Υπάρχουν οι κυνικοί, υπάρχουν οι καταστροφολόγοι και υπάρχει και ο Albert Edwards, ο οικονομολόγος της Societe Generale, που είναι μια κατηγορία από μόνος του. Ο Edwards είναι μάλλον ο πιο απαισιόδοξος (bearish) αναλυτής του οικονομικού κόσμου και έχει κάνει από τις πιο πομπώδεις ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί.
Μέχρι τώρα, έχει προβλέψει ένα παλιρροϊκό κύμα διαδοχικών εταιρικών χρεοκοπιών στις ΗΠΑ, έχει υποστηρίξει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταστρέψουν την παγκόσμια οικονομία και θα βυθίσουν τον πλανήτη στο χάος καθώς και ότι ακόμα και αν γκρεμίσει κανείς όλη τη Βρετανία, οι τιμές των σπιτιών πάλι θα ανεβαίνουν!
Η πιο πρόσφατη σκοτεινή πρόβλεψη του Edwards αφορά τώρα την παγκόσμια οικονομία. Είναι, λέει, σαν ένας Τιτανικός, που θα βυθιστεί κάτω από τα παγωμένα νερά σε μια άβυσσο, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία Global Strategy αναφορά της Societe Generale στους πελάτες.
Ο Edwards λέει ότι οι αμερικάνικες εταιρείες εκμεταλλεύονται την πρόσφατη χαλάρωση του δολαρίου για να καλύψουν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν , το οποίο το παρομοιάζει σαν “ένα ανακάτεμα των σεζ-λόνγκ στον Τιτανικό, λίγο πριν η παγκόσμια οικονομία βυθιστεί κάτω από τα παγωμένα νερά στην άβυσσο”. Με άλλα λόγια, απασχολούνται με άσχετα πράγματα λίγο πριν από το τεράστιο μπαμ.
Παρακάτω η άποψη του Edwards για το δολάριο που κατρακυλάει:
“Η πρόσφατη ταχεία πτώση του δολαρίου συνοδεύτηκε από ένα σκηνικό με λόγια του αέρα από τη Fed. Μέχρι αυτή τη βδομάδα, τόσο οι μετοχές όσο και οι εμπορευματικές αγορές είδαν το αδύναμο δολάριο σαν την πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτή η ανακούφιση απεδείχθη κραυγαλέος φόβος περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας που επαναβεβαίωσε την επιρροή της στους επενδυτές. Το αδύναμο δολάριο θα πρέπει να το βλέπουμε σαν ένα ανακάτεμα στις σεζ-λόνγκ του Τιτανικού, λίγο πριν η παγκόσμια οικονομία βυθιστεί κάτω από τα παγωμένα νερά στην άβυσσο”.
Ο δείκτης του δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του απέναντι στα πιο σημαντικά νομίσματα του κόσμου, έχει ολισθήσει κοντά 5% από τις αρχές του Μαρτίου, πέφτοντας γρήγορα μετά από μια περίοδο γιγάντιας δυναμικής. Αυτή η αδυναμία του θορύβησε τους επενδυτές και εκτόξευσε τις τιμές των εμπορευμάτων και των μετοχών σε όλους τους τομείς.
Παρόλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες, οι αγορές άρχισαν να τρέμουν χάρη στο “φόβο της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας”, όπως αναφέρει ο Edwards στην αναφορά του.
Διαβάστε τι δήλωσε ο περιβόητος αναλυτής σχετικά:
“Τα επικίνδυνα ενεργητικά επικεντρώνονται ξανά στις ολοένα και αυξανόμενες ζοφερές προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη αντί να επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη αποδυνάμωση του δολαρίου. Η Αμερική παραμένει το κεντρικό πρόβλημα, παρόλο που το ξεκαθάρισμα της οικονομικής πολιτικής του πρωθυπουργού Abe της Ιαπωνίας και μια πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Κίνας μπορεί να αποσοβήσει μια στεγαστική φούσκα σε μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Όλα αυτά αποτελούν κίνητρα ανησυχίας για τους επενδυτές. Όμως, η ανάπτυξη στην Αμερική είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη αναστάτωση, με την επανάληψη της αποδυνάμωσης στην μεταποίηση του ISM, όσο προχωρούμε στο δεύτερο τρίμηνο και με την εφιαλτική εμπειρία του 0,5% qoq του GDP”.
Ο Edwards επίσης καταπιάνεται και με την αμερικάνικη Fed, ισχυριζόμενος ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα παγκόσμια ρίσκα, αλλά περισσότερο για τη διατήρηση της δυναμικής του S&P 500. Φτάνει στο σημείο να αποκαλέσει την κεντρική τράπεζα “ανίκανη”:
“Τα άσχημα νέα είναι ότι… η Fed έχει στριμωχτεί σε μια γωνία καθώς είναι ξεκάθαρο ότι για όλους τις αγορές ως τώρα ότι δεν είναι τα “παγκόσμια ρίσκα” που απασχολούν τη Fed, αλλά η επίδρασή τους στον S&P. Αλλά όλες οι αερολογίες της Fed θα αποδειχτούν άσχετες μόλις τελειώσει ο κύκλος. Ετοιμαστείτε να το χωνέψετε καθώς η αναπόφευκτη ύφεση απεικονίζει την ανικανότητα της Fed”.
Ορίστε και το διάγραμμα που αποδεικνύει τα λεγόμενα του Edwards, που δείχνει τι συμβαίνει όταν η Fed “ανησυχεί” για τα παγκόσμια ρίσκα με όσα γίνονται με τον S&P και όταν “δεν ανησυχεί”:
O Edwards τελειώνει την αναφορά του με κλασσικό του δραματικό ύφος, λέγοντας ότι το “παιχνίδι” που παίζουν οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, με τις αγορές θα καταλήξει σε καταστροφή.
“(Όλο αυτό) Τελειώνει με κοινωνικές αναταραχές και διψήφιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό (ξανά). Τελειώνει με την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών με τη Fed να αποδεικνύεται ανεπαρκής για να αναστήσει την οικονομία. Τελειώνει με βαριά αρνητικά επιτόκια, ισοτιμίες και εμπορικούς πολέμους, helicopter money και εν τέλει πληθωρισμό. Με λίγα λόγια, το τέλος θα είναι άσχημο”.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/se-mpelades-mpenoun-i-trapezites-ti-lei-i-eurobank-se-analisi-tis/42704
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/a-tsipras-to-chreos-tha-feri-exelixis/42699