Σε κραυγαλέα  αντίθεση με τη φανταχτερή ζωή του «ντιζαϊνάτου» και πολυφωτογραφημένου επιχειρηματία Νίκου (Ελευθέριου) Βαρβέρη, βρίσκεται η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας του.  Ο απόφοιτος της σχολής υπομηχανικών «Ευκλείδης», που έχει συνάμα σπουδάσει και διακόσμηση στη σχολή «Δοξιάδη», συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους εκφραστές της εμποτισμένης με ισχυρές δόσεις lifestyle επιχειρηματικότητας. Η τρυφηλή Μύκονος του χρυσοποίκιλτου τουρισμού, όπως επίσης και το εμβληματικό Κολωνάκι, ορίζουν κατά κύριο λόγο το πεδίο δράσης του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Με την έντονη παρουσία  του  στους κοσμικούς κύκλους και την εκπεμπόμενη  αίσθηση ευζωίας, που τον διακατέχει.

Δε συμβαίνουν όμως τα ίδια και με τη μετοχή της «Ν.Βαρβέρης-Moda Bagno», η οποία έχει περιπέσει σε πλήρη επενδυτική και συναλλακτική ανυποληψία.  Κινούμενη θαρρείς στον απόλυτο αντίποδα, σε σχέση με το ηχηρό modus vivendi του βασικού της μέτοχου. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε πριν από 44 χρόνια (με πρώτο της κατάστημα στην οδό Ηρακλείτου, στο Κολωνάκι) μπήκε στο χρηματιστήριο το έτος 2000. 

Πέραν της δραστηριότητάς της στον οικιακό και γραφειακό εξοπλισμό, που απευθύνεται ως επί το πλείστον σε μεγάλα βαλάντια, λειτουργεί και το χλιδάτο εστιατόριο Interni στο «νησί των ανέμων». 

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το εστιατόριο με την ωραία αυλή στη Χώρα της Μυκόνου έφερε έσοδα 3,15 εκατ. ευρώ, τα οποία έφτασαν να αποτελούν το… 26,5% των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της εισηγμένης εταιρείας. 

Mάλιστα την τελευταία τριετία το Interni restaurant αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά σχεδόν ένα εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 41,2%.

Όμως η μετοχής της ελεγχόμενης κατά 84% από το ζεύγος του Νίκου και της Αγγέλας Βαρβέρη δεν «ακούει» τίποτα απ’ όλα αυτά. Στις 132 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της εφετινής χρονιάς έως και την Παρασκευή, η μετοχή έχει ανοίξει μόνο δύο φορές. Κάνοντας πράξεις συνολικής αξίας… 95,47 ευρώ. 

Κάτι που σημαίνει ότι η μέση ημερήσια  συναλλακτική της «δραστηριότητα» διαμορφώνεται στα… 0,723 ευρώ. Στο χαμηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη μετοχή εισηγμένης εταιρείας, στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Νίκος Βαρβέρης. Επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της Moda Bagno

Ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ για τη μετοχή της εταιρείας Βαρβέρη είναι ότι ο εφετινός της τζίρος είναι κατά 99,3% χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν του 2017. Παρά ταύτα, η αποτίμηση της εισηγμένης, η οποία καταγράφει συνεχώς ζημιές σε επίπεδο ομίλου στα τελευταία οκτώ χρόνια (14 εκατ. ευρώ αθροιστικά) παραμένει στο ίδιο σημείο, από όπου και ξεκίνησε την εφετινή χρονιά. Δηλαδή στα 9,2 εκατ. ευρώ. Σχεδόν όσος είναι και ο τραπεζικός δανεισμός που τη βαρύνει, μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης.

Συναλλακτική ξηρασία για το 10% της αγοράς

Η περίπτωση της μετοχής της Βαρβέρης μπορεί να είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι η μόνη που βρίσκεται εξοστρακισμένη στο συναλλακτικό περιθώριο της αγοράς. 

Συνολικά 15 είναι οι τίτλοι των εισηγμένων επιχειρήσεων στην κύρια αγορά, οι οποίοι από την αρχή του έτους έχουν μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, κάτω από 100 ευρώ. Για τη ακρίβεια κάτω από τα 87,39 ευρώ…

Αν ληφθεί υπόψη ότι στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 159 εταιρείες, τότε οι μετοχές που έχουν περιπέσει στο απόλυτο επενδυτικό λήθαργο αντιστοιχούν σχεδόν στο 10% της αγοράς.

Η μετοχή της ιστορικής επιπλοβιομηχανίας «Βαράγκης» καταγράφει μέσο ημερήσιο τζίρο 1,22 ευρώ… Μειωμένο κατά 92,3% σε σχέση με πέρσι. 

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας που ελέγχεται από το Δημήτρη Βαράγκη (της νεώτερης γενιάς της ιστορικής οικογένειας) έχει υποχωρήσει κατά 80% εντός του 2018 και τώρα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 161.000 ευρώ. Με συνέπεια να είναι η μικρότερη απ’ όλες τις εισηγμένες , με όρους χρηματιστηριακής αξίας. 

Οι καταστάσεις είναι εξαιρετικά πιεστικές για την άλλοτε εμβληματική βιομηχανία επίπλου. Η οποία έχει ιδρυθεί το 1900, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό τμήμα της επίπλωσης που υπάρχει και σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων, συγκαταλέγεται στις δημιουργίες «δια χειρός Βαράγκη».

Μόλις 18,37 ευρώ είναι ο συναλλακτικός τζίρος της μετοχής της ‘’Nίκας’’, που βρίσκεται σε μεταίχμιο εξελίξεων. 

Η εταιρία ελέγχεται από τη Chipita, η οποία έχει ως βασικούς μετόχους τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το Αραβικό, επενδυτικό γκρούπ Ολαγιάν. 

Από τις 15 εταιρείες με τη μηδαμινή αξία χρηματιστηριακών συναλλαγών η «Νίκας» είναι η μεγαλύτερη σε αποτίμηση (37 εκατ. ευρώ) παρά το γεγονός ότι η μετοχή γράφει απώλειες 38% από την αρχή του έτους.

Το «χαρτί» της εταιρείας «Βαρβαρέσος», η οποία ελέγχεται από την ομώνυμη οικογένεια, κάνει συναλλαγές 27,31 ευρώ ανά ημέρα.  Μάλιστα σε σχέση με πέρσι  που έκανε… 17.14 ευρώ συναλλαγές, η εφετινή επίδοση είναι αυξημένη κατά 59,3%…

Στα μέσα ημερήσια επίπεδα των στα 31,55 ευρώ είναι ο τζίρος των συναλλαγών για την «Ακρίτας», που έχει ως βασικούς μετόχους τους αδελφούς Γιώργο και Λουκία Σαράντη. Η αναιμική αξία των συναλλαγών καθόλου δεν εμπόδισε το ανοδικό άλμα της μετοχής, κατά 92%…

Με 38,58 ευρώ την ημέρα «τρέχουν» οι συναλλαγές στη «Δούρος», συμφερόντων της ομώνυμης οικογένειας, ενώ για τη Sato, στην οποία οι πιστώτριες τράπεζες έχουν το 51,01% και ένα επιπρόσθετο ποσοστό 23,39% είναι στους Γιώργο και Σωτήρη Θεοδωρίδη, η συναλλακτική αξία που κάνει η μετοχή είναι στα 42,54 ευρώ.

Στον έλεγχο της επιχειρηματία Κωνσταντίνου Θ. Σαραντόπουλου βρίσκονται οι ‘’Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου’’ με συναλλακτική δραστηριότητα 44,54 ευρώ ανά ημέρα.

Μέση ημερήσια αξία 45,1 ευρώ έχει το «χαρτί» των εκδόσεων «Λιβάνη» των αδελφών Ηλία και Γιώτας Λιβάνη. Με τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας να έχει απομειωθεί κατά 80.3% και να ανέρχεται πλέον στα 186,6 χιλιάδες ευρώ.

Για τη «Λανακάμ», ελεγχόμενη από την οικογένεια του Ιωάννη Δαμίγου και τον Δημήτρη Κωνσταντακάτο, ο μέσος τζίρος της μετοχής είναι στα 53,33 ευρώ, ενώ στα 61,73 ευρώ είναι οι συναλλαγές στη ’’Καραμολέγκος’’ της ομώνυμης οικογένειας.

Αξία συναλλαγών 69,02 ευρώ ανά ημέρα κάνει η Dionic, όπου τον πρώτο λόγο στο μετοχικό καθεστώς το έχει η επίσης εισηγμένη «Επιχειρήσεις Ηχου και Εικόνας». Συμφερόντων των αδελφών Νίκου και Ιωάννη Θόδωρου Βαρδινογιάννη. 

Μέτοχοι στην Dionic, που προ μηνών πούλησε το 50% της συμμετοχής της στο Skroutz.gr στους ιδρυτές του, έναντι 10 εκατ. ευρώ, είναι ακόμη οι Νίκος Καβρουλάκης και Θωμάς Ρούμπας.

Η  μετοχή της «ΚΡΕΚΑ», συμφερόντων Γρηγόρη Κιουτσούκουστα, έχει συναλλακτική δραστηριότητα 75,26 ευρώ. 

Στα 79,95 είναι ο τζίρος στη «Μπήτρος», της ομώνυμης  επιχειρηματικής οικογένειας, ενώ μέση αξία συναλλαγών 87,39 ευρώ ανά ημέρα έχει ο (κοινός) τίτλος της εταιρείας «Λεβεντέρης», ελεγχόμενης  κι εκείνης από μια  ομώνυμη οικογένεια.

Όταν η Alpha Bank ισοδυναμεί με… 141 άλλες μετοχές

Οι 15 μετοχές των εισηγμένων εταιριών που για διάφορους λόγους (κυρίως οικονομικών επιδόσεων) βρίσκονται στον πυθμένα του επενδυτικού ενδιαφέροντος, έχουν από κοινού μέση ημερήσια αξία συναλλαγών… 673,58 ευρώ. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο αθροιστικός τζίρος στα ίδια αυτά «χαρτιά» ήταν 2.234,97 ευρώ. Κάτι που δείχνει ότι ο συναλλακτικός μαρασμός επιτείνεται. Μέσα σε μια χρηματιστηριακή αγορά που καταφανώς και ειδικά εφέτος δε διεκδικεί δάφνες, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Δηλωτικό είναι και το γεγονός ότι πέραν των 15, υπάρχουν άλλες 39 μετοχές εταιρειών, με τζίρο από 105 μέχρι 991 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσο ημερήσιο τζίρο (καθαρό και χωρίς τα «πακέτα») κάτω από το ανεκτό επίπεδο των 10.000 ευρώ, κάνουν 91 μετοχές. Δηλαδή το 52,2% του συνόλου της αγοράς, η οποία είναι πασιφανώς πολύ «ρηχή». 

Άλλωστε 20 όλες κι όλες εταιρείες είναι εκείνες που κάνουν το… 90% του ημερήσιο τζίρου, ο οποίος είναι κατά μέσο όρο στα 52 εκατ. ευρώ «καθαρός» από την αρχή του 2018 έως τώρα. 

Η πρωτιά στη μέση αξία των συναλλαγών ανήκει στην Alpha Bank με 7,2 εκατ. ευρώ. Σχεδόν όσο συναλλακτικό τζίρο έχουν οι… 141 στις 159 μετοχές της κύριας αγοράς, αρχής γενόμενης της απαρίθμησης από το τέλος της σχετικής κλίμακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Γι’ αυτό χώρισα με τον Βαρβέρη (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φίλιππος Βαρβέρης: Ποιος είναι ο νέος σύντροφος της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου