• Big Story

    Ο πιονέρος Μιχάλης Σάλλας αφήνει την Τράπεζα Πειραιώς σε ασφαλές λιμάνι

    Μιχάλης Σάλλας τράπεζα

    Μιχάλης Σάλλας. Τραπεζίτης


    Οραματιστής και τολμηρός ο Μιχάλης Σάλλας πρωταγωνίστησε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια σχεδιάζοντας και υλοποιώντας κινήσεις που ξάφνιαζαν πολλές φορές την αγορά.

    Με αφετηρία μια μικρή τράπεζα το 1991 ,σε ηλικία μόλις 41 ετών και δίνοντας την ιδέα σε μια ομάδα επιχειρηματιών,πρωτοστάτησε στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου, “σάρωσε” μια σειρά από τράπεζες ενισχύοντας το σχήμα που έφθασε να είναι η σημερινή Πειραιώς και αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη στο σύστημα.

    Ο Μιχάλης Σάλλας έδωσε όμως τη μεγαλύτερη μάχη στην κρίση όταν πέτυχε να ενδυναμώσει τον Ομιλο,στηρίζοντας ταυτόχρονα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια περίοδο επικίνδυνη για την οικονομία και τη χώρα.
    Οπως και σε κάθε δημόσια παρέμβαση του ,ο Μιχάλης Σάλλας κινήθηκε με βάση το συνδυασμό επιχειρηματικής λογικής,πολιτικού αισθητηρίου και κοινωνικής ευαισθησίας.

    Ο 66χρονος Μιχάλης Σάλλας ταύτισε την επαγγελματική του πορεία με την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο μέσα σε 25 χρόνια πέρασε από τη ραγδαία άνθηση στη δίνη της κρίσης και στη συνέχεια στη σταθερότητα και την επόμενη μέρα.

    Μετρ των εξαγορών, ο κ. Σάλλας επιβεβαίωσε τον τίτλο του «στρατηγού» που του αποδίδεται όταν τόλμησε να προχωρήσει σε επτά απορροφήσεις τραπεζών από το 2013 έως το 2015, ενδυναμώνοντας τον συστημικό ρόλο της τράπεζας και συμβάλλοντας την κρίσιμη εκείνη περίοδο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τον Δεκέμβριο του 1991, επικεφαλής ομάδας σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών, προχώρησε στην εξαγορά της μικρής Τράπεζας Πειραιώς από το δημόσιο τομέα. Ακολούθησε τα αμέσως επόμενα χρόνια η δημιουργία ενός ομίλου με την ίδρυση θυγατρικών και η απορρόφηση της Chase Manhattan Bank, της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, της Credit Lyonnais Hellas, της Xiosbank και της National Westminster στην Ελλάδα.

    Στα ορόσημα της Πειραιώς εκείνη την εποχή περιλαμβάνεται η ανάληψη από την τράπεζα της εκμετάλλευσης του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και η δημιουργία της winbank, της πρώτης ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής πλατφόρμας στην Ελλάδα, ενώ το 2001 εξαγοράστηκε η ETBAbank. Η περίοδος 2004-2008 χαρακτηρίστηκε από την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας, με εξαγορές τραπεζών στη Νέα Υόρκη, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Κύπρο. Εν μέσω κρίσης, η Πειραιώς πραγματοποίησε το 2011 αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ και το 2012 απέκτησε το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας και την Geniki.

    Το 2013 αποκτήθηκαν οι τρεις κυπριακές τράπεζες και η Millennium Bank, ενώ έγινε αύξηση κεφαλαίου 8,4 δισ. ευρώ και ακολούθησε νέα αύξηση 1,75 δισ. ευρώ το 2014. Το 2015 η τράπεζα απέκτησε το υγιές κομμάτι της Πανελλήνιας Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια ζωής και έχει ισχυρή παρουσία στην κοινωνία και τον πολιτισμό με έντονη δραστηριότητα, όπως μέσω του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, και προωθεί τη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον.

    Η διαδρομή

    Πολυσχιδής προσωπικότητα, ο Μιχάλης Σάλλας έχει έντονο πολιτικό αισθητήριο, με το ενδιαφέρον του για την πολιτική να ξεκινά κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα, όταν πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της χούντας, συνελήφθη από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε.

    Το 1974, σε ηλικία 24 ετών, ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

    Ο Μ. Σάλλας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Από το 1983 έως το 1997 ήταν καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Από το 1984 έως το 1991 είχε ενεργό ρόλο στις διαδικασίες απελευθέρωσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς και ειδικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα, από διάφορες θέσεις.

    Διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τα έτη 1987-1988 και 1998-2007.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/pios-kremase-ti-proedro-tis-ete-louka-katseli/62181



    ΣΧΟΛΙΑ