ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και η Novartis έχει παραδεχθεί την ύπαρξη ενός λογαριασμού της στην Ελβετία ο οποίος εμφανιζόταν να χρησιμοποιείται για πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα έως το 2011, από τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργεί η εταιρεία δεν προκύπτει καμία πληρωμή σε πολιτικό πρόσωπο ή συγγενή του (πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, όπως αποκαλούνται επισήμως), ενώ ούτε και για την περίοδο από το 2011 ως το 2015 δε φαίνεται να υπάρχει κάποια τέτοια “ύποπτη” πληρωμή, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ή το αργότερο στις αρχές του 2019.
Όμως και οι αντίστοιχες έρευνες των ελληνικών αρχών, παρά τις αρχικές… τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις διαδοχικές καταθέσεις μαρτύρων και τις “επιδρομές” σε τραπεζικές θυρίδες πολιτικών προσώπων, δεν καταλήγουν σε τίποτα το χειροπιαστό. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία απόδειξη ότι είτε η Novartis, είτε κάποια ενδιάμεση εταιρεία (πιθανόν προμηθεύτρια της Novartis), προέβησαν σε πληρωμές. Καμία ύποπτη κίνηση δε βρέθηκε εξάλλου και στον λογαριασμό του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας, Κωνσταντίνου Φρουζή.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τις αμερικανικές δικαστικές αρχές να είναι δυσαρεστημένες με τον τρόπο με τον οποίο έχουν χειριστεί την υπόθεση οι ελληνικές αρχές, και ειδικά με το γεγονός ότι έγγραφα της έρευνας βρήκαν το δρόμο για τη Βουλή, και έγιναν “λάφυρα” στα χέρια βουλευτών της συμπολίτευσης. H έντονη αυτή δυσαρέσκεια έχει οδηγήσει στη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αρχών.
Σημειωτέον ότι η Novartis παραδέχεται επίσημα πως εμπλέκεται σε εκτεταμένη διαφθορά επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, έχοντας προβεί σε εξαντλητικές έρευνες για τις πρακτικές προηγούμενων διοικήσεών της, και ειδικά σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων της.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του σκευάσματος Gilenya, στο οποίο η εταιρεία επένδυσε πολλά προκειμένου να ενταχθεί σε ένα έκτακτο δελτίο τιμών επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το 2011, και έλαβε αρχική χονδρική τιμή 1.930 ευρώ, η οποία μειώθηκε στη συνέχεια τόσο επί κυβέρνησης Σαμαρά, όσο και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και άλλες, έχει συνδεθεί από προστατευόμενους μάρτυρες με πληρωμές της Novartis σε πολιτικά πρόσωπα που λάμβαναν αποφάσεις ή βρίσκονταν κοντά στα κέντρα αποφάσεων. Ωστόσο, από τις έρευνες δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Πώς θα κλείσει λοιπόν η υπόθεση Novartis; Εφόσον δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό που να αποδεικνύει τα περί πληρωμών σε πολιτικά πρόσωπα, η εταιρεία αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού με το ελληνικό Δημόσιο, όντας διατεθειμένη να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό ως αποζημίωση για την εκτεταμένη διαφθορά επαγγελματιών υγείας. Αυτή είναι η εισήγηση των δικηγόρων της εταιρείας, και πιθανότατα η σχετική κίνηση θα γίνει μέσα στο 2019.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συμβούλιο Εφετών: Δεν «παγώνει» η έρευνα για τη Novartis και τον γιατρό σύζυγο της Ελένης Ράικου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Λεηλατούν» το αποθεματικό του προϋπολογισμού για να κάνουν προσλήψεις
MH ΧΑΣΕΤΕ: «Ιερό» ναυάγιο: Στις καλένδες η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%