• Big Story

    Ο Τσίπρας βλέπει ανάπτυξη αν και χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια της πολιτικής του

    • Αθηνά Λαρδή


    Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ διαβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη έρχεται και μάλιστα κάνει λόγο για χρονοδιάγραμμα 5ετίας. Η ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε, με φόντο διαδηλώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν έξω από τον εκθεσιακό χώρο. Παρότι η εκδήλωση απευθυνόταν στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στο κοινό υπήρχαν ελάχιστοι επιχειρηματίες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ΔΕΘ φέτος διεξάγεται ακριβώς στη στιγμή της που η χώρα περνάει σε ανάπτυξη , ενώ δεν παρέλειψε να  καταλογίσει στις προηγούμενες κυβερνήσεις  λέγοντας ότι  «μέσα σε πέντε χρόνια με τις επιλογές τους, καταστράφηκε το ένα τέταρτο του Εθνικού πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας». 

    Επίσης ο κ. Τσιπρας ανακοίνωσε ότι θα θέσει χρονοδιάγραμμα πενταετίας για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε «Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι ο κύκλος της καταστροφής κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας. Να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    tsipras

    Επίσης, επεσήμανε: «Από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος. Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι ο κύκλος της καταστροφής κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας. Να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στη σχέση Ελλάδα – Ρωσίας, τόνισε πως ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, καταλήγοντας πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή.

    Και συνέχισε λέγοντας: “Η Ελλάδα θα μάθει να λειτουργεί πέρα και κόντρα  στις πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ: Τη διαφθορά, τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κος Σαμαράς,  μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν. Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για 3%  πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

    Ο δρόμος προς το μέλλον προϋποθέτει 5 βασικά βήματα: Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017, μετατροπή της ανάκαμψης σε Δίκαιη Ανάπτυξη.”

    Τι έγινε νωρίτερα 

    «Αστακός» ήταν το Σάββατο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα συνδικάτα να δίνουν δυναμικό «παρών» στην 81η ΔΕΘ, με προγραμματισμένες δράσεις και συλλαλητήρια. Περίπου 15.000 διαδηλωτές, σε ειρηνικό κλίμα, διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων που «στραγγαλίζουν» την εργασία και την οικονομία.

    Μεταξύ αυτών βρέθηκαν και πολιτικοί, όπως ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    thessaloniki tsipras

    Περίπου 5.000 αστυνομικοί -ήτοι, 2.000 περισσότεροι από πέρυσι- έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με τελικό προορισμό την πλατεία της ΧΑΝΘ.

    Ξεχωριστές πορείες πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ.

    Λίγα μέτρα παρακάτω, η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποίησε τη δική της συγκέντρωση με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να βρίσκεται επίσης εκεί.

    Κλειστή παρέμεινε κατά τη διάρκεια της πορείας η Εγνατία και στα δύο ρεύματά της.

    Μέλη του ΠΑΜΕ, επίσης, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και κάλεσε τον λαό σε ξεσηκωμό, χωρίς συμβιβασμούς, ενάντια στη φτώχεια και τη μιζέρια.



    ΣΧΟΛΙΑ