Δημήτρης Κουτσολιούτσος
Τριγωνική διαδρομή, ανάμεσα στην Αθήνα, τις Παρθένες νήσους και την Κύπρο, έχει ακολουθήσει ένα σημαντικό κομμάτι των μετοχών των Folli Follie, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Το αν αυτή η διαδρομή συνιστά και «αμαρτωλό τρίγωνο,» με την οικονομική έννοια του όρου, είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί από τους πολύπλευρους ελέγχους, οι οποίοι είναι σε εξέλιξη. Δίνοντας την αίσθηση ότι στενεύει ο κλοιός για ολόκληρη την επιχειρηματική οικογένεια.
Μάλιστα από σήμερα, η σκανδαλώδης υπόθεση μπαίνει και στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης, μετά από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Χωρίς όμως ακόμη να έχει διακριβωθεί, αν θα υπάρξει κάποια αυτεπάγγελτη παρέμβαση από πλευράς των οικονομικών εισαγγελέων ή εάν οι όποιες διαδικασίες θα κινηθούν μετά από αναμενόμενες μηνυτήριες αναφορές. Που κατά τα φαινόμενα δεν θα αργήσουν.
Το «ταξίδι» των μετοχών των Folli προς το φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων είναι άγνωστο πότε ξεκίνησε. Πιστοποιήθηκε όμως την τελευταία μέρα του 2013, όταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προχώρησε σε μια εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή. Μεταβιβάζοντας 2.000.000 μετοχές της εταιρείας του, στην Cordial Worldwide.
Το κόστος κτήσης για την κατά 100% ελεγχόμενη εταιρία από τον Έλληνα επιχειρηματία, ήταν 46,8 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των μετοχών αυτών, η εταιρία που εδρεύει στα νησιά της Καραϊβικής έφτασε να κατέχει το 5,3% των Follie Follie. Κάτι που σημαίνει ότι στη Cordial Worldwide προϋπήρχαν «παρκαρισμένες» περίπου 1,5 εκατ. μετοχές, αφού τα 2 εκατ. μετοχές της εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής αντιστοιχούν σχεδόν στο 3% των Folli. Toν Ιούνιο του 2014, από την εταιρία αυτή των Παρθένων Νήσων διατέθηκαν μέσω δανεισμού 400.000 μετοχές, χωρίς να είναι γνωστό τι σκοπό είχε η εν λόγω κίνηση.
Από ό,τι φαίνεται όμως τα συγκεκριμένα νησιά της Καραϊβικής θάλασσας είναι ο αγαπημένος τόπος της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Διότι στις Παρθένους νήσους εδρεύει και η εταιρία Redeca Worlwide, συμφερόντων αυτήν τη φορά του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Διευθύνοντα Σύμβουλο των Folli και μονάκριβου γιού του ιδρυτή της εταιρείας.
Η ύπαρξη της δεύτερης αυτής εταιρίας προκύπτει από πράξη δανεισμού μετοχών, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2015…. Άγνωστο επίσης για ποιους λόγους έγινε ο δανεισμός, όπως άγνωστο είναι ακόμη και πόσες μετοχές στη υπεράκτια αυτή εταιρία έχει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Στις 29 του μηνός του περσινού Νοεμβρίου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αυτήν τη φορά, αποφάσισε να κάνει μια νέα διαδρομή για τις μετοχές των Folli που ο ίδιος ελέγχει. Το μετοχικό «ταξίδι» είχε προορισμό την Κύπρο και ειδικότερα την εταιρία Lamelia Enterprises, που εδρεύει στη Ρήγα Φεραίου 4, στη Λεμεσό. Εκεί και πάλι με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, μεταβιβάστηκαν 7.550.000 μετοχές των Folli, που αντιστοιχούν στο 11,27% της εταιρίας.
Εξ αυτών, τα 6 εκατ. μετοχές ήταν στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματία, πιθανότατα με ελληνικό «κωδικό» συμμετοχής. Τα υπόλοιπα 1,55 εκατ. μετοχές πήγαν στην Κύπρο από την εταιρία των Παρθένων νήσων. Όλα αυτά ως εισφορά σε είδος σε κεφαλαιακή αύξηση που έκανε η Κυπριακή Lamelia, για λόγους που μόνο ο επιχειρηματίας γνωρίζει. Πιθανότατα η εταιρία που εδρεύει στις Παρθένους νήσους να… άδειασε από μετοχές, αν από εκεί εκχωρήθηκε το «πακέτο» που πούλησε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, πέρσι τέτοιον καιρό, από το οποίο και εισέπραξε 23 εκατ .ευρώ.
Πλέον όλες αυτές οι διαδρομές των μετοχών είναι υπό έλεγχο, στο πλαίσιο των γενικότερων ερευνών που γίνονται από τις εποπτικές αρχής. Η «μητέρα των μαχών» βέβαια είναι να αποκαλυφθεί το πραγματικό υπόλοιπο των διαθεσίμων σε μετρητά, που λέει ότι έχει η Folli. Χωρίς όμως να προσκομίζει τα απαιτούμενα πλήρη στοιχεία από τις τράπεζες, παρά μόνο για ορισμένες, μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν το ευρωπαϊκό σκέλος και όχι το Ασιατικό…
Στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσης η μετοχή των Folli έχασε το 68,7% της αξίας της, γεγονός που μεταφράζεται σε κονιορτοποίηση περίπου 706 εκατ. ευρώ, από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Σε αυτές τι 15 συνεδριάσεις που έγιναν μετά από «επίθεση» του αμερικανικού fund QCM, η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών έφτασε στα 100,6 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα η συναλλαγές είχαν διπλάσια αξία (201,2 εκατ. ευρώ) αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε έναν αγοραστή, υπάρχει απέναντι και ένας πωλητής.
Την ίδια στιγμή το ογκούμενο κύμα της αμφισβήτησης για τα Folli πλήττει και τους ομολογιούχους, καθώς βυθίζονται οι τιμές στις δύο εκδόσεις της εταιρίας. Το μετατρέψιμο ομολογιακό των 249,5 εκατ. ευρώ, τιμολογείται στο 69,25% της ονομαστικής του αξίας. Το δεύτερο ομόλογο, ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 130 εκατ. ευρώ) έφτασε χθες να καταγράφει ημερήσια πτώση 47%. Στο τέλος οι απώλειες μετριάστηκαν στο… 34%, με το συγκεκριμένο ομόλογο να κάνει πράξεις στο 41,4% της ονομαστικής του αξίας. Από μόνες τους, αυτές οι γιγαντιαίες οικονομικές επιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, όπως επίσης και πολλά άλλα, μάλλον δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από τους εισαγγελείς…