«Όνειρο θερινής νυχτός» θα παραμείνει για τις ελληνικές δικαστικές Αρχές η αποκάλυψη της διαδρομής του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ που κατέληξε στο λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, στην τράπεζα HSBC, στην Ελβετία.

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο αίτημα των Ελληνικών Αρχών, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος στην Ελλάδα) απέρριψε τη δικαστική συνδρομή στην Ελλάδα, η οποία ζητούσε να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο του κουμπάρου του κ. Παπαντωνιου και της κα Κουράκου

«Δεν ανοίγουμε τραπεζικούς λογαριασμούς με υποκλαπέντα στοιχεία, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ», είναι ουσιαστικά το δια ταύτα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελβετίας.

Οι καταθέσεις του 1,3 εκατ. ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC είχαν αποκαλυφθεί τυχαία με τη λίστα Λαγκάρντ και όπως προέκυψε, τα χρήματα εμβάστηκαν στο λογαριασμό της (από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2000, με 3 εμβάσματα) από τον κουμπάρο του ζευγαριού (έχει βαφτίσει τον γιο τους Ιάσωνα) και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού.

Η απόφαση των Ελβετών

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε για δικονομικούς λόγους πριν από λίγες ημέρες την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι καθίσταται αμετάκλητη η προ 5μηνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με αυτή δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ. Παπαντωνίου καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα 2 αιτήματά τους, είναι προϊόν υποκλοπής.

Οι Ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η ελβετική εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο αφήνει μια χαραμάδα ανοιχτή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες δίνει τη δυνατότητα στην εκεί εισαγγελία να επανέλθει, με ερώτημα προς την Ελλάδα για την προέλευση των στοιχείων.

Πριν από ένα χρόνο η ελβετική εισαγγελία είχε αποδεχθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Στα ελληνικά αιτήματα αναφέρεται ότι διερευνάται εάν τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από παράνομες πληρωμές κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Το 2013 η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου απέστειλε στην Ελβετία το πρώτο αίτημα δικαστικής συνδρομής και ακολούθησε το 2014 αυτό του τότε ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή. Ο τελευταίος είχε ήδη καλέσει σε κατάθεση και είχε πάρει την έγγραφη συγκατάθεση της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου για την άρση του τραπεζικού απορρήτου της στην Ελβετία. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να λάβει αντίστοιχη συναίνεση και από τον κουμπάρο της που αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων που απέστειλε στην κουμπάρα του. Και αμέσως προσέφυγε στις ελβετικές αρχές.

Ο λογαριασμός της Σταυρούλας Κουράκου στην HSBC (η τράπεζα την είχε δηλώσει ως Businesswoman) έχει ερευνηθεί μέχρι τώρα στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες (ήταν αδήλωτα χρήματα και το ζευγάρι έχει ήδη καταδικαστεί σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης).

Ο ισχυρισμός της συζύγου του πρώην υπουργού είναι ότι τα χρήματα της Ελβετίας συγκεντρώθηκαν για να δοθούν στα δύο παιδιά της, από τον πρώτο της γάμο και το 2010, «επαναπατρίστηκαν» σε δικούς τους λογαριασμούς.

Το Φεβρουάριο του 2017, οι Ελβετικές Αρχές ενημέρωσαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ότι έχουν εντοπίσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγο του.
Αμέσως απεστάλη νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών και τη γνωστοποίηση των στοιχείων του ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Ηλίας Μπίσιας: «Η πρώτη απόφαση για τη λίστα Λαγκάρντ»

Ο δικηγόρος Ηλίας Σ. Μπίσιας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, δήλωσε:

«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων.

Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποινή κάθειρξης 15 ετών και κατάσχεση περιουσίας για τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ριχάρδος περνά τις πύλες των φυλακών Ναυπλίου (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Ευρώπη» και «Άργος»