ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μόνο λίγο από το άφθονα χαμένο αίμα τους στο χρηματιστήριο έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω οι τράπεζες… Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις και παρά το χθεσινό το χθεσινό «άδειασμα» που έφερε τα πάνω κάτω, στη λήξη των συναλλαγών, οι αποτιμήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 400,1 εκατ. ευρώ.
Όμως, η συγκριτικά ισχνή αυτή ανοδική αντίδραση σε ποσοστό 7,1%, θα πρέπει να έχει και συνέχεια, προκειμένου να δημιουργηθούν βάσιμες προϋποθέσεις για τον περιορισμό των μεγάλων απωλειών στις τράπεζες. Κάτι τέτοιο βέβαια αποτελεί ανοικτό ερώτημα, καθώς οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες ανάμεσα στα διεθνή Funds, τα οποία αυτοδίκαια αποτελούν τον κινητήριο μοχλό των εξελίξεων. Προς τη μία, η την άλλη κατεύθυνση.
Αμέσως μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εφετινού πρώτου εξαμήνου, στα τέλη Αυγούστου, οι τράπεζες δέχθηκαν τα ισχυρά πυρά των πωλητών. Απόρροια των οποίων ήταν να καταγραφεί μεγάλη πτώση 27,4%, η οποία και απομείωσε τη χρηματιστηριακή τους αξία, κατά 2,087 δισ. ευρώ. Στο τετράμηνο που είχε προηγηθεί, δηλαδή από τις 30 Απριλίου έως τις 30 Αυγούστου, άλλο ένα 26,5%, με την κεφαλαιοποίησή τους να μειώνεται κατά 2,751 δισ. ευρώ.
Σε όλη τούτη τη διαδρομή της (υπερβολικής για πολλούς) αμφισβήτησης των τραπεζών, υπήρξαν και διακριτά σημεία στην επί μέρους χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους. Με τη Eurobank, στην οποία τη θέση του CEO κατέχει ο Φωκίων Καραβίας, να συνιστά την έκπληξη, τηρουμένων των αναλογιών. Κατ’ αρχήν η μετοχή της τράπεζας ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές, η οποία κινήθηκε ανοδικά και στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις που έγιναν μετά από την περασμένη Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, όταν ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στον πυθμένα των αποτιμήσεων. Το «χαρτί» της Eurobank από τα 0,595 πήγε χθες στα 0,6625 ευρώ, με το ποσοστό της ανοδικής αντίδρασης να φτάνει στο 11,3%. Τη μεγαλύτερη απ’ όλες τις τράπεζες.
Έσβησε το 37,7% των πρόσφατων απωλειών
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι με την άνοδο της μετοχής, η Eurobank ενίσχυσε την αποτίμησή της κατά 147,5 εκατ. ευρώ. Περιορίζοντας κατά… 37,7% της απώλειες που είχε υποστεί μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου. Απώλειες που ήταν 391,2 εκατ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία και 23,1% σε ποσοστό πτώσης. Ποσοστό το οποίο ήταν το χαμηλότερο, ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες.
Ακόμη, με βάση τις απώλειες που είχε καταγράψει η Eurobank από την τελευταία κορυφή του τραπεζικού κλάδου, στις 30 Απριλίου, έως τον πυθμένα που αντίκρισε στις 13 Σεπτεμβρίου (43,3% πτώση και απώλειες 992,4 εκατ. ευρώ) η τωρινή ανοδική αντίδραση έρχεται να σβήσει το 14,9% από την απομείωση, την οποία υπέστη η χρηματιστηριακή της αξία.
Προφανώς όλα αυτά ενσωματώνουν τη γενικότερη στάση που τηρούν απέναντι στην τράπεζα τα Fund και εν γένει οι ενεργοί «παίκτες» στη αγορά. Οι επιδόσεις του εξαμήνου της Eurobank δέχθηκαν τις… λιγότερες επικρίσεις από τους αναλυτές, ενώ η ύπαρξη ισχυρού βασικού μετόχου (Πρεμ Γουάτσα – Fairfax) φαίνεται να προσμετρείται στα θετικά, όπως και οι κινήσεις της διοικητικής ηγεσίας της τράπεζας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον και σε αυτήν τη βάση των δεδομένων.
Τι έχει φέρει η αντίδραση στην Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία το τιμόνι του Διευθύνοντος Συμβούλου το κρατάει ο Χρήστος Μεγάλου, έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση σε ό,τι αφορά την ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η μετοχή της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, αλλά τέταρτης στην κλίμακα της κεφαλαιοποίησης των συστημικών, έχει ενισχυθεί κατά 10,9%, παρά τη χθεσινή πτώση κατά 3,5%.
Το «χαρτί» από τα 1,88 βρίσκεται τώρα στα 2,084 ευρώ, με συνέπεια να έχει κερδίσει 89,1 εκατ. ευρώ με όρους χρηματιστηριακής αξίας.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα περιόρισε κατά… 30,8% τις απώλειες που είχε στο χρηματιστήριο, μετά από τα αποτελέσματα εξαμήνου (26% πτώση και 289,1 εκατ. ευρώ μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας).
Βέβαια για ολόκληρο τον κύκλο της πτώσης (46,5% κάτω και απώλειες 623,5 εκατ. ευρώ) η τρέχουσα ανοδική αντίδραση σβήνει το 14,3% της μείωσης που συντελέστηκε στη χρηματιστηριακή της αξία.
Σε χαμηλή πτήση η Alpha Bank
Η Alpha Bank, με τον Δημήτρη Μαντζούνη στη θέση του CEO, μέχρι να ολοκληρωθούν οι δρομολογημένες διαδικασίες διαδοχής του, έχει ενισχυθεί κατά 6,6% το τελευταίο χρηματιστηριακό τετραήμερο, όπου οι μετοχή έχει κινηθεί δύο φορές ανοδικά και άλλες δύο καθοδικά. Από την ανοδική αυτή αντίδραση η τράπεζα έχει ενισχυθεί κατά 125,1 εκατ. ευρώ, σε χρηματιστηριακή αξία. Σβήνοντας έτσι το 16,4% των απωλειών που ήρθαν μετά από τα αποτελέσματα εξαμήνου και ήταν 28,6%, μεταφραζόμενα σε 761,1 εκατ. ευρώ. Με βάση όμως το συνολικό εύρος της πολύμηνης πτώσης (-44,1% και απώλειες 1,489 δισ.) η τελευταία ανοδική κίνηση περιορίζει μόνο κατά 8,4% την απομείωση της χρηματιστηριακής αξίας.
Η Alpha Bank δέχθηκε αρκετά βέλη από τους αναλυτές και για τα (επαναλαμβανόμενα) αποτελέσματα πριν από τις προβλέψεις, αλλά και για τις χαμηλές επιδόσεις στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Εθνική υποχώρηση
Για την Εθνική Τράπεζα, στην οποία τη θέση του CEO έχει αναλάβει ο Παύλος Μυλωνάς, η χρηματιστηριακή της συμπεριφορά είναι η δυσμενέστερη όλων των άλλων συστημικών.
Από την κορυφή του περασμένου Απριλίου έως το χαμηλό της περασμένης Πέμπτης η μετοχή της Εθνικής έγραψε απώλειες 44,1%, εκ των οποίων το 28,8% της πτώσης συντελέστηκε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου.
Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή είχε τη φτωχότερη ανοδική αντίδραση, μόλις κατά 2,3%. Πηγαίνοντας από 1,742 στα 1,783 ευρώ χθες.
Η κατά 37,5 εκατ. ευρώ ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής περιορίζει μόλις 5,8% τις απώλειες που κατέγραψε από τις 30 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου (645,8 εκατ.). Σε σχέση όμως με τα 1,534 δισ. που «χάθηκαν» από τα προηγούμενα υψηλά, τα τωρινά αναιμικά κέρδη, απομειώνουν το 2,4% των ζημιών σε χρηματιστηριακή αξία, που έχουν προηγηθεί.
Η Εθνική δέχθηκε τις περισσότερες επικρίσεις των αναλυτών για τα όσα έδειξε στο εξάμηνο, με ιδιαίτερη έμφαση στα μειωμένα αποτελέσματα, πριν από τις προβλέψεις.
Μένει βεβαίως να διακριβωθεί αν αυτές οι διαφοροποιήσεις στις τράπεζες θα συνεχιστούν στο ίδιο μήκος κύματος, ή αν θα υπάρξουν και νέες διαφοροποιήσεις. Ανάλογα τη χρηματιστηριακή τους πορεία, από εδώ και πέρα.