• Big Story

    Νίκος Παππάς: Τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα (video)

    • NewsRoom
    Νίκος Παππάς

    Νίκος Παππάς. Υπουργός Επικρατείας


    Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς έχει χάσει την ψυχραιμία του τον τελευταίο καιρό. Πιέζεται, παρά τις προσπάθειές του να δείξει το αντίθετο. Η εμμονή του να επιτύχει – πάσει θυσία – ο νόμος του για τις τηλεοπτικές άδειες τον οδήγησαν να κάνει δηλώσεις ακόμα και για επαναφορά της τροπολογίας, που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των καναλιών, που δεν έχουν λάβει άδεια πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο, όπως είναι γνωστό, θα συνεδριάσει για ακόμα μια φορά την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη.

    Ο ίδιος ο υπουργός, παρά τις προσπάθειές του, φαίνεται όμως ανήμπορος να αντιδράσει ψύχραιμα στις έντονες πιέσεις και όπως λένε πηγές, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί ακόμα και σε παραίτηση εάν τελικά δεν καταφέρει να “περάσει” η συνταγματικότητα του νόμου του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και αυτό – δεδομένου ότι δεν θα κάνει αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού πριν από τη Δευτέρα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, την Τετάρτη 19/10, o υπουργός άφησε αιχμές για επηρεασμό δικαστών από επιχειρηματικά συμφέροντα και για ακόμα μια φορά επιτέθηκε στους καναλάρχες, λέγοντας ότι τα δελτία ειδήσεων των σταθμών τους δεν έχουν αντικείμενο την ενημέρωση αλλά την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Όσο για τη συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου του σημείωσε με νόημα πως “αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θα γυρίσουμε στο καθεστώς με μη αδειοδοτημένα κανάλια”.

    «Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα. Τα δελτία ειδήσεων δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά με την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών», τόνισε ο κ. Παππάς, και χαρακτήρισε ουραγό αυτών των συμφερόντων τη ΝΔ. «Η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στη παγίδα της απόφαση να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα».

    Την επομένη, την Πέμπτη 20/10 σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε για επαναφορά του τροπολογίας στην αναστολή λειτουργίας των καναλιών.

    Παράλληλα, την Τρίτη 18/10 το ΣτΕ έκρινε ότι δεν πάσχουν νομικά οι προσφυγές των Καναλιών για τον νόμο Παππά. Όμως και αυτό είναι το σημαντικό η συνταγματικότητα του νόμου που είναι και το ζητούμενο θα κριθεί σε επόμενες συνεδριάσεις.  Βέβαια και είναι μείζον να ειπωθεί ότι η τωρινή απόφαση του ΣτΕ δεν το δεσμεύει σε μελλοντικές του αποφάσεις. Δηλαδή μπορεί πράγματι να κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός μπορεί όμως να κρίνει ότι είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αυτό θα αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρώτη νίκη των καναλαρχών. Εάν κριθεί αντισυνταγματικός τότε ο νόμος Παππά δεν ισχύει.

    Αυτό ήταν μία ισχυρή “γροθιά” για την κυβέρνηση στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αλλά κυρίως ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα του νόμου Παππά, τουλάχιστον προς το παρόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Παππάς: Εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός γυρίζουμε στα κανάλια χωρίς άδεια (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτιά στο twitter μετά την απόφαση του ΣτΕ με το #pappa_paraitisou

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο φως όλη η ροζ αλληλογραφία του δικαστή του ΣτΕ από την Αυγή (video)



    ΣΧΟΛΙΑ