ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλα στραβά πάνε τώρα τελευταία για τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είναι… γκαντέμης. Απλώς, οι διαδοχικοί λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια από το ένα λάθος στο άλλο, και πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο όπου έχουν συσσωρευθεί τόσα πολλά λάθη, που τίποτα δεν πηγαίνει σωστά.
Τρανταχτό παράδειγμα, η υπόθεση της Novartis. Μία υπόθεση που η κυβέρνηση ανέδειξε ως “το σκάνδαλο του αιώνα”, ποντάροντας σε ένα δίπολο που προ πολλού έχει αποδειχθεί ξεπερασμένο: τον “φρέσκο, καθαρό, άσπιλο” ΣΥΡΙΖΑ και την “διεφθαρμένη, παλιά, διαπλεκόμενη” αντιπολίτευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ίσως αυτή η ρητορική να έπιασε το 2015, όταν ο κόσμος πείστηκε πως πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άφθαρτος και διαφορετικός από τους άλλους, όμως εν έτει 2018 και μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό πια έχει αλλάξει, και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 τώρα… χτυπάνε τα κεφάλια τους στον τοίχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πια να πείσει ότι οι άλλοι είναι κακοί και αυτός καλός. Γι’ αυτό και, παρά την ανελέητη προώθηση της υπόθεσης από τα “φιλικά” προς το Μαξίμου ΜΜΕ και παρά τα επικοινωνιακά σόου με θύματα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, το κοινό δεν πείστηκε. Και τώρα η υπόθεση Novartis επιστρέφει κακήν κακώς στη Δικαιοσύνη, με τα μέλη της προανακριτικής που πρόσκεινται στην κυβέρνηση να συμφωνούν ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας. Τόσο κακό για το τίποτα…
Μετά, είναι το Σκοπιανό. Εδώ η κυβέρνηση καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες, λες και ήταν ένα θέμα που θα μπορούσε να κλείσει σε πέντε λεπτά. Φυσικά, το θέμα είναι περίπλοκο, οι εμπλοκές πολλές, οι αντιδράσεις ακόμα περισσότερες, και στο Μαξίμου μάλλον έχουν ήδη καταλάβει πως ο αρχικός ενθουσιασμός τους ήταν εσφαλμένος, γι’ αυτό και ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών.
Αντίστοιχα ενθουσιώδης είναι η κυβέρνηση και για την “καθαρή” έξοδο από τα μνημόνια, που τελικά μόνο καθαρή δε θα είναι, αφού η αυστηρή εποπτεία θα μας ακολουθεί για πολύ, πολύ καιρό – και όσο κι αν στο Μαξίμου δεν θέλουν να το πολυφωνάζουν, δεν μπορούν και να το κρύψουν.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μία σειρά από μικρότερα θέματα προκαλεί κι άλλους τριγμούς στην κυβέρνηση. Η αδιανόητη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, η κατακραυγή για το εξοργιστικό νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, και ο παρ’ ολίγον διορισμός του Ευστάθιου Μαρίνου στον ΕΦΚΑ “βυθίζουν” την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα τάρταρα.
Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παθαίνει κάτι τέτοιο, η απάντησή της συνήθως είναι να βρει κάποιο άλλο θέμα για να αλλάξει την ατζέντα υπέρ της. Μόνο που, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, πολύ δύσκολα θα βρει ένα τέτοιο θέμα…