Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Στοκχόλμη: Συνελήφθη ο 39χρονος που σκόρπισε τον θάνατο με το φορτηγό (upd)

Στοκχόλμη

Ο άνδρας που συνελήφθη χθες για την επίθεση με φορτηγό που συγκλόνισε την Στοκχόλμη και προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της σουηδικής αστυνομίας.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης» της επίθεσης. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως ένοχος … σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος».

«Ένα άτομο συνελήφθη με την υποψία τέλεσης τρομοκρατικού εγκλήματος μέσω δολοφονίας», υπογράμμισε νωρίτερα η Καρίν Ροσάντερ, εκπρόσωπος του εισαγγελικού γραφείου στο Γαλλικό πρακτορείο και το πρακτορείο Ρόιτερς. Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Aftonbladet, ο δράστης  είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος υπήκοος που ζει στην Σουηδία και φέρεται να είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Ο άνδρας μάλιστα (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές) είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους. Οι φίλοι του ωστόσο τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένεια του.

Ο 39χρονος που συνελήφθη από την αστυνομία

Άλλες πληροφορίες που μεταδίδουν τα σουηδικά Μέσα, αναφέρουν πως ο άντρας φέρεται να συνελήφθη αφού 10 με 15 οχήματα της αστυνομίας καταδίωξαν το λευκό βαν στο οποίο επέβαινε. Πριν τη σύλληψή του η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες του από κάμερες ασφαλείας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εκρηκτικά στο φορτηγό

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, στο φορτηγό που χρησιμοποίησε ο δράστης βρέθηκαν και εκρηκτικά. Πιο συγκεκριμένα, το σουηδικό κανάλι SVT, μετέδωσε ότι πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι στο όχημα βρέθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μέσα σε μία τσάντα, ο οποίος δεν πυροδοτήθηκε. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Kαι δεύτερη σύλληψη για τον εφιάλτη στη Σουηδία

Παράλληλα, μετά την εφιαλτική επίθεση με το φορτηγό που το απόγευμα της Παρασκευής στην εμπορική περιοχή του κέντρου της Στοκχόλμης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 15, βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Η αστυνομία συνέλαβε και ένα δεύτερο άτομο στην περιοχή Hjulsta στη βορειοδυτική Στοκχόλμη και πιστεύει ότι συνδέεται με τον 39χρονο.

Αν και η αστυνομία έφτασε στο σημείο της επίθεσης αμέσως, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει. Στη συνέχεια ακολούθησε η σύλληψη του υπόπτου στην πόλη Μάρστα. Για τον συλληφθέντα οι αρχές δήλωσαν ότι «ταιριάζει ακριβώς» στο προφίλ του άντρα την φωτογραφία του οποίου είχαν δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα, αλλά τόνισαν ότι αν και βρισκόταν στην περιοχή της επίθεσης, δεν πιστεύουν πως πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού.

Εκτός από τον 39χρονο ο οποίος είναι υπό κράτηση δύο ακόμα άτομα βοηθούν την αστυνομία στην έρευνά της. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ανακρίνουμε δύο άτομα αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ύποπτοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπίστρομ.

Όσον αφορά στους τραυματίες οι εννέα ανάμεσά τους και ένα παιδί φέρουν σοβαρά τραύματα, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένα ακόμα παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ηλίας Μπίσιας: Η Ελβετία απορρίπτει αιτήματα συνδρομής με στοιχεία από τη Λίστα Lagarde

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ να μην παριστάνει ότι κόπτεται για τη νομιμότητα στην πώληση της ΔΕΗ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άδωνις Γεωργιάδης: Λόγω της Κυβέρνησης και Καμμένου θα είμαστε κατά 27 εκατ ευρώ φτωχότεροι (video)