ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή φθορά για την κυβέρνησή του με τον ανασχηματισμό θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες. Μετά τις απανωτές παλινωδίες, τις απαράδεκτες δηλώσεις στελεχών και όσα πρωτοφανή ήρθαν στο φως το προηγούμενο διάστημα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με τελευταίο το sms της ντροπής, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξευμενίσει την οργή της κοινωνίας και να κερδίσει πολιτικό χρόνο με αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.
Αν και αρχικά ο ανασχηματισμός αναμενόταν ευρύς και δομικός, αυτό δεν φαίνεται εφικτό με δεδομένο ότι πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά δεν μπορεί να μετακινηθούν σε αυτή τη φάση. Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού τοποθετούνται χρονικά μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πριν από την ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει και το καλάθι παροχών για την επόμενη περίοδο μέχρι τις εκλογές.
Το γράψε-σβήσε στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού έχει αρχίσει εδώ και ημέρες και οι αλλαγές αναμένεται να έχουν ευθείες αναφορές στην τραγωδία στο Μάτι, αφού το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να μεταδώσει το μήνυμα της επανεκκίνησης.
Πολλά είναι τα πρόσωπα-κλειδιά, τα οποία φαίνεται ότι δεν μπορεί να μετακινηθούν.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται ότι παραμένει στη θέση του, όπως το επιθυμεί, αφού στο επόμενο διάστημα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι από αυτά που θα μπαίνουν στο στόχαστρο. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται το πακέτο παροχών ενόψει της ΔΕΘ, η μάχη για την έξοδο στις αγορές είναι ανοιχτή, ενώ πιθανή αλλαγή του δεν θα την έβλεπαν θετικά οι δανειστές.
Ο Νίκος Κοτζιάς δεν φαίνεται να φεύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, αφού μια τέτοια μετακίνηση θα σήμαινε και «διαζύγιο» με την ομάδα «Πράττω», της οποίας ηγείται ο ίδιος. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς έχει ανοιχτά ζητήματα και εκκρεμότητες με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πολλά ανοιχτά μέτωπα έχει και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει να χειριστεί το επόμενο διάστημα το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Εξάλλου, δύσκολα μετακινείται και ο Πάνος Καμμένος, αφού αν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να σπάσουν πολλά αβγά, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό το διάστημα. Πάντως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Πάνος Καμμένος προκαλεί φθορά στον πρωθυπουργό με τις συνεχείς δηλώσεις του για το θέμα της ΠΓΔΜ, αν και ο ίδιος σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός για τη στάση που θα κρατήσει.
Αμετακίνητος πρέπει να θεωρείται και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος φαίνεται να μένει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πρόκειται για έμπειρο στέλεχος, κατάλληλο σε αυτή τη θέση για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Για τον Νίκο Παππά, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται η ανάληψη ενός πιο επιτελικού ρόλου, αν και αυτός φαίνεται να παραμένει στη θέση του. Αμετακίνητοι πρέπει να θεωρούνται και οι Χρήστος Σπίρτζης, Σωκράτης Φάμελος και Δημήτρης Τζανακόπουλος που δεν του καταλογίζονται ευθύνες ή ως δικές του επιλογές οι πρώτες αμήχανες επικοινωνιακές στιγμές της κυβέρνησης μετά την 23η Ιουλίου.
Επίσης, την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού απολαμβάνουν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Ανδρέας Ξανθός, η Όλγα Γεροβασίλη, η Έλενα Κουντουρά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ μόνο με αναβάθμιση θα μπορούσαν να βρεθούν σε διαφορετικό πόστο οι Αλέξης Χαρίτσης, Στέργιος Πιτσιόρλας καιΔημήτρης Λιάκος.
Τα πρόσωπα που ενδέχεται να «θυσιαστούν», στην προσπάθεια ανανέωσης της κυβέρνησης είναι οι Γιώργος Σταθάκης, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λυδία Κονιόρδου, Ευάγγελος Αποστόλου, Γιάννης Τσιρώνης, Νίκος Μαυραγάνης, Παύλος Πολάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός.