Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Σύννεφα στη σχέση Τσίπρα-Τσακαλώτου: Αποδομείται το «success story» του Μαξίμου;

Politico

Αμηχανία έως και δυσφορία επικρατεί στο Μαξίμου μετά τις χθεσινές ανεπίσημες δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, για τις οποίες από ότι φαίνεται δεν υπήρξε ενημέρωση και συνεννόηση με την Ηρώδου Αττικού.

Eλάχιστες ημέρες μετά την «θριαμβευτική» εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το «χαρούμενο» κλίμα ήρθε να βαρύνει, εκτός από το Ελληνικό και την Eldorado, και η χθεσινή προειδοποιητική αναφορά ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ότι ίσως υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για την επόμενη χρονιά.

Ο φερόμενος ως… ανώτατος αξιωματούχους ανέφερε στο Bloomberg ότι «εξετάζονται αλλαγές στην φορολογία των αυτοαπασχολούμενων με στόχο την μείωσή της, χωρίς όμως να προκύψει δημοσιονομικό κενό»,  ενώ σχετικά με το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς.

Επίσης εξήγησε ότι το μέρισμα συμφωνήθηκε ότι δεν θα διατεθεί φέτος για τις συντάξεις. Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι σχετίζονται με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικές δαπάνες, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και με αναπτυξιακά προγράμματα.

Μετά τις παραπάνω δηλώσεις οι σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου δεν φαίνεται να είναι και στα καλύτερά τους. Όπως υποστηρίζουν στην αφετηρία της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να οριοθετήσει τους ρόλους, που θα έχουν ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου στη διαπραγμάτευση, καθώς στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης υπήρξαν πολλές συγκρούσεις επί της τακτικής και της στρατηγικής.

Ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με το Μαξίμου και βαρύνουν και το πρωθυπουργικό επιτελείο και άρα δεν είναι εκείνος, που φέρει όλη την ευθύνη για τις επιλογές.

Επίσης σπεύδει να προσγειώσει το Μέγαρο Μαξίμου που επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Πιθανότατα να ζητήσει εμμέσως την αποδέσμευση του από τα καθήκοντα του υπουργού των Οικονομικών. Είναι κάτι που συζητείται εδώ και πολύ καιρό και δεν είναι η πρώτη φορά που η… ανώτατη πηγή «χτυπάει».

Όπως και να έχει όμως, η όλη υπόθεση με τη φιλολογία περί νέων μέτρων, θέτει σε αμφιβολία όλο το success story με το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές πιέσεις και την πολιτική αμφισβήτηση, που προκαλούν οι κυβερνητικές πολιτικές και ιδίως η φοροκαταιγίδα και οι παλινωδίες για τις επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλες οι χώρες μειώνουν τη φορολογία για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και η Ελλάδα την αυξάνει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολο ξεκίνημα για την Task Force του Αλέξη Τσίπρα – Ελληνικό και Eldorado βάρυναν το κλίμα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» Έλληνα αξιωματούχου στο Bloomberg: Ίσως χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018