ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι χρυσές υπεραξίες του Αντετοκούνμπο στο Village Center, τα 220 εκατ. της TΕΝΕΡΓ, ο Εξάρχου, η Βρεττού και η Attica, τα ταξίδια Δένδια, Παπασταύρου στις ΗΠΑ και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Ολγας για τον Μάτσα
Ένας δεύτερος «γύρος» συγκέντρωσης στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, μικρότερου εύρους συγκριτικά με τον πρώτο, είναι όπως όλα δείχνουν στο ξεκίνημά του. Με διαφαινόμενη αφετηρία το πολυμετοχικό «Ιασώ», το οποίο έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη θεά της ίασης, που ήταν μία από τις τέσσερις κόρες του μυθολογικού θεού της Ιατρικής, Ασκληπιού.
Μετά από την επέλαση του CVC Capital, που με τρεις διαδοχικές εξαγορές (Metropolitan, Ιασώ General, Υγεία) έφτασε να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αγοράς, ένας άλλος μεγάλος ξένος «παίκτης» χτυπάει την πόρτα του εισηγμένου στο χρηματιστήριο «Ιασώ».
Η ταυτότητα του ενδιαφερόμενου fund είναι τυλιγμένη στη αχλή του μυστηρίου, καθώς δεν έχει βγει επισήμως προς τα έξω.
Το ισχυρότερα πιθανολογούμενο στην αγορά ως δυνητικός μνηστήρας είναι το αμερικανικό Oaktree Capital. Η «βελανιδιά», όπως είναι το όνομα του fund, έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό «πακέτο» του ξενοδοχειακού ομίλου «Sani» των αδελφών Ανδρέα και Σταύρου Ανδρεάδη, ενώ διατηρεί και ισχυρή μετοχική θέση στην εισηγμένη στη Wall Street ναυτιλιακή εταιρεία του Πέτρου Παππά. Ωστόσο, παρά τις επίμονες κλήσεις από το mononews.gr, ο εκπρόσωπος της Oaktree στην Ελλάδα, Σπύρος Σπυρόπουλος, δεν απάντησε για να επιβεβαιώσει ή όχι το ενδιαφέρον για το «Ιασώ». Αντίστοιχη σιγή ασυρμάτου τηρείται και από πλευράς της εταιρείας, της οποίας τη θέση του Προέδρου κατέχει επί μακρόν ο μαιευτήρας Γιώργος Σταματίου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες που τείνουν να εξελιχτούν σε επιχειρηματικό «θρίλερ», στη αγορά κυκλοφορούν και άλλα ονόματα ενδιαφερομένων, όπως αυτά των fund του Farallon, του ΗIG και ορισμένων άλλων. Αφήνοντας μετέωρο το ενδεχόμενο για τις επικείμενες εξελίξεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανάμεσα στο «Ιασώ» και τον υποψήφιο μνηστήρα γίνονται συζητήσεις, λίγους μήνες μετά από την παραχώρηση του θυγατρικού «Ιασώ General» στο σχήμα του CVC Capital, το οποίο δεν εμπλέκεται στην όλη υπόθεση, όπως αναφέρουν πηγές που εκφράζουν τις θέσεις του.
Το Fund που ενδιαφέρεται για το «Ιασώ» ζητάει οικονομικό και νομικό έλεγχο πριν να διατυπώσει Δημόσια Προσφορά, που ακόμη δεν έχει κατατεθεί και είναι άγνωστο το πότε και το εάν θα συμβεί αυτό, καθότι οι γιατροί-μέτοχοι της μαιευτικής-παιδιατρικής κλινικής εμφανίζονται να είναι σκληροί διαπραγματευτές. Μάλιστα, κατά μία εκδοχή, ανάμεσα στους όρους που θέτει το Fund για την υποβολή δημόσιας πρότασης είναι και η αλλαγή του σημερινού management…
Το μεγάλο ράλι της μετοχής με άνοδο κατά 100%
Το κλείσιμο της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, βρήκε τη μετοχή του «Ιασώ» να κλείνει στα 1,14 ευρώ έχοντας ενισχυθεί κατά 70% στη διάρκεια του τρέχοντος Νοεμβρίου και κατά 100% σε 12μηνη βάση. Πλέον η εισηγμένη εταιρεία αποτιμάται στα 139,3 εκατ. ευρώ, αφήνοντας αισθητά πιο πίσω το «Ιατρικό» του Γιώργου Αποστολόπουλου που έχει χρηματιστηριακή αξία 97,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά του «Υγεία» το έφερε στα επίπεδα των 290,4 εκατ. ευρώ.
Τουλάχιστον με βάση τα όσα ακούγονται στην αγορά, η ενδεχόμενη πρόταση για το «Ιασώ» ξεκινά από τα 1,30 ευρώ ανά μετοχή, πηγαίνει στο 1,5 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 2 ευρώ… Στην τελευταία περίπτωση, η τοποθέτηση του πήχη των απαιτήσεων σε τόσο υψηλά επίπεδα, αποδίδεται στο μετοχικό «μπλόκ» των εκατοντάδων, γηραιότερων γιατρών-μετόχων, που φέρονται να κατέχουν αθροιστικά περί το 20% του «Ιασώ». Ένα άλλο «μπλόκ», επίσης εκατοντάδων γιατρών- μετόχων, που ελέγχουν πάνω από το 30% φέρονται να είναι πιο προσγειωμένοι στις απαιτήσεις τους προκειμένου να πουλήσουν. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιαιτερότητες του… μετοχολογίου είναι αρκετές, με συνέπεια να ανεβαίνει και ο βαθμός δυσκολίας για την επιτυχία μιάς συναινετικής Δημόσιας Πρότασης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 10% του «Ιασώ» είναι στο χαρτοφυλάκιο της Εuromedica του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία είναι και ο ισχυρότερος μέτοχος. Όμως οι μετοχές αυτές είναι ενεχυριασμένες έναντι δανείων, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων εξαγοράστηκε από το Fund Farallon, με μια διαδικασία η οποία αμφισβητείται δικαστικά από την πλευρά Λιακουνάκου. Με αυτά τα δεδομένα το 10% που κατέχει η Euromedica στο «Ιασώ» είναι επί της ουσίας σε μια «γκρίζα ζώνη» με τον πολυσυζητημένο Έλληνα επιχειρηματία να διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται ποτέ να μου πάρουν την εταιρεία…»
Ο διορατικός διαχειριστής με το 4%
Ένα ουσιαστικό τμήμα της ελεύθερης διασποράς των μετοχών( πέριξ του 4%) βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο διορατικού διαχειριστή Fund, με σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά και ο οποίος εξ αρχής είχε διακρίνει τις εξελίξεις στο χώρο της ιδιωτικής υγείας. Καρπωμένος τις μέχρι τώρα υπεραξίες. Ο συγκεκριμένος διαχειριστής πιστεύει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το «Ιασώ» θα αλλάξει χέρια και ότι στο τέλος της ημέρας, ό έλεγχος των ιδιωτικών εταιρείας θα περάσει σε ξένους «παίκτες». Ο ίδιος συμπληρώνει ακόμη, ότι αλλάζει το «μοντέλο» των προσφερόμενων, ιδιωτικών, υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, το οποίο πλέον θα έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς όχι το γιατρό ,αλλά την υψηλού επιπέδου κλινική. Επισήμανση που απαντά εμμέσως πλην σαφώς στο ερώτημα, για το τι μέλει γενέσθαι με τον νέο ιδιοκτήτη του «Ιασώ», αν οι γιατροί πουλήσουν τις μετοχές και αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη…
Στα 97,5 εκατ. τα καθαρά δάνεια
Στο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς το «Ιασώ» ως όμιλος έδειξε 55,3 εκατ. ευρώ πωλήσεις, μειωμένες κατά περίπου 10%, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 14 εκατ. ευρώ και τη καθαρή κερδοφορία να είναι στα 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά προέρχονται από την πώληση του θυγατρικού «Ιασώ General». Τα δανειακά βάρη ανέρχονται σε 105,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 70 εκατ. βαρύνουν τη θυγατρική κλινική της Λάρισας και το κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης». Με υπολογιζόμενα τα μετρητά που υπάρχουν στο ταμείο (7,6 εκατ. ευρώ) ο καθαρός δανεισμός υπολογίζεται στα 97,5 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματικός όμιλος διαθέτει ανάμεσα στα άλλα, 486 κλίνες στη μαιευτική- γυναικολογική κλινική της Αθήνας, 80 κλίνες στο «Ιασώ Παίδων» και 216 κλίνες στη γενική μαιευτική κλινική της Λάρισας, ενώ απασχολεί 139 άτομα προσωπικό.
Με τίμημα στα 1,5 ευρώ ανά μετοχή η συνολική αξία του «Ιασώ» μαζί με τα καθαρά δάνεια ανέρχεται στα 280, 7 εκατ. ευρώ και αν πετύχει ετήσια λειτουργικά κέρδη 28 εκατ. ευρώ στην ετήσια χρήση του 2018, τότε η αξία του θα είναι 10 φορές τα πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη. Κάτι που μπορεί να θεωρηθεί συμβατό με τα δεδομένα των deals στην ιδιωτική υγεία. Όπου δραστηριοποιούνται περίπου 100 κλινικές σε ολόκληρη τη χώρα (πλήν των ψυχιατρικών) έχοντας αναστείλει τη λειτουργία τους περίπου 35 μονάδες στη διάρκεια της κρίσης. Οι περισσότερες βέβαια από τις εν ενεργεία κλινικές, έχουν μικρά μερίδια αγοράς.
Στην περίπτωση του «Ιασώ» είναι εμφανές ότι ο νέος «παίκτης» εφόσον το αποκτήσει δε θα θελήσει να μείνει μόνο σε αυτό, αλλά να διευρύνει την παρουσία του και με άλλες εξαγορές. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η διαφαινόμενη ροή των πραγμάτων.
Μια υπόθεση απ’ τα παλιά
Το «Ιασώ» μπήκε στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2000 με αποτίμηση στα 690,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσε σε 56,8 φορές τα καθαρά του κέρδη ,σε εκείνη τη χρονιά. Δεκαπέντε χρόνια μετά, και από καταγγελία μιάς γυναίκας στις εισαγγελικές αρχές, αποκαλύφθηκε ένα δίκτυο χειραγώγησης της τιμής της μετοχής. Με 73 εμπλεκόμενους, γιατρούς στην πλειονότητά τους, όπως επίσης και δύο χρηματιστηριακές εταιρείες, αλλά και οκτώ off shore σε Κύπρο και Παρθένους νήσους. Για όλα αυτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε προ μηνών πρόστιμα, σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, συνολικού ύψους 1,41 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Προβλήματα που έμειναν αναπάντητα και η ευκαιρία που χάθηκε
- Η νέα θέση της Κασκανιώτη, οι αλλαγές στην ΕΡΤ, η αποβολή του Λιάγκα, ο Πετρετζίκης σε νέες περιπέτειες και οι αυξήσεις στο Netflix
- Tηλ. Λαβίδας στο mononews.gr: «Αναγνωριζόμαστε πια ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αρένα του φαρμάκου»
- Όπρα Γουίνφρεϊ: Από την ντροπή στη λύτρωση – Όλη η αλήθεια για την απώλεια βάρους και το Ozempic