.
Μια άλλη εκστρατεία καθαρισμού και αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων πραγματοποιήθηκε από το 1991 – όταν και ο ναός εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο – έως το 2000.
Το 2013 – έπειτα από δύο αιώνες – ο περίφημος καθεδρικός ναός απέκτησε 9 νέες καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλιές και χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν γύρω από το νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ, για να ακούσουν τον καινούριο ήχο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του βέλους του κωδωνοστασίου (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θλίψη σε όλο τον κόσμο για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα