Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τα μέτρα «γονατίζουν» το Μαξίμου – Προβληματισμός και ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Εσωτερική συζήτηση για το πώς θα διαχειριστεί το Μαξίμου τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο σε περίπτωση που δεν πάρει την «καθαρή λύση» για το χρέος έχει ξεκινήσει στην κυβέρνηση.

Ήδη στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο κάποια μέλη του οργάνου ζήτησαν σχεδόν άμεσα να ακυρωθούν με νόμο τα μέτρα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ οι πιο ψύχραιμες φωνές επέμειναν πως το Μαξίμου δεν πρέπει να κάνει καμία κίνηση έως ότου διασαφηνιστεί η εξέλιξη στην υπόθεση χρέος.

Για την κυβέρνηση λειτουργεί δεσμευτικά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όπως επανειλημμένως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχουν δηλώσει ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα δεν πάρει λύση για το χρέος, ικανή να την οδηγήσει στις αγορές. Όμως από την στιγμή που η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μάλιστα διατυπώνεται και αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής συμφωνίας η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να ανοίγει διαρκώς αυτήν την συζήτηση. Αντιθέτως η επιλογή που έχει αυτήν την στιγμή είναι να περιμένει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να ακυρώσει τα μέτρα που πήρε για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αντιθέτως, λένε θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» της στην διαπραγμάτευση αξιοποιώντας το επιχείρημα πως «εμείς κάναμε όσα έχουμε συμφωνήσει, είναι ώρα να τηρήσετε κι εσείς τις δεσμεύσεις σας».

Το θετικό είναι πως τα μέτρα δεν είναι άμεσης εφαρμογής αλλά θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019, κάτι που δίνει έναν εύλογο χρόνο στο Μαξίμου να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί αυτό το «βαρύ πακέτο».

Πάντως, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία. Οι «53» μουρμουρίζουν ήδη ότι κάτι δεν έχει πάει καλά, οι βουλευτές αισθάνονται άβολα στις περιφέρειές τους και φυσικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάποιοι πιστεύουν πως σε περίπτωση που τελικώς μπει «ταφόπλακα» στον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος τότε το Μαξίμου θα πρέπει να αναθεωρήσει συνολικά τον σχεδιασμό του. Η σχετική συζήτηση που είναι «δύσκολη» δεν έχει ανοίξει επισήμως στην κυβέρνηση. Όμως ήδη κάποιες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως εφόσον δεν εξασφαλιστεί η «καθαρή λύση» που θα οδηγήσει με ασφάλεια την χώρα στις αγορές τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ενδεχομένως να επανασχεδιάσει την στρατηγική του. Με ό,τι σημαίνει αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο από Μαξίμου: Το άδειασμα από ΕΕ – ΔΝΤ και οι δηλώσεις Τζανακόπουλου που προκαλούν ερωτηματικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ: Η σφαγή των εισοδημάτων – Κρατήσεις-φωτιά έως και 72,45% από φόρους και εισφορές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ειρήνη Αγαπηδάκη: Γιατί ο Τσίπρας για πρώτη φορά στην ζωή του ένιωσε ότι ήταν δεύτερος