ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως ο άνθρωπος-κλειδί για την δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας (και συνεργασίας;) με ισχυρό κυβερνητικό πόλο φέρεται το τελευταίο διάστημα να είναι ο έγκριτος νομικός κ. Νικόλαος Ανδρικόπουλος. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σε καλά ενημερωμένες πηγές της αγοράς θέλουν τον κ. Ανδρικόπουλο όχι μόνον ως ικανό δικηγόρο αλλά και ως άνθρωπο που συστήνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας με στενή σχέση με το Μαξίμου.
Μεταξύ των πελατών του κατά την τελευταία τετραετία λέγεται πως συγκαταλέγονται κορυφαίοι επιχειρηματίες όπως οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ή ο Ιβάν Σαββίδης. Ο κ. Ανδρικόπουλος ήταν ο δικηγόρος του κ. Σαββίδη όταν εξαγόρασε μέσω της Dimmera Εκδοτική τις δυο εφημερίδες που έχει στην ιδιοκτησία της.
Επιπλέον το γραφείο Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία συμμετέχει και στην κοινοπραξία Finacity Corporation των IBM Hellas, Deutsche Bank, Estia Business, Deloitte, KPMG, Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου και ΚΑΠΑ Research. Η κοινοπραξία με επικεφαλής την QUALCO εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει την διαχείριση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ.
Φυσικά και τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει κάτι παραπάνω από το γεγονός πως ο κ. Ανδρικόπουλος έχει καταφέρει να κλείσει δουλειές μέσα στην κρίση.
Όμως τώρα το όνομα του ήρθε στο προσκήνιο και εξαιτίας των συσχετισμών του με τον διαβόητο Μανώλη Πετσίτη, στον οποίο χρεώνονται αμφιλεγόμενες διασυνδέσεις μεταξύ του Μαξίμου και επιλεγμένων επιχειρηματιών.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται η βίλα στην Βαρυμπόμπη στην οποία διέμενε μέχρι πρόσφατα ο Μανώλης Πετσίτης, είχε μισθωθεί από τον δικηγόρο κ. Νίκο Ανδρικόπουλο, στο δικηγορικό γραφείο του οποίου εργάζεται ο γιός του Θόδωρου Κιτσάκου, δηλαδή του επικεφαλής της ΔΕΠΑ ο οποίος κατηγορείται για τον τρόπο διαχείρισης των ληξιπροθέσμων χρεών της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων στην Καβάλα συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δικηγόρος φέρεται να κατέβαλε μηνιαίως από το 2016 ενοίκιο 1.800 ευρώ για το ακίνητο στο οποίο διέμενε ο στενός φίλος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης. Το μίσθωμα θα καταβάλλεται έως το 2020 σύμφωνα με τον ιστότοπο newsbomb.gr.
Στην αγορά λέγεται πως οι σχέσεις του κ. Ανδρικόπουλου με το Μαξίμου πάνε πίσω κάποια χρόνια και ότι η γνωριμία πιστώνεται στον Λάκη Λαζόπουλο.
Είναι ο καλλιτέχνης, που αποτέλεσε ισχυρό υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ πριν δηλώσει απογοητευμένος, αυτός που φέρεται να τον σύστησε στο Μαξίμου.
Και οι ίδιες αυτές πληροφορίες θέλουν κατόπιν το Μαξίμου να εμπιστεύεται και να συστήνει τον νομικό σε φιλικά διακείμενους επιχειρηματίες.
Συστάσεις που εικοτολογείται πως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα «είναι πολύτιμες για επιχειρηματίες που έχουν ανοιχτά μέτωπα με το νόμο καθώς η εμπειρία του κ. Νικόλαου Ανδρικόπουλου συνεπάγεται γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της ελληνικής δικαιοσύνης».
Εφόσον όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως καλόπιστα φαίνεται να προκύπτει από διασταυρωμένες πηγές, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για το ρόλο του δικηγόρου και το εύρος των υπηρεσιών ή διευκολύνσεων που παρείχε στους πελάτες του.
Οι Big Business της QUALCO με την ΔΕΗ
Ο επικεφαλής της Qualco Ορέστης Τσακαλώτος (εξάδελφος του υπουργού οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτου) , η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των οφειλών προς τη ΔΕΗ, μέχρι τώρα έχει καταφέρει να εισπράξει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τα 550 εκατομμύρια ευρώ έως τον Μάρτιο του 2019, προκειμένου να εισπράξει το μπόνους των 6 εκατομμυρίων ευρώ για τις υπηρεσίες της (η αρχική σύμβαση είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ). Και φυσικά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον μία ομοβροντία από εξώδικα και πιέσεις για αποπληρωμή των οφειλών…
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει ήδη κλιμακώσει το κυνηγητό των οφειλετών στέλνοντας προειδοποιητικές επιστολές για την τακτοποίηση των χρεών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες προ 2 μηνών είχαν αποσταλεί στους πελάτες της 300.000 με 340.000 επιστολές ειδοποίησης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
Εκτός όπως από τις κινήσεις της ίδιας της ΔΕΗ, που αφορούν στην αποστολή ειδοποιητηρίων με την υπογραφή δικηγόρου, στο κυνήγι έχει βγει και η Qualco η οποία κάνει επαφές μέσω τηλεφωνικού κέντρου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρία που έχει αναλάβει την υπόθεση της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέθεσε υπεργολαβικά σε εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών και δικηγορικά γραφεία την ειδοποίηση πελατών. Υπενθυμίζεται ότι η Qualco έχει δεσμευτεί έναντι της ΔΕΗ την είσπραξη στο επόμενο εννιάμηνο 450 εκατ. ευρώ.
Σύντομα ετοιμάζεται και ο δεύτερος γύρος αποστολής ειδοποιητηρίων σε χιλιάδες επίσης οφειλέτες. Το κριτήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί να ξεπερνούν τους δύο συνεχόμενους εκκαθαριστικούς, ενώ δεν υπάρχει πλαφόν στο ύψος του ποσού.
Η Qualco, μεταξύ άλλων, έχει σχεδιάσει ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης και παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων (τμηματοποίηση χαρτοφυλακίων, διαμόρφωση στρατηγικών, εφαρμογή λύσεων διακανονισμού κλπ.)
Τα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τρεις κατηγορίες οφειλετών. Η πρώτη αφορά ενεργούς πελάτες με χρέη ανεξαρτήτως ύψους, η δεύτερη τελικούς πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 2.000 ευρώ και η τρίτη της ίδιας με την προηγούμενη κατηγορία που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 2.000 ευρώ.
Η κοινοπραξία με την δικηγορική εταιρία Νικολάου Ανδρικόπουλου
Στη Fina City Corporation συμμετέχουν οι εταιρείες Qualco (επικεφαλής του σχήματος, με εμπειρία στη διαχείριση-είσπραξη οφειλών), IBM Hellas, Deutsche Bank London, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions, KPMG, Κάπα Research και η Δικηγορική Εταιρεία Νικόλαος Ανδρικόπουλος.
Όσον αφορά στη συνολική προϋπολογισμένη δαπάνη των υπηρεσιών της, μερίδιο 11,7% (1.400.000 ευρώ) αφορά την εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών, την ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμό συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους, τη μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης /τιτλοποίησης απαιτήσεων, το σχεδιασμό πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων καθώς και τις τυχόν αναγκαίες εξαμηνιαίες επικαιροποιήσεις των προαναφερθέντων παραδοτέων.
Το υπόλοιπο 88,3% (10.600.000 ευρώ) αφορά σε αμοιβή του αναδόχου υπό την αυστηρή προϋπόθεση είσπραξης των οφειλόμενων ποσών (success fee).