ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Όταν οι ανακριτές του FBI εξέταζαν τον ξακουστό, βετεράνο χρηματιστή Μπέρνι Μέιντοφ, αμέσως μετά από τη σύλληψή του για την επενδυτική «πυραμίδα» που είχε στήσει στη Νέα Υόρκη, κλέβοντας τα λεφτά των πελατών του, τον ρώτησαν κάποια στιγμή: Μα είναι δυνατόν να πίστευες ότι δεν θα αποκαλυφθεί η απάτη; Τι περίμενες;
«Περίμενα το… τέλος του κόσμου». Αυτή ήταν η επική απάντηση που έδωσε ο δαιμόνιος εμπνευστής του «κόλπου του αιώνα» από το οποίο και έγιναν καπνός κάπου 60 δισ. δολάρια. Πολλών μεγαλόσχημων κεφαλαιούχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ορισμένοι Έλληνες.
Δεν είναι γνωστό αν στην… οικογένεια Κουτσολιούτσου έχουν μελετήσει τη μυθιστορηματική πλοκή της υπόθεσης Μέιντοφ, που αποκαλύφθηκε πριν από δέκα χρόνια. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Διότι ενδεχομένως να ήταν απορροφημένοι με τη συγγραφή του δικού τους επιχειρηματικού μυθιστορήματος, που αφορά την Folli Follie. Για την ακρίβεια, την «εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα Folli». Ή κάτι σαν το… διαμάντι στη λάσπη, όπως δείχνει η μέχρι τώρα διαδρομή της εταιρείας. Για την οποία το περίπλοκο σενάριο και το αυξημένο σασπένς των κυλιόμενων εξελίξεων, της δίνει και μια κινηματογραφική διάσταση μυστηρίου. Με μπερδεμένους ρόλους για τους «καλούς» και τους «κακούς» και με αβέβαιο το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα επικρατήσουν στην τελευταία σκηνή.
Κατά τα φαινόμενα η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μάλλον δεν περιμένει να έρθει το… τέλος του κόσμου για να σβήσουν μονοκονδυλιά, τα όποια ανομήματα χρεώνονται για τη Folli. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει στο άμεσο μέλλον, ο πατήρ Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος Καίτη και ο μονάκριβος γιος τους Τζώρτζης, που από το 2010 έχει αναλάβει τη νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, οργανώνουν με το δικό τους τρόπο τις «γραμμές άμυνας». Προφανώς από κοινού, αν και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί θέσφατο.
Το παιχνίδι των καθυστερήσεων απέναντι στις εποπτικές αρχές, παίζεται με επιτυχία επί του παρόντος. Σχεδόν 50 μέρες μετά από το «σκάσιμο» της υπόθεσης, είναι ακόμη στη σφαίρα του αοράτου, τα πραγματικά στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα των Folli, καθώς επίσης και για άλλα κρίσιμα κονδύλια του ισολογισμού του ομίλου. Για την οικογένεια Κουτσολιούτσου, το ροκάνισμα του χρόνου είναι αυταπόδεικτο. Γνωρίζοντας προφανώς τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να «θωρακίσει» νομικά τις ενέργειές της. Μια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την οποία ίσως ο μοναδικός Έλληνας που πιστεύει ότι τα κάνει όλα τέλεια και με πυγμή, είναι ο Πρόεδρός της Χαράλαμπος Γκότσης. Ρέκτης της οικονομικής επιστήμης και μύστης συνάμα των ταξιδιών που έχουν αυστηρά επαγγελματικό υπόβαθρο.
Ούτως ή άλλως, το ουσιώδες είναι ότι μέσα σ’ αυτό το νεφελώδες σκηνικό η Ernst & Young (ΕΥ) φαίνεται να διαδραματίζει… συμπληρωματικό ρόλο στον τακτικισμό της πλευράς Κουτσολιούτσο, να παρατείνει τη διαδικασία του εφ’ όλης της ύλης ανεξάρτητου ελέγχου των Folli. Ακόμη όμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση στα όσα λέει τις τελευταίες μέρες η ΕΥ. Έχει δίκιο ή ελεγκτική εταιρεία όταν λέει ότι είναι ενήμερες οι εποπτικές αρχές, ή όχι; Και αν δεν μπορεί η ΕΥ να κάνει πλήρη έλεγχο στα Folli και ειδικά στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» που είναι η θυγατρική στην Κίνα, τότε γιατί η Κεφαλαιαγορά δεν επιβάλει στην εισηγμένη εταιρεία να ορίσει άλλη ελεγκτική;
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα σενάρια περί του τι σκέπτεται να πράξει η πλευρά Κουτσολιούτσου. Το βασικό εξ αυτών λέει ότι σχεδιάζεται η αποκοπή της κινέζικης θυγατρικής από τον κορμό των Folli . Έτσι, η εταιρεία που θα απομείνει, θα έχει μόνο με το ελληνικό και ευρωπαϊκό σκέλος των δραστηριοτήτων. Κάτι τέτοιο θρυλείται ότι θα τεθεί προς έγκριση από τη γενική συνέλευση των Folli που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου. Με την πλευρά Κουτσολιούτσου να έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο, αν συνταχθεί μαζί της και η κινεζική FOSUN.
H βαλίτσα πάει ακόμη παραπέρα, καθώς διαδίδεται ότι από την παραχώρηση της θυγατρικής στην Κίνα, ή και από άλλες «πηγές» μπορεί να δοθεί μπόνους στους υφιστάμενους μετόχους της Folli… Tα σενάρια φτάνουν μέχρι του σημείου να λένε ότι η «νέα εταιρεία» που θα δημιουργηθεί, θα έχει λογιστική αποτύπωση των στοιχείων της από την…Ernst&Young και ο στόχος είναι να μπεί στο χρηματιστήριο. Πρόκειται όντως για… τρελές εξελίξεις, που ακόμη και ως ευφάνταστα σχέδια επί χάρτου να ειδωθούν, δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο της Folli Follie, που σημαίνει τρελή τρέλα στα Ιταλικά.
Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για την εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς το επόμενο λογικό βήμα είναι η επιβολή προστίμων προς τη Folli και τα διοικητικά της στελέχη, για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Με την έννοια ότι αφού δεν προσκομίζει στοιχεία για το σύνολο των ταμειακών της διαθεσίμων, συνάγεται ότι ο ισολογισμός της περσινής χρήσης είναι ψεύτικος. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη, αλλά στο ποινικό της κομμάτι, αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο ο αρμόδιος εισαγγελέας. Από τη στιγμή που θα λάβει γνώση των ποινών της κεφαλαιαγοράς, στην περίπτωση που όντως θα επιβληθούν.
Η κυρίαρχη αίσθηση που υπάρχει στην αγορά, είναι στοιχεία αξιόπιστα για τη θυγατρική στη Κίνα, δεν πρόκειται να υπάρξουν. Μάλιστα κατά μία εκδοχή, ακόμη και ο οικονομικός διευθυντής των Folli Φραγκίσκος Γρατσώνης εμφανίζεται ανήμπορος να δώσει στοιχεί για την Κίνα, ούτε καν για το ποιοι είναι οι μεγάλοι πελάτες της εταιρείας στην Ασία…
Ανεξαρτήτων όλων αυτών και σε ότι αφορά την υπόθεση Μέιντοφ, εκείνος που άνοιξε το δρόμο για την αποκάλυψη της απάτης, ήταν ο έλληνας «μάγος των μαθηματικών» και διαχειριστής κεφαλαίων Χάρι Μαρκόπουλος, που δούλευε σε ανταγωνιστικό Fund. Eκείνος ήταν που πρόσεξε ότι το Fund του Μέιντοφ είχε εξωπραγματικά «καλές» αποδόσεις, έστειλε υπόμνημα στην αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία όμως εδέησε να κινηθεί έπειτα από αρκετό διάστημα.
Στην περίπτωση των Folli βεβαίως, που πασιφανώς δεν συσχετίζεται με το αμερικάνικο κόλπο, εκείνος που άρχισε να ξηλώνει το πουλόβερ της ελληνικής εταιρείας, ήταν ο πρώην αλεξιπτωτιστής του ισραηλινού Γκάμπριελ Γκρέκο, που ως διαχειριστής πλέον ενός μικρού Fund ανέλαβε δράση. Άγνωστο αν είχε και συμμάχους, όπως είναι πολύ πιθανό.
Πάντως και επιστρέφοντας στο Μέιντοφ, λίγο πριν να συλληφθεί στο γραφείο του στο Μανχάταν, είχε παραδεχθεί κοιτάζοντας τα» βουνά» των χειρόγραφων σημειώσεών του πως «ναι, όλα ήταν ένα ψέμα».