Προσωπική φιλία ετών, που μετρά δεκαετίες ολόκληρες, συνδέει τον Luis Andrés Holzer Neumann, όπως είναι το πλήρες όνομα του Andres Holzer, διευθυντικό μέλος της ελβετικής εταιρείας Petrus AG και αντιπρόεδρο της Dufry μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, πρώην διοικητικό ηγέτη της «αμαρτωλής» και πολύπαθης Folli Follie.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δραστήριο επιχειρηματικά άνθρωπο, εξαιρετικά μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και μεταπτυχιακό από το Columbia, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής τουλάχιστον εννέα εταιρειών, ενώ συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια άλλων πέντε επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο 68χρονος σήμερα κ. Holzer Neumann είναι πρόεδρος του βιομηχανικού ομίλου Grupo Industrial Omega, S.A. de C.V., μητρικής εταιρείας της Holzer y CÌA, S.A. de C.V., της κοινοπραξίας Consorcio Metropolitano Inmobiliario, S.A. de C.V., της Industria Nacional de Relojes Suizos, S.A. de C.V., της Inmobiliara Coapa Larca SA de C.V., της Negocios Creativos, S.A. de C.V. και της Inmobiliara Castellanos SA de CV.

Υπηρετεί επίσης ως μέλος του ΔΣ της Aeroplazas SA, της Inmobiliaria Fumisa SA, της Consorcio Industrial SA, της Opequimar, της Consorcio Metropolitano Inmobiliario, της Inversiones (SOHO) Amilena, Inc., του Μεξικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Grupo Domit και του περιοδικού Lideres Mexicanos.

Επίσης, παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Dufry, στο οποίο συμμετέχει από το 2004. Έστω και αν λόγω των οικονομικών συναλλαγών του με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, «έχασε» την αντιπροεδρία της Dufry…

Το σημαντικότερο, όμως, για τον κ. Κουτσολιούτσο είναι ότι ο κ. Holzer Neumann ήταν ο άνθρωπος – ή ένας από τους ανθρώπους – που βρέθηκε στο πλευρό του την πιο δύσκολη στιγμή: όταν μετά τη δημοσίευση της έκθεσης-ρουκέτα του fund QCM, που «εκτοξεύτηκε» στις 4 Μαΐου, άρχισε να… ξηλώνεται το πουλόβερ της Folli Follie. Αποκαλύπτοντας ότι το μεγαλύτερο ελληνικό success story ήταν διάτρητο…

Φίλος τη δύσκολη στιγμή…

Ήταν 4 Μαΐου του 2018 όταν η ρουκέτα του QCM χτύπησε τη μετοχή της Folli Follie και η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει «φούσκα» και μάλιστα αδιανόητα μεγάλη. Στις 15 συνεδριάσεις που ακολούθησαν τη δημοσίευση της έκθεσης και έως ότου έρθει η αναστολή διαπραγμάτευσης, η μετοχή χάνει 68,7%, οδηγούμενη από τα 15,34 στα 4,8 ευρώ και έχοντας κάνει συνολική αξία συναλλαγών 100,5 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας σταμάτησε τελικά στα 321,4 εκατ. ευρώ. Ήταν 24 Μαΐου 2018…

Στις 8 Μαΐου 2018 και ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η κατρακύλα της μετοχής της Folli Follie, η οποία έχασε 30% στις 4 του μηνός και άλλο ένα 30% στις 7 Μαΐου, η ελβετική εταιρεία Petrus καταθέτει σε λογαριασμό του Δημήτρη Κουτσολιούτσου το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Ως δάνειο λόγω της στενής και μακροχρόνιας προσωπικής φιλίας και εμπορικής συνεργασίας που τον συνέδεε με τον Andres Holzer. Μάλιστα, αν έχει κάποια σημασία, η μετοχή εκείνη την ημέρα και την επομένη σημειώνει άνοδο, κατά 13,7% και 8,19% αντίστοιχα, διακόπτοντας, προσωρινά όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το πτωτικό σερί του τίτλου της Folli Follie.

Στις 18 Μαΐου 2018, ακολουθεί και δεύτερη εκταμίευση, μικρότερου ποσού αυτήν τη φορά, προς τον κ. Κουτσολιούτσο. Και πάλι, αν έχει κάποια σημασία, η μετοχή έχει μια ανοδική «αναλαμπή» 8,03%.

Η δανειακή, όμως, σύμβαση, η οποία αφορά τις δύο παραπάνω δόσεις του δανείου και άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης, υπογράφεται στις 21 Μαΐου 2018, όταν είναι πια παραπάνω από εμφανές ότι η Folli Follie έχει πάρει ανεπιστρεπτί τον δρόμο για την κόλαση… Παρ’ όλα αυτά, την επόμενη ημέρα, 22 Μαΐου, η μετοχή της εισηγμένης θα έχει μια τελευταία αναλαμπή πριν εκπνεύσει, σημειώνοντας άνοδο 3,38%.

Τις επόμενες δύο ημέρες, η μετοχή θα χάσει 16,47% και 24,88% και θα «σβήσει» από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Εντούτοις, ακολουθούν δύο ακόμη εκταμιεύσεις προς λογαριασμούς του κ. Κουτσολιούτσου: Και οι δύο στις 25 Μαΐου του 2018, την επομένη, δηλαδή, που ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής. Διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος του δανείου στα 36,45 εκατ. ευρώ.

Στις 15 συνεδριάσεις που μεσολάβησαν από τις 4 Μαΐου μέχρι και τις 24 Μαΐου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα επιχειρήσει δύο φορές -στις 14 και στις 15 Μαΐου- να στηρίξει τη μετοχή, αγοράζοντας συνολικά 198.000 μετοχές της εταιρείας. Καταβάλλοντας συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ. Ποσό αμελητέο μπροστά στα 36,45 εκατ. ευρώ του συνόλου του δανείου, αλλά και μπροστά στην πρώτη δόση που είχε ήδη πάρει από την Petrus.

Οι διαδρομές του δανεικού χρήματος και τα ερωτηματικά

Στη φάση αυτή, παραμένει άγνωστο από πού προέρχονταν τα χρήματα με τα οποία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προέβη στις τελευταίες αγορές μετοχών.

Άλλωστε, το ποσό που φέρεται να δόθηκε από την Petrus στον κ. Κουτσολιούτσο εν είδει δανείου κατατέθηκε, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε η πρώτη κατά του δευτέρου, σε τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς: η πρώτη και η τέταρτη δόση του δανείου στον ίδιο λογαριασμό στο Χονγκ Κονγκ, η δεύτερη στην Ελλάδα και η τρίτη στο Λουξεμβούργο. Λογαριασμούς που φέρονται να είναι οι δύο στο όνομα του κ. Κουτσολιούτσου και ένας στο όνομα της εδρεύουσας στην Κύπρο εταιρείας συμφερόντων του ιδίου.

Όλα αυτά, βεβαίως, πολύ πριν από τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2018. Όταν δεσμεύθηκαν, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της οικογένειας, καθώς και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, μετά από αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Και την αποκάλυψη της εκτεταμένης παραποίησης οικονομικών στοιχείων των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ασία που φανέρωσε το πόρισμα της Alvarez & Marsal.

Η «αφύπνιση» του Holzer και η αγωγή κατά του Δημήτρη Κουτσολιούτσου

Φυσικά, τα χρήματα που δάνεισε η Petrus στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο δόθηκαν με ενέχυρο την ακίνητη περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου σε Σπέτσες, Πήλιο, Αστυπάλαια και Κηφισιά. Ακίνητα που αναφέρονται λεπτομερώς στην αγωγή που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2018 η Petrus κατά του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της Αικατερίνης (Καίτη) Κουτσολιούτσου, ζητώντας από τον πρώτο να επιστρέψει το ποσό που πήρε, γιατί δεν κατέβαλε 14 εκατ. ευρώ από το δάνειο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Ενδιαφέρον είναι ότι από το συνολικό ποσό του δανείου, τα 14 αυτά εκατομμύρια έπρεπε να επιστραφούν στην Petrus το αργότερο έως τις 19 Ιουνίου 2018. Η οποία στις 30 Μαΐου, πέντε μόλις ημέρες μετά τις τελευταίες εκταμιεύσεις, επικαλέστηκε επείγουσα ανάγκη και ζήτησε να προσημειωθούν τα ακίνητα, για τη διασφάλισή της.

Αυτό σημαίνει πλέον ότι δανειστής και οφειλέτης, Holzer και Κουτσολιούτσος, θα δώσουν τώρα την τελική μάχη στις δικαστικές αίθουσες, καθώς, όπως αναφέρεται στην αγωγή του πρώτου, Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου όχι μόνο δεν επέστρεψαν τα χρήματα, αλλά «εκ της συμπεριφοράς τους δεν προκύπτει ότι πρόκειται να το πράξουν και στο μέλλον»…

folli follie
Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκτός Folli Follie και ο Δημήτρης Κουβάτσος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξώδικο του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου (Folli Follie) στο mononews.gr – Η απάντησή μας 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη για Folli Follie και Κουτσολιούτσο: Αυτός είναι ο άνθρωπος που του ενεχυρίασε το σπίτι στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Είναι αντιπρόεδρος της DUFRY

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλυπτικό: Η αγωγή που πιστοποιεί τα έργα και τις ημέρες του «άφιλου» Δ. Κουτσολιούτσου – Γιατί κινδυνεύει να χάσει το σπίτι στην Κηφισιά