ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνέντευξη στην Αργυρώ Μαυρούλη
Δεκαοκτώ Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, όπως αναφέρει στο mononews.gr ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Φράγκος, ο οποίος επισημαίνει ότι για να αυξηθούν τα ταμεία είναι απαραίτητη η μείωση της γραφειοκρατίας και η υιοθέτηση μεγαλύτερης ευελιξίας για τη σύστασή τους.
Αναφέρει επίσης ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 13,3%, οι μη μισθωτοί έχουν πλέον διαθέσιμο εισόδημα για την επένδυση πόρων σε επαγγελματική ασφάλιση.
Ο κ. Φράγκος τονίζει ότι η διαχείριση των αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς τηρούνται όλοι οι όροι που προβλέπονται από την επενδυτική πολιτική που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή.
-
Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί στο κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα; Γιατί οι εργαζόμενοι να επιλέξουν να αποταμιεύσουν χρήματά τους στην επαγγελματική ασφάλιση;
Αυτή τη στιγμή στη χώρα λειτουργούν 18 ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, η πλειοψηφία των οποίων έχει συσταθεί τα τελευταία δυο χρόνια.
Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες τη σύσταση τους είναι τρεις:
-Τα χρήματα που αποταμιεύονται στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης εκπίπτουν από τη φορολογία, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες.
-Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει το ποσό που έχει αποταμιεύσει ως εφάπαξ παροχή, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, είναι απαλλαγμένη από φόρους.
-Τα χρήματα που αποταμιεύονται είναι διασφαλισμένα, καθώς το εποπτικό πλαίσιο για τις επενδύσεις είναι αρκετά αυστηρό.
-
Είναι ασφαλής η διαχείριση των αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων; Πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων μετέχουν;
Η διαχείριση των αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς τηρούνται όλοι όροι που προβλέπονται από την επενδυτική πολιτική που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή. Η διαχείριση των αποθεμάτων γίνεται μόνο από επαγγελματίες του είδους, οι οποίοι τηρούν απαρέγκλιτα τους αυστηρούς κανόνες επενδύσεων που διέπουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα μέλη των επαγγελματικών ταμείων ενημερώνονται από τη διοίκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα – λαμβάνουν τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο ενημερωτικά σημειώματα – για την πορεία της αποταμίευσης τους αλλά και τις αποδόσεις των καταθέσεων τους.
-
Πώς θα μπορούσε το κράτος να στηρίξει τη δημιουργία νέων επαγγελματικών ταμείων;
Η μείωση της γραφειοκρατίας θα μπορούσε να συμβάλει στην δημιουργία περισσότερων επαγγελματικών ταμείων, προκειμένου το σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο. Για παράδειγμα κρίνεται απαραίτητη η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ασφαλισμένων μελών για τη σύσταση επαγγελματικού ταμείου. Ακόμη θα πρέπει να υιοθετηθεί η τελευταία οδηγία της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση των ΤΕΑ και ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στις επενδύσεις.
Παράλληλα, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να δημιουργηθούν και νέα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη η κυβέρνηση μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση για τους μη μισθωτούς από 20% στο 13,3% ενώ υπάρχει πλέον και το περιθώριο επένδυσης σε επαγγελματικά ταμεία.
-
Θεωρείτε ότι το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο; Η επικουρική ασφάλιση πρέπει να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική;
Το υπάρχον σύστημα σαφώς και είναι βιώσιμο, καθώς είναι άκρως παραμετρικό και προσαρμόζεται εύκολα στις εργασιακές, οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες. Όσον αφορά τον χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει καθολική για το σύνολο των ασφαλισμένων.
-
Από την εμπειρία σας ποια είναι η καλύτερη επένδυση των διαθεσίμων των επαγγελματικών ταμείων σε βάθος πενταετίας;
Η διεθνής τάση που υιοθετούν οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο είναι περίπου 10% σε μετρητά, 70% σε ομόλογα και μετοχές (επιθετικό επενδυτικό προφίλ: 50% μετοχές και 20% ομόλογα, συντηρητικό: το αντίστροφο) και 20% σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως ΣΔΙΤ σε δρόμους, αεροδρόμια (για παράδειγμα ένα επαγγελματικό ταμείο από τον Καναδά έχει επενδύσει σε ποσοστό άνω του 40% στο Διεθνή Αερολιμένα), καθώς και σε εμπορικά κέντρα.
-
Ποιος είναι ο ρόλος των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης στη χρηματοδότηση του μετεργασιακού βίου;
Τα ΤΕΑ σε όλο τον κόσμο παίζουν σημαντικό ρόλο στο εισόδημα των ασφαλισμένων με την συμπλήρωση του εργασιακού τους βίου καθώς η ανταποδοτικότητα αγγίζει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Μάλιστα στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, τα επαγγελματικά ταμεία εισφέρουν την μερίδα του λέοντος. Για παράδειγμα από τα 100 ευρώ που μπορεί κάποιος να λαμβάνει ως συντάξιμες αποδοχές, έως και τα 70 ευρώ μπορεί να προέρχονται από τα ΤΕΑ.
-
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με την εξαγγελία για την υιοθέτηση νέας ρύθμισης οφειλών θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τα έσοδα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;
Η προεκλογική περίοδος και η ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, εκτιμώ ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. Άλλωστε για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται η καταβολή των εισφορών του 2019, οπότε οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι συνεπείς προκειμένου να επωφεληθούν του κουρέματος τόσο της οφειλής τους όσο και των προσαυξήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανδρέας Μεταξάς (Maris Hotels): Το «μαρτύριο του Σίσυφου» για όποιον θέλει να επενδύσει
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τίμος Μελισσάρης: «Ναρκοπέδιο με εκπληκτικές ευκαιρίες το ΧΑ το 2019» – Τι να προσέξετε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή