Δύο “εχθρούς” έχει να αντιμετωπίσει αυτήν την περίοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό – και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος από τους δύο είναι ο πιο… μισητός ή ο πιο δύσκολος να αναχαιτιστεί.

Ο εξωτερικός εχθρός δεν είναι άλλος από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στην Αδριανούπολη προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου και το Πεντάγωνο. Κι αυτό γιατί εκφράζονται ανησυχίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θελήσει να συνδέσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, αξιώνοντας την ανταλλαγή μεταξύ τους, ασχέτως αν πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Επισήμως, βέβαια, τέτοια αξίωση δεν υπάρχει, και οι δηλώσεις και διαρροές που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι καθησυχαστικές, μιλώντας για ένα διαδικαστικό ζήτημα που θα λυθεί χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Όμως από τη μία η τακτική της Άγκυρας να φυλακίζει ξένους υπηκόους χρησιμοποιώντας τους ως μοχλό πίεσης (το έκανε και απέναντι στη Γερμανία), από την άλλη η ρητορική των τουρκικών ΜΜΕ που υπενθυμίζουν συνεχώς την υπόθεση των οκτώ Τούρκων, ενώ επιμένουν και για την κατηγορία της κατασκοπείας, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δεν βαραίνει τους Έλληνες στρατιωτικούς, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πάντως, στη συγκεκριμένη υπόθεση ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει ισχυρούς συμμάχους, καθώς η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, που παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις – ειδικά οι ΗΠΑ δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να επαναλαμβάνει από τους Δελφούς πριν λίγες μέρες ότι φοβάται για ένα “ατύχημα” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αντίθετα, στην εσωτερική κόντρα του Αλέξη Τσίπρα είναι ο “εχθρός” του που μοιάζει να έχει πιο ισχυρούς συμμάχους. Ο λόγος για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επιμένει στη θέση του υπέρ μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, μία επιμονή που… χαλάει τη μαγιά του κυβερνητικού αφηγήματος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός τον “φωτογράφισε” στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας πως οι απόψεις περί προληπτικής γραμμής είναι μεν σεβαστές, “αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας”, και πρόσθεσε: “Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για “σκοπιμότητες”, ενώ ο Νίκος Παππάς ήταν ακόμα πιο ευθύς, σχολιάζοντας για τον Γιάννη Στουρνάρα ότι “είναι ασυμβίβαστο το να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη δικαιοσύνη”.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, και η “συγκατοίκησή” τους χαρακτηρίζεται από συχνές προστριβές. Όμως ο διοικητής της ΤτΕ έχει πάντα στο πλευρό του τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που σε κάθε περίπτωση τον στηρίζει ανοιχτά και δεν αφήνει περιθώρια για… κόλπα από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Νέες αποκαλύψεις για τη διπλοθεσίτισα στο Δημόσιο νύφη του Τσίπρα: Έπαιρνε και… υπερωρίες [έγγραφο]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλές πέρα από τα όρια-Σύμβουλος Ερντογάν: Πατήστε τα ‘Iμια και θα τα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συμβολαιογράφοι κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου