• Big Story

    Τουρκία: Οριακή νίκη του «Ναι» – Χωρισμένη στα 3 βγήκε η χώρα (upd)

    • NewsRoom
    Τουρκία


    Μια νίκη του Ερντογάν, αλλά όχι καθαρή, δείχνουν τα αποτελέσματα στην Τουρκία, κατά το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία.

    Ενώ τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν μια καθαρή υπεροχή στο ΝΑΙ, με την εφημερίδα Χουριέτ με καταμετρημένα τα αποτελέσματα στο 25% των εκλογικών τμημάτων να δίνει στο ΝΑΙ ποσοστό 63,2%, στη συνέχεια η διαφορά μειώθηκε. Στο 98% των αποτελεσμάτων, το ΝΑΙ προηγείται με 51,31% έναντι 48,69% του ΟΧΙ.

    Ο εκλογικός χάρτης δείχνει μια Τουρκία χωρισμένη σε 3 μεγάλες περιοχές. Η πρώτη είναι η Κεντρική και Ανατολική Τουρκία, όπου επικρατεί κατά κύριο λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η δεύτερη είναι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου βρίσκονται οι περιοχές των Κούρδων, όπου καταψήφισαν όπως αναμενόταν την πρόταση του Τούρκου προέδρου.

    Αλλά το πιο σημαντικό είναι η τρίτη περιοχή, η Δυτική Τουρκία, τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου οι Τούρκοι πολίτες αψήφισαν τις συστάσεις του κυβερνώντος κόμματος.

    Χαρτης97

    Ο Ερντογάν έχασε τόσο την Κωνσταντινούπολη, πόλη στην οποία είχε διατελέσει δήμαρχος, όσο και την πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ μεγάλο ήταν το όχι και στην άλλη μεγάλη πόλη της χώρας, την Σμύρνη.

    Την ίδια ώρα πάντως το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

    Στο διάγγελμά του ο Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει το αποτέλεσμα να ωφελήσει την Τουρκία. «Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ανέφερε πως ο αριθμός των ψήφων υπέρ του “ναι” ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του “όχι”.

    Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας, ενώ τόνισε πως θα συζητήσει αμέσως το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί.

    Ο ίδιος τόνισε ότι θα θέσει το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής σε δημοψήφισμα, εφόσον χρειαστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξος για νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα ο Ερντογάν – Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία (upd)
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς έξω από εκλογικό τμήμα στο Ντιγιάρμπακιρ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκία: Μια χώρα αποκλεισμένη (τουρισμός, ευρωπαϊκά κράτη) κάνει το πιο κρίσιμο δημοψήφισμα



    ΣΧΟΛΙΑ