ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωρίς την παραμικρή έκπληξη, η κυβέρνηση δρομολόγησε το απόγευμα της Πέμπτης την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, καταλήγοντας σε αυτό για το οποίο την κατηγορούσε από την πρώτη στιγμή η αντιπολίτευση. Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε πως η επιτροπή είναι αναρμόδια για να κρίνει τα αδικήματα και έτσι ο φάκελος θα πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, είχε προαναγγελθεί από την πρώτη νύχτα που «έσκασε» η υπόθεση, από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος κατά την ενημέρωση που παρείχε στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είχε δηλώσει πως θα πρέπει η βουλή να μελετήσει την αρμοδιότητα της να κρίνει την υπόθεση.
Κατά τη σημερινή απόφαση, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην επιτροπή, κατέληξαν πως το πόρισμα (το οποίο θα συγγραφεί στην επόμενη συνεδρίαση μετά το Πάσχα) θα πρέπει να υποστηρίζει ότι ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη, καθώς η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, για τα οποία ενεργοποιήθηκε η σχετική διάταξη του κανονισμού για την συγκρότηση της επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό πόρισμα θα είναι έτοιμο 20 – 25 Απριλίου προκειμένου να συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης «τεκμηρίωσαν σήμερα την αναρμοδιότητα της Βουλής να ερευνήσει τα συγκεκριμένα αδικήματα». Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πληρέστερη τεκμηρίωση των επιχειρημάτων ώστε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής που προγραμματίστηκε για την 17η Απριλίου να παρουσιαστούν γραπτώς τα νομικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υπόθεση.
Το τελικό πόρισμα σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα εκτός από τις νομική ανάλυση θα περιλαμβάνει τις θέσεις τις αντιπολίτευσης – εφόσον αποφασίσουν να επιστρέψουν στις εργασίες της επιτροπής -, τα νομικά κείμενα που ήδη έχει καταθέσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και αποσπάσματα από τις επιστολές των εννέα πολιτικών που κλήθηκαν να καταθέσουν στην επιτροπή αλλά αρνήθηκαν δια επιστολής.
Με αυτό τον τρόπο, η επιτροπή δεν θα προχωρήσει στην εις βάθος εξέταση του ζητήματος, ενώ με τα παρόντα στοιχεία, σε αδιέξοδο αναμένεται να καταλήξει και η Δικαιοσύνη, αν τουλάχιστον δεν προκύψουν στοιχεία για ξέπλυμα χρήματος.
Για το αδίκημα της νομιμοποίησης όσο και για της δωροδοκίας η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί με σχετικές νομολογίας, χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου όπου το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως η τέλεση του αδικήματος της δωροδοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να ερευνηθεί από την Βουλή ενώ του «ξεπλύματος» είναι διαρκές, δεν παραγράφεται και ερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη.
Άλλωστε, η ίδια η Βουλή είχε θεωρήσει, για την σχετική περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, το αδίκημα της δωροδοκίας παραγεγραμμένο και εμπίπτον στα υπουργικά καθήκοντα.
ΝΔ: Ολοκληρώνεται η σκευωρία
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, μέσω κύκλων του κόμματος, σχολιάζοντας την απόφαση και τα όσα ειπώθηκαν στην επιτροπή αρκέστηκα να αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο «ολοκληρώνεται η σκευωρία».
Αναφορικά δε με την άποψη πως τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας θα επιστραφούν για διερεύνηση στην δικαιοσύνη και άρα δεν έχουν παραγραφεί, υπενθύμισαν την ισχυρή νομολογία περί του αντιθέτου τόσο από τον Άρειο Πάγο όσο και από το εφετείο Αθηνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προανακριτική Novartis: «Τίτλους τέλους» έως τις 20 Απριλίου προανήγγειλε ο Σπ. Λάππας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά το Πάσχα ρίχνει αυλαία η Προανακριτική για τη Novartis
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποχώρησαν από την προανακριτική για τη Novartis όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Τι καταγγέλλουν